Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler
İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki internet bağlantısına, el bagajına almamanız gerekenlerden, bavulunuzun ağırlığı ve tükettiğiniz su miktarına kadar her şey seyahatin kalitesini doğrudan etkiliyor. Uygun uçak bileti fırsatlarını değerlendirip ucuza biletinizi aldınız. Artık yola çıkma zamanı geliyor.
O halde, iyi bir uçuş deneyimi için nelere dikkat edilmeli, ne gibi önlemler alınmalı?
1. Kimlik-Pasaport-Vize
Eğer kimlik, pasaport ve vize kutsal üçlüsü ile ilgili bir problem varsa, uçuşla ilgili diğer her şey anlamını yitiriyor. Bu üçlüyü yanınıza almayı unuttuğunuzda havalimanından eve dönmek, hem uçuşunuzu riske eder hem de stres nedeniyle gergin bir yolculuğa neden olur. Kimlik kartınızı, pasaportunuzu ve vizenizi çantanızdaki en kolay ulaşabileceğiniz yere, üçünü birlikte yerleştirin. Eğer çocuklarınızla uçuyorsanız, onlarınkileri de aynı yere koyun. Diğer yandan anne ve babadan biri seyahate çıkıyorsa, 18 yaşından küçükler için muvafakatnameyi de yanınıza almayı unutmayın.
2. Belgelerin Güncelliği ve Rezervasyonlar
Yüz sekiz ülkeye vizesiz seyahat edilebiliyor olsak da, vize uygulamayan bazı ülkeler, pasaportun en az altı ay geçerli olmasına dikkat ediyor. Aynı zamanda vize bitiş tarihi belirli süreden daha az olanlar da kapıdan çevriliyor. Normal uygulamalar gereği check-in kontuarında veya biniş esnasında bu tür bilgiler kontrol ediliyor. Gittiğiniz ülkenin kapısından dönmek istemiyorsanız mutlaka kontrol edin. Yine bazı ülkelerin pasaport kontrol noktalarında bilet ve otel rezervasyonunuzu göstermeniz isteniyor. Her ne kadar teknoloji gelişse de kâğıt çıktılarını yanınızda bulundurun.
3. Havayolu Kurallarına Dikkat
Havalimanında olma saati: Havayollarının tavizsiz kuralları gereğince, iç hat yolculukları için bir saat, dış hatlarda ise iki saat önce havalimanında olmak gerekiyor. Bu nedenle hava koşulları, trafik yoğunluğu, havalimanı mesafesini göz önünde bulundurarak kendinizi ayarlayın.
Bagaj ağırlığı: Yanınıza fazla ve gereksiz eşya almayın, bavulu tıka basa doldurmayın. Bu sayede havalimanında ağırlık kurallarına takılıp boşuna para ödemez ve zaman kaybetmezsiniz.
El bagajındaki yasaklı eşyalar: Kabin bagajında olmaması gerekenleri bilin. Yanınıza alacağınız parfüm ve jel kategorisindeki eşyaların her birinin 100 mililitreyi geçmemesi gerekiyor. Kontrol noktasında parfümünüze veda etmek istemiyorsanız, kabine alabileceğiniz sıvıların bir litreyi geçmemesine dikkat edin.
Kontrol noktaları: Kontrol sırasında bot, çizme ve kemer gibi eşyalarınızı çıkartacağınızdan kaybedeceğiniz zamanı unutmayın. Cebinizde bozuk para, çakmak gibi metal eşyalar bulundurmayın. Diz üstü bilgisayarınızı ayrı geçirmeniz gerektiğini unutmadan, açılmasının istendiği durumlar olabileceğini aklınızda bulundurun.
4. Uçuş Öncesi Kişisel hazırlıklar
Grip, nezle, sinüzit veya orta kulak enfeksiyonu gibi rahatsızlıklarınız varsa ya da kısa süre önce kulak ameliyatı geçirdiyseniz, uçuşu ertelemeye çalışın.
Eğer seyahate çıkmanız zorunluysanız doktorunuza danışarak burnunuzun olması için damla veya sprey kullanın.
Uçağa binmeden önce ağır yemekler yemekten ve alkolden kaçının, bol su için.
Özellikle iniş ve kalkışlarda en çok etkilenen organ kulak olduğundan yudum yudum su içerek, yutma refleksini aktif tutmak için yanınızda su bulundurun.
Uzun uçuşlar öncesi göz sağlığınız için lenslerinizi çıkarın ve mümkün olduğunca sıkacak, rahatsızlık verecek kıyafet ve aksesuarlar kullanmayın.
Daha sorunsuz bir uçuş ve tatil deneyimi için yukarıdaki kuralları alışkanlık haline getirin. Uçak bileti kampanyaları bulmak tüm yıl süren bir ilgi alanınız olsun. Ucuz uçak bileti fırsatlarını değerlendirin, seyahatin önemli kalemlerinden olan uçak bileti maliyetlerinizi düşürün. Yıl içerisinde daha çok seyahate çıkın. Buna değer!
Hiç yorum yok