KARADAĞ GEZİLECEK YERLER


Karadağ geziniz için araştırma yapıyorsanız, doğru yerdesiniz. Herhangi bir plan ya da rezervasyon yapmadan önce ilk okunmasını önerdiğimiz yazımız budur!

Bu yazımızda size Karadağ’da gezilecek yerleri, hangisine ne kadar zaman ayırmanız gerektiğini, nerede kalırsanız mantıklı olur gibi Karadağ gezinizin ana hatlarını çizmenizi sağlayacak bilgileri paylaşacağız.

Anlatacak tonla şeyimiz var o yüzden jet hızıyla konuya gireceğiz: Karadağ’ın başlıca turizm noktaları; Budva, Kotor Körfezi (Kotor + Perast + Dobrata), Tivat, Lovcen, Herceg Novi, Bar ve Podgorica. Karadağ’ın baştacı ise açık ara Kotor Körfezi. Ayrıca ülkenin kuzeyinde harika milli parklar da var, ancak genellikle insanlar kıyı şeridini tercih ettiği için biz oralara bu yazımızda girmeyeceğiz.

Neden Karadağ


Az sonra anlatacağımız her şeyin sonu “Acil buraya gelmelisiniz”e bağlanacak, şimdiden uyaralım:

– Karadağ, Hırvatistan ve Romanya tüm Balkanlar’ın açık ara en güzel 3 yeri. Artık Romanya ve Hırvatistan’a vizesiz gidilemiyor.

– Vize gerekmiyor.  Karadağ’da yakında yakında Avrupa Birliği’ne girecek ve Schengen Vizesi gelecek. Bir an önce gidip görmek lazım. Diğer vizesiz gidilen ülkeler için tıklayın.

– Yakın, Türkiye’den arabayla bile gelen çok. Bilgi için: Özel Araçla Yurt Dışına Nasıl Çıkılır

– İstanbul – Podgorica uçuşu 1 saat 20 dakika sürüyor. Aşağıda ulaşım alternatiflerinden bahsettik.

– Deniz, tarih, doğa harika

– Bazı yerleri Avrupa dokusunda,

– Ama fiyatlar Avrupa’dan daha insaflı (aşağıda fiyat bilgisi de vereceğiz)

– Çok revaçta: Son senelerde Karadağ’da bir turizm patlaması yaşanıyor. Cruiseların da yeni favori durağı olmuş. Kotor için geleceğin Dubrovnik’i deniyor. Aşırı kalabalıklaşmadan gelin görün.

– Vize gelmesine az kaldı: Biliyorsunuz, Hırvatistan AB’ye girince vize geldi, fiyatlar arttı, gidemeyenler “Keşke hızlı davransaydık” dedi. Tam ne zaman gireceği belli olmasa da şimdiden Karadağ için geri sayım başladı.

– Balkan turuna çıkacaklar mutlaka görmeli.

Ama…
Beklentileri doğru koymak adına bazı şeyleri de netleştirmekte fayda var:

– Karadağ bir lüks ülkesi değil. Çok hoş samimi yerler var. Keyifle ve lezzetle yer içersiniz var ama eğer beklentiniz ihtişamsa bunu karşılamaz. Tivat’taki Porto Montenegro ülkenin en lüks yeri, orada iyi tasarımlı 3-5 restoran ve 1-2 haute-couture mağaza bulunuyor.

– Yugoslavya modunu üzerinden yeni silkeliyor. O yüzden bazı şeyler geriden geliyor ve servis çıldırtasıya yavaş olabiliyor. :)))

– Şehir hayatı tatili arayanlar için Karadağ limitli bir yer. Öyle galeri, müze, gece hayatı, etkinlik falan çok yok, zaten koca ülkenin nüfusu Ağrı’nınkinden hallice; 620 bin kişicik. 🙂


1. Durmitor Milli Parkı ve Kara Göl
2. Ostrog Manastırı
3. Podgorica
4. Herceg Novi
5. Rose
6. Kayaların Leydisi
7. Perast
8. Dobrota
9. Tivat10. Kotor
11. Lovćen
12. Budva
13. Pržno
14. Sveti Stefan
15. Petrovac
16. Bar
17. Stari Bar
18. İşkodra Gölü (Skadar Gölü)
19. Ulcinj



