INTERRAİL NEDİR?



İNTERRAİL NE DEMEK

Ne demek efendim… Christin ? Cristiano ? C ile yazılıyor ama K okunuyor… ! Nasıl yani? Madem K ile okunuyor neden C ile yazıyorlar? Peki ya İnterrail ? İnterrail neydi? sevgiydi.. aşktı.. mutluluktu.. İnter-rayıl Bu da mı gol değil hakim bey? İntır-rail ? Evet,bende interrayıl diye okumaya çalışıyor ve yurt dışında kime söylesem bön bön suratıma bakıyordu. Meğer okunuşu intır-rayıl imiş. Benim gibilerine duyurulur.

İNTERRAİL NEDİR?

Her gezginin hayallerinden birisi de şüphesiz interrail şartları kısmını yerine getirip bu turu yapmaktır. Sebebi ise her yaştan gezgin ruhlu insanlara hitap etmesi,istenen yerde aynı biletle istenen trene binilmesidir. Bu imkanlar Avrupa Demiryolları İşletmeleri tarafından uygulanmaktadır. İnterrail , Avrupa kıtasında bulunan 30 ülke sınırları içerisinde sınırsız,aşağı yukarı sadece bir kez ödeyeceğimiz ücret karşılığında dünyanın en yaygın tren hatlarının bulunduğu Avrupa’yı gezip dolaşmak,keşfetmek ve seyahat etme özgürlüğüdür. Genel olarak İnterrail nedir diye kendi kendime sorduğumda araştırmalarımdan çıkan kısa sonuç bu oldu.

Gezmeyi ve keşfetmeyi 16 yaşından beri seven birisi olarak uzun yolculukları ve yolda olma ruhunu hep benimsemiş oldum. Dur durak bilmeyen bu aşkla süren serüvenler artık yerini yurt dışını gezmeye bıraktı. İnterrail nedir ve nasıl yapılır? diye araştırdıkça aslında bu yol aşkımı tetikleyen durum daha da kalbimi kazanmaya başladı. Yolda olmak;yeni heyecanlara yelken açmak,hiç tanımadığın yeni kültürlere şahitlik etmek,yeni yüzler tanıyıp yeni hikayeler dinlemek olarak adlandırılsa da adını koymadan bile sadece yolda olmak beni yeterince mutlu etmeye yetiyor. Üstelik İnterrail yaparak,aynı anda bir çok ülkenin havasını ciğerlerinde hissedip, güneşin doğuşuna ve batışına istenirse aynı gün içerisinde bile farklı ülkelerde şahitlik etmek,trenin camına vuran rüzgarın ruhunu okşamasına izin vermek ve trenim kaçmasın diye koştura koştura tren garlarına koşmak duygusu yazarken bile beni fazlasıyla heyecanlandırıyor. Macera bu her haliyle güzel,her ne kadar ünlü bir gezginin dediği gibi ‘’Macera yolun başladığı yerde değil bittiği yerde başlar.’’ Sözünün altına imza atarak yola çıksak da acaba nelerle karşılaşırız diye merak etmeden de duramama heyecanı insanın bazen uykularını kaçırmıyor değil! Hatta bazen İnterrail yapanların hikayelerini dinledikçe bu hayal yerini bir an önce yola çıkmaya bıraksın istiyor insan…

KİMLER İNTERRAİL YAPABİLİR ? KİMLER İNTERRAİL BİLETİ SATIN ALABİLİR ?

Farklı bilet tarifeleri ile isteyen herkes interrail için gerek şartlar kısmında yazanları yerine getirdiği takdirde interrail ile Avrupa turu yapabilir.

NE ZAMAN BAŞLAYABİLİRİM  – İNTERRAİL TARİHLERİ

İsteyen herkes istediği tarihte başlayabilir. Bu tarihler arasında geçerli ya da interrail bu tarihlerde başlar diye bir kaide yok, bu sizin müsaitlik durumunuza ya da kişisel tatil anlayışınıza göre değişir. Yazın gezmek isterim derseniz yazın , kışın derseniz kışın yapabilirsiniz. Benim spor projelerim yazın daha müsait olduğu için ben yazın yapmayı tercih ediyorum mesela…

İNTERRAİL ŞARTLARI NELERDİR ?

