Kırgızistan’a Gitmek İçin 10 Neden


Atalarımızın beşiği Orta Asya, her dönem büyük merak uyandıran bir coğrafya. Doğası, tarihi ve kültürel alanları ile Orta Asya’nın incisi Kırgızistan, her adımda yeni keşiflere imza atılabilen bir destinasyon. Son dönemde ülkede başlatılan turizm atağı ile ülkenin saklı güzelliklerinin daha geniş kitlelere duyurulması hedefleniyor.


‘Keşfedilecek çok şey var’ mottosuyla hareket eden Kırgızistan, Türkiye‘den direkt uçuş seçenekleri, vizesiz bir ülke olmasının yanında Türk Lirası’nın değerli olduğu az sayıdaki ülkeden biri. Tüm bu avantajların yanında ülke, misafirperver Kırgız halkının ev sahipliğinde doğa, tarih ve kültürün izini takip etmek isteyenler için tam anlamıyla bir cennet.


Kırgızistan’a Gitmek İçin 10 Neden

1. İpek Yolu

Doğuyla batıyı 2 binyıldan fazla bir süre boyunca birbirine bağlayan Büyük İpek Yolu, Kırgızistan üzerinden geçiyor. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde de yer alan Taş Rabat Kervansarayı, İpek Yolu’nda 15. yüzyıldan kalan bir hazine. Doğal güzelliklerle bezeli rota boyunca araba, motosiklet, bisiklet ya da atlarla seyahat edip, çadırda konaklama alternatifi de bulunuyor.


2. Tanrı Dağları

Türkiye’de eğitim hayatını tamamlamış her öğrencinin tarih ve coğrafya dersinden aklında yer eden en önemli simgelerden biri olan Tanrı Dağları‘nın büyük bir bölümü Kırgızistan sınırlarında. Tanrı Dağları’nın yanı sıra Pamir-Alay Dağ Zinciri’nin kapladığı coğrafyada 29 dağ zirvesi 4 bin metreden daha yüksek. 3 bin metreden yüksek 45 ayrı zirvenin yer aldığı ülke bu yüzden ‘Göğe uzanan dağlar ülkesi’ olarak da tanınıyor.


3. Manas Destanı

Göçebe bir halk olan Kırgızların milli destanı Manas, Türk edebiyat tarihi ve kültüründe de izlere sahip. Kırgızların kültürel mirası ve sözlü anlatım geleneklerinin temel taşı olarak kabul edilen Manas, modern çağda yazıya aktarıldıktan sonra günümüze ulaşmayı başarmış. UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’nin bir üyesi olan Manas, bölgede 1000’li yılların sonuna kadar olan yaşam, gelenek, görenek, kutlama ve törenleri anlatıyor. Manas destanı anlatıcısına Manasçı deniyor.


4. Göçebe kültürü

Kırgızların ulusal kimliğinin en önemli parçalarından biri göçebe kültürü. Kendilerini göçebe olarak ifade eden Kırgızlar, Dünya Göçebe Oyunları‘na da ev sahipliği yapıyor. Yaz aylarında birçok ailenin dağ çayırlarına gitmeyi tercih ettiği ülkede bu kültür pek çok ilginç deneyime tanıklık etme imkanı sağlıyor.


5. Geleneksel mutfak

Gündelik yaşamın şekillendirdiği Kırgız mutfağı, yemek konusunda muhafazakar bir tercihe sahip olan Türkler için yakın damak tadına sahip. Göçebe yaşam tarzının yansımalarını taşıyan Kırgız yemekleri arasında sığır ve koyun eti ile ekşi kısrak sütü olan milli içecek kımızı her yerde bulabilmek mümkün.


6. Dağ gölleri

Farklı efsanelere de konu olan Tanrı Dağları’nın üzerinde 2 binden fazla dağ gölü bulunuyor. Dünyanın dört bir yanından ziyaretçi çeken ve dünyanın en yüksek rakımda bulunan gölleri arasında bulunan Son Köl Gölü, tam 3 bin metre yükseklikte. 668 metre derinliğe sahip olan Isık Gölü de yabancı ziyaretçilerin ilgisinde. Dünyanın ikinci büyük krater gölü olan Isık çevresi çok sayıda turistik konaklama ve kamp noktalarıyla, Orta Asya’nın en popüler plajlarına da sahip.


7. Farklı spor seçenekleri

Engebeli arazisi nedeniyle farklı doğa sporlarına uygun bir altyapıya sahip olan Kırgizistan, dünyanın her yerinden spor severlerin buluşabileceği bir destinasyon. 7 bin metreden daha yüksek 4 dağ zirvesinin olduğu ülkede tırmanma sporu ile kayak öne çıkan spor etkinliklerinden. Rafting, trekking gibi sporlarla ilgilenenler için de Kırgızistan doğru adres.


8. Antik ve kutsal yerler
Etkileyici doğasının yanında antik ve kutsal noktalarıyla Kırgızistan coğrafyası farklı beklenti ve ilgi alanına sahip olan kişileri cezbediyor. Ülke genelinde 5 binden fazla tarihi ve kültürel miras alanı bulunuyor. Bu alanlar hem Kırgızistan’ın geçmişini hem de bölgenin tarihine tanık olmak için iyi bir fırsat. Antik eserler, türbe ve camiler konusunda Oş şehri oldukça zengin. Oş’ta bulunan Süleyman-Too Dağı, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nin bir parçası.

9. Kırgız misafirperverliği
Tarih boyunca misafirperver yapısıyla tanınan Kırgız halkı, bu özelliğini günümüzde de koruyor. Kapıları misafire her zaman açık olan Kırgız halkı misafire üç ayrı pencereden bakıyor. İlk tip misafire görevli misafir deniyor. Düğün ya da cenaze gibi görevleri yerine getirmek için gelen konuklar tüm köyün sorumluluğunda. Akraba ziyareti, yakın arkadaş ve akrabalardan oluşan kesimi ifade ediyor. Son misafir tanımı ise tanrı misafirine ait. Zor durumda olan ya da aniden gelen misafiri tanımlayan tanrı misafirinin sığınma ihtiyacı karşılanır. Misafir gün batımından sonra gece konaklamak isterse onun yeme-içme ve barınak hizmeti verilir.

10. Vizesiz seyahat
Türk vatandaşları Kırgızistan’a yapacakları ziyarette vize almak durumunda değiller. Ülkeye giriş tarihinden itibaren 30 güne kadar olan seyahat vizesiz gerçekleştirilebiliyor. (Ülkeye girdikten ilk 5 gün içinde devlet bürosuna kayıt yaptırmak gerekiyor) Dünyada 40’tan fazla ülkenin vatandaşı da vizesiz seyahat hakkına sahip. Vizesiz yolculuk, birçok evrak toplama ve belge hazırlama derdinden uzaklaştırıyor.

Engin tarih, kültür ve misafirperverliğinin yanında Kırgızistan’a gitmek için çok sayıda neden var.


Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.