1. Budva


Budva Karadağ’ın en isim yapmış, en çok ziyaret edilen yeri ama bu en güzel yeri olduğu anlamına gelmiyor. Muhtemelen bir zamanlar muhteşem sahilleri ve tarihi yerleşimleri ile öyleymiş ancak çarpık yapılaşma ile maalesef biraz harcanmış. Kendi aramızda Karadenizli müteahhitler burayı da bulmuş diye şakalaşırken bi de baktık gerçekten de epey Türk inşaat firması var. Asjdjsj…

Bununla birlikte Budva hala Karadağ’da görülmesi gereken yerler arasında. Özellikle de Sveti Stefan ve Budva Old Town muhteşem yerler. En güzel plajlar da Budva taraflarında. Ben Adriyatik Denizi diyeyim, siz anlayın. İnsanlar, özellikle de Ruslar, akın akın Budva’ya deniz kum güneş tatili için gidiyor, ve tabi ki casinolar için de.

2. Sveti Stefan


Sveti Stefan, Perast ile birlikte Karadağ’ın çok kart posta basılmış yeri olabilir. 15. yüzyılda bir balıkçı köyü olarak kurulmuş. 1442’de Osmanlı’nın Balkanlara sürekli düzenlediği seferlerden korunmak için etrafını kale duvarları ile örmüşler. Bugün ise dünyanın en güzel butik otel zincirlerinden biri olan Aman tarafından otel olarak işletiliyor. Karadağ’ın en özel oteli desek yerinde olur. Konukları arasında Hollywood yıldızları, devlet adamları, ünlü sporcular var. Adaya sadece otel misafirleri girebiliyor. Otel incelemek ve fiyat hakkında bilgi için tıklayın. Otelde kalmadan adayı gezmenin tek yolu oteldeki restoranlardan birinde yemek yemek.

Ada Budva merkeze arabayla sadece 15 dakika mesafede. Budva yönünden gelirken çok hoş bir ormanın içinden geçiyorsunuz. Adaya varmadan, ormanın içinde, deniz kıyısında otelin tesislerinden biri olan Villa Milocer’den geçeceksiniz. 1934’te Kraliçe Marija Karadordevic’in için yapılmış, daha sonra Yugoslavya’nı başkanı Josip Broz Tito tarafından yazlık olarak kullanılmış. Villa Aman’ın idaresinde ama orman ve bulunduğu koy halka açık. Milocer’den adaya hoş bir yürüyüş yolu var.

Adaya uzanan köprünün bir tarafı otel misafirlerine ait, diğeri ise halk plajı. Yazın oldukça kalabalık oluyor.

3. Kotor Körfezi’ni Turlayın


Aşağıda Kotor Körfezi’ndeki yerleşimleri kısaca bahsedeceğiz, o yüzden bizim bu maddede özellikle önermek istediğimiz şey bu muhteşem körfezi bisiklet, araba ya da motosikletle mutluka ama mutlaka bir turlamak. Tivat ve karşı yakada Adriatica restoranın yanındaki iskele arasında feribot seferleri var

 (haritada mavi ile işaretli).


4. Kotor


Kotor Old Town (Kotor Stari Grad olarak da geçiyor) Kotor Körfezi’ndeki en büyük yerleşim ve bölgenin kültür merkezi. Dünya üzerindeki en güzel ortaçağ yerleşimlerinden biri desek abartmış olmayız. Gezmeye ve fotoğraf çekmeye doyamacaksınız. Hem şehri gezmenizi, hem de sırtını yasladığı dağın tepesideki kaleye çıkıp Kotor’un imza manzarasından bir fotoğraf çekin deriz.

5. Dobrota


Kotor sokaklarında turistlerle omuz omuza gezerken bir noktada “Yahu yereller nerede?” diyecekseniz. Yerel halk henüz turistik olmayan Dobrota’da takılıyor. Kotor Körfezi’ni gezerken Dobrata’da kalmak çok mantıklı çünkü:

– Öncelikle İtalyan mimarisi ile çok tatlı bir yerleşim.
– Konumu çok iyi. Kotor Körfezi’nde görmek isteyeceğiniz birçok yerin ortasındasındasınız.
– Kotor Körfezi, Boka Körfezi’nin için için içindeki körfez olduğu için su sirkilasyonu çok iyi değil. Daha temiz olduğu için yereller burada yüzmeyi tercih ediyor. Yani denize girme şansınız da var.
– Ülkede en sevdiğimiz restoran olan Konoba Portun da burada. 

6. Perast ve Lady Of The Rocks


Herhalde Karadağ’ın en çok fotoğraflanmış yeri Perast ve iki adası Lady Of The Rocks ve Sveti Djordje 

olabilir. Kotor’dan arabayla 15 dakika süren Perast muh-te-şem bir Orta Çağ köyü. Kotor ile birlikte ikisi bir bordo pasaportlunun başına gelecek en güzel şeyler. Genelde insanların ülkede mimarisi ve coğrafyası ile en çok beğendiği yer oluyor.