İnterrail şartları deyince akla ilk gelen elbette pasaport olacaktır. Burada dikkat edilecek en büyük husus pasaport geçerlilik süresine en az 6 ay kalması olacaktır. Benim pasaportumun geçerlilik süresinin bitmesine 1,5 yıl kaldığı için bu konuda sorun yaşamıyorum. Eğer pasaportunuzu yenilemek zorunluluğu varsa size naçizane tavsiyem almışken 10 yıllık pasaport alın. Diğer bir konu ise İnterrail ülkelerinde geçerli olan vizenizin olması olacaktır. Schengen vizesi ilk şart olmakla birlikte İRLANDA , İSKOÇYA VE İNGİLTERE ülkelerine giriş yapacaksanız muhakkak bu ülkelerde geçerli olan ayrı bir vizenizin de olmasına muhakkak dikkat ediniz. Olur ya dalgınlığınıza denk gelir ve İskoçya sınır kapısından geri gönderilebilirseniz. Planlarınız alt üst olmasın diye bu konuya da dikkat etmem gerektiğini kendime not düşüyorum.  Pasaport nedir ve nasıl alınır ? yazımdan ilk defa pasaport alacaklar detayları öğrenebilirler.

İNTERRAİL YAŞ SINIRI

Hiçbir yaş sınır yoktur. Tabiri caizse parası olan herkes ve gerekli şartları yerine getiren her insan evladı interrail yapabilir. Buradaki fark 26 yaş altındaki kişiler ve 60+  kişiler İnterrail biletlerini daha ucuza alacak olmalarıdır.

Kesin Bilgi : Eskiden 26 yaş olan indirim sınırı 28 yaşa çıkartılmıştır. Bu ne anlama geliyor? İnterrail indirimli tren bileti fiyatları 1 Ocak 2017 yılından itibaren 26 olan bu sınır 28 yaşa yükseltilmiş olup 28 yaş altı kişiler 28 yaş üstü kişilere göre indirimli interrail bileti alabiliyorlar. 60 yaş üstü senior kategorisinde ise indirimler geçerliliğini korumakta olup değişiklik söz konusu değildir.

İNTERRAİL’İN GEÇERLİ OLDUĞU ÜLKELER

Almanya, Avusturya , Belçika , Bosna-Hersek , Bulgaristan , Çek Cumhuriyeti , Danimarka , Finlandiya , Fransa , Hırvatistan , Hollanda , İngiltere , İrlanda Cumhuriyeti , İspanya , İsveç , İsviçre , İtalya , Karadağ , Lüksemburg , Macaristan , Makedonya Cumhuriyeti , Norveç , Polonya , Portekiz , Romanya , Sırbistan , Slovakya , Slovenya , Türkiye , Yunanistan olmak üzere tek interrail bileti ile toplam 30 ülkeyi kapsıyor.

Önemli Bilgi; İNGİLTERE başta olmak üzere İSKOÇYA ve İRLANDA’da İnterrail vizesi için alacağınız SCHENGEN VİZESİ GEÇMİYOR ! Bu interrail ülkeleri için ayrı bir vize almanız gerekmektedir.

İnterrail’i kapsayan bazı ülkeleri gezip çok detaylı bilgileri yazdım, yazıların üstüne tıklarsanız o ülkeler ve şehirler hakkında bilgilere ulaşabilirsiniz. Gezdiğim yerlerde fazlaca kaldığım için bu ülkeleri İnterrail rotaları planlaması yaparken dahil etmeyeceğim.

Karadağ Budva’da Gezilecek Yerler - KARADAĞ

Kotor Gezilecek Yerler – KARADAĞ

Saraybosna Gezilecek Yerler – BOSNA-HERSEK

Mostar Gezi Rehberi – BOSNA-HERSEK

Bosna-Hersek Yaşam Tüneli – BOSNA-HERSEK

Belgrad’da Ne Yapılır – SIRBİSTAN

Makedonya Üsküp Gezilecek Yerler – MAKEDONYA

Belgrad Gezilecek Yerler – SIRBİSTAN

Belgrad Gece Hayatı – SIRBİSTAN

Novi Sad Gezilecek Yerler – SIRBİSTAN

Mostar Gezilecek Yerler – BOSNA-HERSEK

Yukarıdaki listedeki şehir ve ya ülkelerin mavi renkli olan yazıların üstüne tıklarsanız o ülke hakkında bilgiler alabileceğiniz gibi Balkan ülkelerindeki tren istasyonlarından şehir merkezlerine nasıl gidilir? bilgileri de size yardımcı olabilir. Ben bu ülkeleri yani İnterrail ülkelerinden Sırbistan , Makedonya , Karadağ ve Bosna-Hersek ülke ve şehirlerini 42 gün boyunca gezdiğim için interraile dahil etmeyi planlamıyorum.

Türkiye’de bu 30 ülkeye dahil olduğuna göre bunu da programdan çıkartabiliriz. Ama Türkiye’den çıkış yapacaklara özel başka bir program var mı? bundan tam emin değilim. Türkiye’den trenle Yunanistan’a gidecekler için araştırma yapıp detayları yazacağım.

İNTERRAİL VİZESİ NASIL ALINIR?

Pasaportumuzu aldık ya da geçerlilik tarihi olan pasaportumuz ile yapmamız gereken ilk şey interrail için schengen vizesi almak olacak. Gerekli belgelerden olan otel-hostel,uçak bileti, interrail bileti ,Avrupa ülkelerinde turumuza yetecek kadar bir miktar paramızı ispat niteliğinde ve en önemlisi profesyonel bir vize ofislerinden destek alarak vizemizi alabiliriz. Bileti almadan önce schengen vizesiz veren ofisleri arayarak önce durumunuzu belirtip ona göre yol haritası edinmeniz gerekmektedir. Mesela öğrenci , çalışan ve iş yeri sahibi iseniz vize başvuru evrakları farklılık gösterecektir. BU KONUDA DİKKAT EDİNİZ! Benim vize alış sürecimi İnterrail vizesi yazımdan adım adım nasıl aldığımı okuyabilirsiniz. Benim interrail biletim olmadığı için farklı şekilde schengen vizesi almayı deniyorum. Amsterdam aktarmalı Fasa gideceğim için bu fırsatı değerlendirip Hollanda Konsolosluğuna da yazın interrail yapacağımı ve vizemi uzun süre vermelerini rica edeceğim. Yaşanan tüm süreci schengen vizesi sürecimden takip edebilirsiniz.

YEME-İÇME MEVZULARI

Abi vallahi Almanya’ya kaçmayacağım , interraili bitirir bitirmez hemen ülkeme geri döneceğim deyip Allah’ın bahşettiği topraklarda gezmek için ( İnterrail ülkeleri) karın ağrılı ve dünya stresli vizemizi aldık. Üstelik interrail bilet fiyatları çok pahalı ne gerek var? Diyenlere de kulak asmadan yola çıktık. Malum Euro maça 4-1 önde başlıyor. Türk Parası garibim ne yapsın? İşte tam da burası benim uzmanlık alanım oluyor. Hostellerde yemek pişirip ve market alışverişleri ile yeme içme olayını çözebilirim. Hostelde kalmak videomda Ukrayna Lviv’de çalışan bir kıza makarna yapmıştım kendisi de bana Ukrayna’nın meşhur çorbasını yapmaya söz vermişti. Hatta çalıştığı hostelde ocak çalışmayınca patronunun bir diğer hosteline gidip çorbayı orada yapmıştı. Bu gibi birkaç örnek daha verebilirim elbette.

ÇANTA TAŞIMA DERDİNDEN KURTULMAK İÇİN

Kesinlikle evet. Locker adıyla dolaba kilitleyebilirsiniz. Mesela Mostar şehrinde 1 Euro karşılığında bu tarz dolaplar vardı. Kharkiv tren istasyonunda ise güvenlik görevlilerinin beklediği odalar vardı. Bu emanet odalara çantalarımızı verip o şehri yorucu olmayacak şekilde gezebiliriz. Dikkat edilmesi gereken tek konu var. Tren garlarının gece açık olup olmadığına dikkat etmeliyiz. Tren garı açık da olsa emanet odalarının kaça kadar açık olduğuna dikkat etmeliyiz.

TREN İSTASYONLARINDA UYUMAK YASAK MI SERBEST Mİ?