7. Tivat


Karadağ’da genellikle hayat standartı her yerde aynı. Kafeler, dükkanlar, oteller genellikle temiz, bakımlı ama ambiyans olarak çok ortalama yerler. Karadağ, lüks ile Kanadalıların yaptığı Porto Montenegro isimli marina ile tanıştı. İçinde birkaç dükkan, sushiden İtalyan’a 3-5 güzel restoran var. Mimari olarak da çok hoş bir proje. Çok büyük olmasa da insan içinde kendini çok iyi hissediyor. Kesinlikle bir akşam yemeğini buraya ayırmaya değer. Akşam bazı restoranlar bara dönüyor. Yemek sonrasında barlarda da biraz takılırsınız. Marinadan çıkıp biraz da sahilde yürürsünüz. Mekan önerilerine gelecek olursak:

– En piyasa yer Al Posto Giusto. Yemekleri ortalama ama herkes burada takılıyor.
– Porto Montenegro Yacht Club Pool da gündüz piyasasının takıldığı yer. Bütün Ruslar buranın ikonik havuzu ile poz verme derdinde.
– The Clubhouse akşam DJlerin çaldığı rahat ama şık ortamı olan bir bar. Sahibi Avusturalyalı.
– Platinum da piyasa gece kulübü.
– Gece hayatını daha sıcak bir bar da geçirmek isterseniz marina’nın dışında ama hemen yakınındaki Propella‘ya bakın.
– Ülkenin tümünde gördüğümüz en güzel otel burada: La Roche. Restoranı da iyi, aklınızda olsun.
– Denize girmek için en iyi yer de Waikiki Beach

8. Herceg Novi


Herceg Novi Kotor’dan Hırvatistan’a doğru giderken geçtiğiniz tarihi sahil yerleşimlerinden biri. Bir Perast ya da Kotor olmasa da mimarisi ve manzaraları yine çok güzel. Porto Montenegro’nun bir benzeri buraya yapılıyor. Şimdiye kadar Kotor, Tivat ve Budva’nın gölgesinde kaldıysa da çok yakın zamanda ülkenin en hip yerlerinden biri olacağı garanti. Yelken kursları ya tekne turları için doğru yer.

Manzara turu için en doğru yer kesinlikle Kotor Körfezi ama deniz keyfi yapmak için tekne turu yapmak isterseniz Herceg Novi’den tekne kiralamak mesafeler açısından mantıklı. Hem böylece Karadağ’da en çok ziyaret edilen yerlerden olan Mamula Fortress (kaleden oluşam bir ada) ve The Blue Cave‘e de (masmavi suları ile koca bir mağara) uğrayabilirsiniz. Eğer özel tekne ile gidiyorsanız Rose Kalesi (Forte Rose), Ribarsko Selo ve Mirista Restoran yemek molası için hoş bir yer.

9. Rose


Az önce bahsettiğim Forte Rose yani Rose Kalesi, adını bu Rose isimli eski ufacık balıkçı kasabasından alıyor. Gerçekten ufacık, çok tatlı bir yerleşim. Karadağlıların yazlık evleri ve 2-3 restoran dışında hiçbir şey yok. Eğer tatilinizin bir noktasında sakin bir sahil yerleşiminde tarihi binaların önünde denize girmek ve kitap okumak varsa Rose size uyabilir. Ama beklentiniz bu değilse, göreceğiniz herşey yarım saate kalmadan biteceğinden sıkılabilirsiniz. 

10. Ulcinj (Ülgün)

Karadağ’dan Romalılar, Bizanslılar, Venedikliler ve Osmanlılar olmak üzere bir sürü büyük uygarlık geçmiş. Ülkenin batısına gittikçe dominant olarak İtalyan, doğusuna gittikçe de Osmanlı mirası kendini hissettiriyor. Arnavutluk’a yakın bir sahil yerleşimi olan Ulcinj’de önemli bir müslüman nüfusu yaşıyor. Şehrin sahildeki tarihi kısmı en güzel yeri. Görmek için taş çatlasa 1-2 saatte ihtiyacınız var.