En sevdiğimden. Bir örnekle açıklamak gerekirse; Kiev’den Lviv’e geçişim esnasında tren gece yarısı Lviv’de olacaktı. Gecenin dördünde taksi ile şehir merkezine ulaşım haricinde başka alternatifim yoktu. Hadi şehir merkezine gittim diyelim hostele nasıl giriş yapacaktım. Ben de küçük bir ücret karşılığında özel alan olarak belirtilen bekleme salonunda kafamı masaya koyup uyumuştum. Hatta sonradan fark ettim ki yerel insanlar bile böyle yapıyorlar, daha sonra o insanlarla sohbet ettikten sonra bunu anlamıştım. Hatta ve hatta bu alanlarda özel wi-fi hizmeti de veriliyor.

 Gel gelelim Avrupa’da tren garlarında uyuma mevzusuna. Barselona araştırdığım kadarıyla geceleri tren istasyonlarını kapatıyormuş. İnterrail dönüşü şehir şehir buraya liste yaparak hangi tren garlarının kapalı olduğunu yazacağım. Bilenler yorum kısmına ekleyebilirler.

YURT DIŞINDA YAŞIYORUM BİLETİMİ SADECE TÜRKİYE’DEN Mİ ALABİLİRİM?

Hayır. İnterrail biletini geçerli olan tüm ülkelerden satın alabilirsin.

İNTERRAİL BİLETİ NEREDEN ALINIR?

İnterrail , Gençtur ve TCDD olmak üzere 2 kurumdan satın alınan biletlerle başlar. Bileti aldığınıza an maceraya hazır olun.  İndirimli interrail bileti fiyatlarını da belli dönemlerde yapıyorlar. Tüm ayrıntıları ilgili sitelerden takip edip buradan duyuracağım.

YA O BİLETİ KAYBEDERSEM

Allah göstermesin diyelim. Pasaportunu kaybetmekle eş değer öneme sahip olması bu biletin ne kadar değerli olduğunu gösteriyor. Mecburen yenisini çıkartmalısın.

REZERVASYONU HANGİ DURUMLARDA YAPTIRMALIYIM – NASIL YAPTIRABİLİRİM?

Bunun için hiçbir sistem yok sadece o şehirdeki tren garına gidip rezervasyon yaptırabiliriz.

BİLETİMİ KANKAMA DEVREDEBİLİR MİYİM? YAA BEN VAZGEÇTİM İŞİM ÇIKTI İADE ETSEM OLMAZ MI

İnterrail bileti sadece bileti satın alan kişiye özel olup devredilme imkanı söz konusu değildir. Fakat iade edilme söz konusudur. Öğrendiğim kadarıyla bileti aldığınız tarihten itibaren 1 ay süre ile geri iade edebilirsiniz. Bu konu benim için de önemli çünkü biletimi alıp schengen vizesi başvurusu yaptım diyelim olur da vize başvurum reddedildi. Bu yüzden biletimi iade edip %15 kesinti ile paramı geri alabileceğim.

EKSTRA ÜCRET ÖDER MİYİM?

Aslında hem evet hem hayır. Yani bu durum bize kalmış da denilebilir. Ben işimi garantiye almak isterim derseniz tren içinde boş olan koltuğu kendimize rezerve edebiliriz. Bu tip durumlarda küçük bir meblağ karşılığında kendi yerimizi garantiye almak için ek ücret öderiz. Buna da maksimum 5 Euro yazabiliriz kesin olmamakla birlikte fiyatını tecrübe edinip yeniden yazacağım.

İNTERRAİL BİLETİMİ SADECE TRENLERDE Mİ KULLANABİLİR MİYİM?

Yine Avrupa kıtasında geçerli olmak üzere bazı feribotlarda da bu bileti kullanabiliriz. Bileti aldığım zaman fotoğrafını çekip ayrıntıları sizlerle paylaşacağım. Hangi müzelerde ve ya otobüslerde geçerli olduğunu da tek tek yazacağım.

İNTERRAİL TREN SAATLERİNİ NEREDEN ÖĞRENEBİLİRİM?

Railplanner uygulamasını cep telefonumuza indirip tüm tren hatlarını da görebiliriz. Trenlerin kalkış ve iniş saatlerini uygulamayı cep telefonuma indirip ekran görüntüsünü alıp burada paylaşacağım. Ayrıca www.interrail.eu resmi interrail sitesinden de hepsini görebiliriz. Burada yapmamız gereken tek şey gideceğimiz şehri siteye girmektir. Ayrıca yolculuğun kaç saat süreceğini de görebiliriz.

İNTERRAİL SIRT ÇANTASINA NELER KOYMALIYIM?

İlk ve tek tavsiyem hafif olmalı. Düşünsene 30 ülkeyi kapsayan ve oradan oraya koşturmaca içerisinde olacağın unutulmaz macera dolu yolculuk seni bekliyor olacak. Trenden trene koşacağın günlerin olacak. İnterrail sırt çantamı nasıl hazırladığımı ‘’ İnterrail Sırt Çantası ’’ rehberimde anlattım. Ayrıca Sırt Çantasında Neler Olmalı yazımı da okumanızı tavsiye ederim.

İNTERRAİL’İ NASIL UCUZA GETİREBİLİRİM?

Hostelde kalmak ; Yurt dışında ucuza konaklama deyince aklıma ilk gelen hostel oluyor. Hem yeni gezginlerle tanışmak keyif verici oluyor. Yeni arkadaşlıklar ve o şehri birlikte keşfetmek adına güzel oluyor. Hem de sizin bir sonra gideceğiniz şehir ya da ülke hakkında o ülkeden gelme olasılığı olan kişilerle tanışma fırsatı oluyor. Normal şartlarda ben pek plan yapmam,mesela Balkanlar gezilecek yerler yazımda bundan detaylıca bahsettim hem de Ukrayna – Belarus gezi turumda da Ukrayna Aşk Tüneli gibi yerleri hostelde tanıştığım kişiler sayesinde keşfetmiştim. İnterrail yaparken hostelde kalarak bütçeye ciddi katkı sağlayabilirim hem de dediğim gibi bir sonraki şehir ya da trenler hakkında detaylı bilgiler öğrenebilirim.

Trende garında uyumak ve trende uyumak;

Buraya kadar yazdıklarım interrail ile ilgili yazmış olduğum bilgiler genel bilgiler olup bundan sonraki süreçte neler yaşayacağımı tecrübe edindikçe ekleme yapacağım. Benim şimdilik merak ettiklerim ve İnterrail sürecine kadar kafamdaki soru işaretlerini paylaşıyorum.

1)Schengen vizesi başvurusunu İnterrail biletimi almadan önce mi yapmalıyım yoksa sonra mı? Bu durum anladığım kadarıyla bizim tercihimizde değil. Şöyle ki; Vize başvurusu mülakatında bizim Avrupa’da kalmayacağımızı , Türkiye’de düzenli bir hayatımızın olduğunu ve özellikle Almanya’ya göçün artması sebebiyle geri dönüşümüzü ispatlamamızı isteyecekler. Bu sebepten dolayı interrail biletini vizeden önce almak çok daha mantıklı olacaktır. Bu kısım biraz karışık olduğu için en net bilgileri İnterrail vize başvurusu yaparken tekrar güncelleyeceğim.

2)İnterrail’e hangi ülkeden başlamak çok daha mantıklı olacak? Ben ilk başta İnterrail rotaları çalışmaları başlatırken İtalya’dan İnterrail yapmaya başlarım diye planladım. İtalya schengen vizesini en kolay veren ülkeler arasındadır diye söylentiler var. Öte yandan eğer İtalya’dan başlarsam İspanya – Portekiz’e Fransa ülkeleri arkamda kalacağı için tekrar yola devam etmek için zaman kaybı yaşayacağım ama schengen vizemi Portekiz’den alıp o ülkeden başlarsam zaman yönetimi sorunum olmayacak gibi duruyor. Bu konuda bilgisi olanların yorumlarını bekliyorum.