11. Bar & Stari Bar
Osmanlı Kotor’u çok kez almayı deneyip başarısız olsa da Bar’ın olduğu bölgeye 500 seneye yakın hükmetmiş. Bar’da bu tarihin izlerini görmek mümkün. Aynı zamanda hem protestant, hem de ortodoks bir nüfusa sahip olması da burayı zenginleştiriyor. Tarihi Bar, yani Stari Bar hoş bir yer ama genel olarak Bar için çok özellikli bir yer diyemeyiz. Kitesurf yapmıyorsanız, çok da yolunuzu düşürmenize gerek yok. Ama olur da giderseniz Stari Bar’daki Kula restoranda yemenizi öneririz.

Karadağ’dan İtalya’da feribot ile geçmek mümkün. Seferler Bar ile Bari arasında gerçekleşiyor.

12. Lovcen


Lovcen Kotor’un tepesinde harika manzaralar vaad eden bir milli park. Açık bir günde içindeki Njegoš Mausoleum’un arka tarafından, bir yanda sadece Kotor da değil, tüm Boka Kotorska (Boka Körfezi), diğer yanda Skadar Gölü ve hatta Durmitor, Komovi ve Prokletije gibi Kuzey Montenegro dağlarını görebiliyorsunuz.

Gastronomy: The village of Njeguši with its old stone houses is well-known for its prosciutto and cheese. Other specialties of the area are kastradina (smoked mutton) and sausages. The specific taste and aroma of the smoked specialties is conditioned by the mixture of the mountain and sea air in this area. Medovina (mead) is a special traditional drink, made of honey, that was already produced by the early Slavs in this area. There are several houses and restaurants where you can buy (or eat) these delicious specialties.

It is also interesting to visit one of the places where ham is smoked by a special technique. By the way, Njeguši is the birth place of the famous ruler and poet Njegoš. His birth house is a museum and can be visited.

13. Podgorica


Eğer yazın Karadağ’a geliyorsanuz, ülkeniz başkenti olmasına rağmen Podgorica için söyleyebileceklerimiz “Burada zaman kaybettiğinize pek değmez, hızlıca sahillere inmeye bakın” şeklinde. Zaten bütün ülke de öyle yapıyor. 🙂 Pek güzel bir şehir değil ama kışın Karadağ’ın en hareketli yeri. Birkaç cafe, restoran ışında turistik anlamda çok da cazip bir yer değil. 🙂 AMA havalimanının çok yakınındaki etçide bir yemek yemeğe durulur.

Havalimanı Yolunda Efsane Bir Et Yemek İsteyen?
Sanırım Tivat’a direkt uçusun olmamasının tek güzel yanı Podgorica’da hava limanın tam karşısında bulunan bu müthiş etçi. Ya geri dönerkenki ya da ilk vardığınızda Pecenjara isimli restoranda bir et yemeniz lazım. Hem ekonomik, hem de yediğiniz yiyeceğiniz en güzel tandırı yapıyor. Artık, maharet adamlarda mı, yoksa Karadağ’da ekolojik tarım ve hayvancılık yapılmasında mı bilmeyiz. Özellikle tandır öneriyoruz. Kuzu daha popüler, kuzu yemeyene dana da var. Menüde “meat under the baking lid” olarak geçiyor. Konum için tıklayın.

Bir de yine havalimanı yolu üzerinde üzerinde Vranjina Adası denilen kara ile bağlantılı bir yer var. Adada, buranın en büyük şarapçısı Plantaze’nin yeri var. Şişeleri kabine alamayacağınızı, valize koymanız gerekeceğini unutmayın. Elinizde götürmek isterseniz aynı şaraplar duty free de satılıyor ama fiyatlar iki katı. Karşısındaki Jezero restoran da iyi bir balıkçı. Krap isimli lokal balığı meşhur. Konum için tıklayın.

14. İşkodra Gölü (Skadar Gölü)


Podgorica Havalimanı’ndan Budva’ya giderken kocaman bir gölün kenarından geçeceksiniz. İşkodra Gölü, Karadağ ve Arnavutluk arasında doğal sınır oluşturuyor. Hiking, kano, tekne turları düzenleniyor. Etrafındaki bağlarda Karadağ şaraplarını tadabilirsiniz. Bizce göl güzel olmasına güzel ama Karadağ’da 10 günden fazla kalmıyorsanız yanından geçerken seyretseniz kafi.

15. Diğer


Tara Nehri Kanyonu’nda Rafting: Tara Nehri’nde rafting, belki de Karadağ’da yapılabilecek en adrenalin yüklü aktivite olabilir. Avrupa’daki en derin, dünyanın ise en derinlerinden biri olan kanyondan akan nehir, tüm dünyadan rafting tutkunlarının favorisi arasında.