3)Otel ve hostel rezervasyonları durumu; Diyelim ki 20 ülke gezeceğim ve gezeceğim ülkelerdeki hostellerde rezervasyonlarımı yaptım. Burada benim dikkat etmem gereken ‘’Seçeceğim hostellerin iptal edilebilir opsiyonu’’ olması olacak. Bununla ilgili detaylı bilgilere Hostel Nedir yazımdan ulaşabilirsiniz ama kısaca burada da bahsetmek gerekirse;

Diyelim ki İtalya’dan vize alıp, Roma şehrine uçuş yapıp, ilk interrail turuma bu ülkeden başladığımı düşünelim.. Roma’dan sonra Pisa şehrine geçiş yapacağım. 17 Haziran’da Roma’da olup 18 Haziran’da Floransa’ya geçip hostelde kalacağımı hesaplayıp buna göre hostel rezervasyonu da yaptım. Ama olur ki Roma’yı çok seversem ve bir gün daha kalmak istersem ya da Floransa’ya giden treni kaçırırsam – trende boş yer bulamaz isem 18 Haziran’da Floransa’da yapmış olduğum hostel ücretini konaklama yapmasam bile benim kredi kartımdan çekecekler ve bu interrail bütçesine etkili olacaktır. Bunun gibi ipin ucunu kaçırıp İnterrail rotamda sapma yaparsam gömleğin düğmelerini en baştan yanlış iliklemek gibi olacak ve hostel rezervasyonlarının bir çoğu boşa gidecek.

Söylenti ya da şehir efsanesi ; Schengen vizesi başvurusu yapan birisi başvuru sonrası hemen yapmış olduğu hostel rezervasyonlarını iptal ediyor. Konsolosluk rezervasyon yaptığı hosteli arıyor ve rezervasyonun iptal edildiğini öğrenince interrail vize (schengen vize) başvurusunu iptal ediyor. Bu durumda hem İnterrail bileti çöpe gidiyor hem de hayaller Paris’ten Muş’a dönüyor. Bu riski de azaltmak adına yapacağım planlamayı yakında sizlerle paylaşacağım.

Alternatif Çözüm;

İnterrail nedir sorusunun cevabını öğrendim ama bu turu riske atmamak için her türlü olasılığı planlamam lazım. Mesela; Schengen vizemi aldıktan sonra hostel rezervasyonlarını iptal etmeyip, vizeyi aldığım ülkenin pasaport kontrol noktasından geçip o ülkeye ayak bastıktan sonra diğer rezervasyonları duruma göre iptal edebilirim. Evet,bu gayet mantıklı görünüyor.

Olası Bütçe Sarsılması;

3 ay önce yapmış olacağım hostel ücretleri ile 2 gün önce (gideceğim şehre gitmeden 2 gün önce) yapacağım hostel ücretleri arasında ciddi fark olacağına eminim,hele ki söz konusu Avrupa kıtası olunca zaten pahalı olan fiyatlar daha da pahalı olacak.

Soru 1: Couchsurfing kullanarak interrail yapanların bu konudaki tecrübelerini merak etmiyor değilim? Bu arada couchsurfing nedir ve güvenli mi yazımdan detaylara ulaşabilirsiniz.

İNTERRAİL GLOBAL PASS NEDİR

Global; yani interrail biletinin geçerli olduğu ülkelerde kullanım hakkı geçerliliği olan bilet anlamına geliyor. Kısıtlanmadan 30 ülke içerisinde sınırsız olarak gezme hakkı sunar. Benim tercihim bu biletten yana olacak,her ne kadar bu bilet ve interrail bana pahalıya patlayacak olsa da amacım bütün ülkeleri gezmek olacağı için bu bileti almak zorundayım. İnterrail global pass bileti almak istemeyenler flexi bilet tercih edebilirler.

İNTERRAİL FLEXİ NEDİR?

Flexi; yani esnek interrail bileti anlamına geliyor. Bu durum biraz karışık olduğu için bu konu üzerinde tüm detayları interrail bilet yazımdan görebilirsiniz. Kısaca burada bahsetmek gerekirse de hem ekonomik seyahat etmek hem de az gezmek isteyenlere hitap eden bilet türü diyebilirim.

İNTERRAİL İÇİN ÖĞRENCİ OLMAK ŞART MI

Hayır,isteyen herkes interrail yapabilir.

İNTERRAİL ÜCRETLERİ – İNTERRAİL FİYATLARI

Bu konu o kadar çok detaylı ki gelin bu konuyu İnterrail Maliyeti yazımda hep beraber inceleyelim.

İNTERRAİL BİLETİMİ NE ZAMAN ALMALIYIM?

En erken 3 ay önce almakla birlikte arzu ederseniz yolculuğumuza bir kaç gün kala da alabiliyoruz. Ama vize başvurusu öncesi interrail biletimizi alırsak vizemizin onaylanma olasılığını ciddi şekilde arttırmış oluruz.

PARA TAŞIMA – GÜVENLİK OLAYLARI

Bu tip yazılar hakkında yorum yaparken biraz temkinli yazmakta fayda görüyorum. ‘’ Başımıza ASLA bir şey gelmez ‘’ deyip yol senindir mantığı biraz hayalperest gibi geliyor. Yurt dışında ya da Türkiye’de yaşarken bile ‘’Öncelik Güvenlik’’ prensibini kick boks yaptığım dönemlerden alışkanlık haline getirdim sanırım. Sanmayın ki pimpirikli biriyim lakin bu yazıyı okuyan onlarca hatta binlerce insan olacak. Prensipte kimsenin başına bir şey gelmez siz yine de buyrun efenim Yurtdışında Güvenlik Önlemlerim ve İlk Defa Yurt Dışına Çıkacaklara Tavsiyeler rehberime.

TRENLERDE UYUYABİLİR MİYİM?

Hostelde kalmanın ya da ucuza seyahat etmenin tek tarafı cüzdanlarımızın yüzünü güldürüyor olması mı? Yoksa cüzdanımızdaki paranın ve kredi kartı limitlerimizin bize veremeyeceği-satın alamayacağı hafızalardan silinmeyen anılar mı? Olaya her iki yönden de bakacak olursak hem cüzdanlarımızın hem de bizim yüzümüzün gülmesi için trenlerde küçük bir ücret karşılığında uyuyabiliriz. Pek tabii bunun için de rezervasyon yaptırmalıyız.

TCDD HIZLI TREN VE İNTERRAİL BİLETİ SATIŞ NOKTALARI

İnterrail biletimizi T.C.D.D. satış noktalarından satın alabildiğimiz gibi internetten de satın alabiliriz. İnternetten satın almam ben garantici kişiliğim var diyenler ise;

İstanbul’da Genç Tur , Gemini Turizm , Cosmopolitan , Global Vizyon , Viking Turizm . Ankara’da ise Ray Tur , Uygar Tours ve Simetri Turizm firmalarından nakit ve ya kredi kartı ödeme seçenekleri ile satın alabiliriz. Burada dikkat etmemiz gereken konu ise o anki kur üzerinden mi bilet satıyorlar yoksa daha yüksek fiyata mı satıyorlar.


ÖNEMLİ NOT: İNTERRAİL REHBERİ SÜREKLİ OLARAK GÜNCELLENECEKTİR. İNTERRİL NEDİR? İNTERRAİL NASIL YAPILIR?benim gibi merak eden kişilere yaşadığım süreci başından sonuna kadar ‘’kendime notlar’’ düşerek araştırmak yaparak detaylı şekilde yazmaya çalışacağım. İnterrail yapmak isteyenler yola çıkalım kervan yolda düzülür mantığı ile çıkarlarsa vizeli ülkelere giriş yapıp sorun yaşayabilecekleri gibi istenmeyen üzücü olaylarla karşı karşıya kalabilirler. Mesela ‘’Asya Turu’’ olsaydı vizeli olan ülkelere girmeyip diğer vizesiz asya ülkelerinde kafamıza göre spontane planlar yapabilirdik. Ama hem para cezası yememek adına hem de güzel bir rota çizmek adına İnterrail süreci ve İnterrail anları güzel anılar bırakması adına ben ‘’İNTERRAİL PLANLAMASI’’ yapmanın doğru olacağı kanaatindeyim. Yukarıdaki başlıklara ekleme yapmak isteyenlerin yardımlarını bekliyorum. Unutmayalım Çılgın Gezgin gezi bloğu aynı zamanda gezi üzerine tartışma platformu olduğu için herkesin İnterrail nedir ve İnterrail nasıl yapılır ? İnterrail rotaları hakkında söz sahibi olmaya hakkı vardır.


Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.