Durmitor Milli Parkı’nda Hiking: UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi’ndeki Durmitor Milli Parkı, sadece Karadağ’ın değil dünyanın en iyi hiking, trekkin, dağ tırmanışı ve rafting noktalarından biri olarak gösteriliyor. İçinde 18 tane buzul gölü, inanılmaz bir fauna ve flora ve göz alabildiğine yeşil alan ve dağ manzaraları bulabileceğiniz milli parkta maksimum yükseklik 1523 metereye varıyor.

Kara Göl (Crno Jezero): Bizde Artvin’de olduğu gibi Karadağ’ın da bir Kara Göl’ü var. Durmitor Milli Parkı’nda bulunan bu göl, yukarıda bahsettiğimiz 18 buzul gölünden biri. Burayı diğer 17’sine göre daha özel yapan şey ise göle karşı dağ manzarası.

Ostrog Manastırı: Bir 17. yüzyıl manastırı olan Ostrog Manastırı, tüm ülkedeki en önemli haç noktası. Sümela Manastırı misali bir dağın içine gömülmüş olan manastır gerçekten de büyüleyici bir yer.

Nasıl Bir Rota Çizmeli

Ne kadar zamanınız varNereleri GörmeliNotlar
1 günKotor Körfezi Turu (Perast, Dobrota, Kotor)Kotor Körfezi gezi rehberimiz için tıklayın
2 günKotor Körfezi + BudvaKotor Körfezi 1 tam gününüzü alır, ertesi gün Budva Old Town + Sveti Stefan yaparsınız.
Budva – Kotor 30 dakika. Mesafeler yakın olduğu için otel değiştirmeden 2 gece aynı yerde kalabilirsiniz.
3 günKotor Körfezi + Tivat + BudvaKotor Körfezi + Budva Old Town + Sveti Stefan + Przno
Budva – Kotor 30 dakika. Üşenirseniz valiz toplamayın. Diğer bir seçenek 2 gün Kotor + 1 gün Budva’da gecelemek olabilir.
Kotor – Tivat 20 dakika.
4 günKotor Körfezi + Tivat + BudvaKotor Körfezi + Budva Old Town + Sveti Stefan + Przno + Hawai Adası
2 gün Kotor Körfezi + Budva’da kalarak gezin.
5 günKotor Körfezi + Tivat + Budva + Herceg NoviYukarıdakine ek olarak Herceg Novi + tekne turu
6 gün ve üzeriSchengen vizeniz varsa Hırvatistan’a geçin.Karadağ’da gezilecek çok yer var ama hiç biri Hırvatistan kadar etkileyici değil. Herceg Novi’den Dubrovnik 1 saat sürüyor ama sınır trafiğine hazır olun.

Karadağ Nerede & Nasıl Gidilir
– Karadağ Balkanlar’da Hırvatistan ve Arnavutluk sahili arasında 2006’da kurulmuş nisbeten yeni bir ülke.
– Ülkede 2 havalimanı var. Tivat turistik yerleri daha yakın olan ama Türkiye’den direkt uçuş yok.
– Başkent Podgorica‘ya THY direkt uçuyor. Oradan Kotor’a özel transfer, otobüs ya da araç kiralayarak Kotor’a ulaşabilirsiniz. Uçuş sadece 1,5 saat sürüyor!

Alternatif Ulaşım Fikirleri
– Çok girişli Schengen vizesi olanlar Dubrovnik’e uçabilir. Arası 1- 1,5 saat. Hem ikisini de gezmiş olursunuz. Sınırda sıra olabiliyormuş ama.
– Tiran, Arnavutluk 3,5 saat mesafede ama biletler daha uygun.


Bütçe

KonaklamaYemekGünlük bütçe/ kişi
Düşük Bütçe-Hostel yatakhanesi veya paylaşımlı ev günlük: 12–21 Euro-Bir dilim pizza: 2.50 Euro85 Euro’dan daha az
Orta seviye-Orta karar bir otelde çift kişilik oda: 45–100 Euro-Geleneksel bir restoranda yemek: 10–30 Euro85–185 Euro arası
Lüks-Güzel bir otelde çift kişiik oda veya süit: 100–600 Euro-Güzel bir restoranda balık yemeği: 25–50 Euro185 Euro’dan daha fazla


Fiyatlar
Genel olarak: Avrupa’dan ucuz, Balkanlar’dan pahalı.
– 1,5 litre su 0,6€ (markette)
– Ana yemek 10-15€‘ ya 2 kişiyi doyuran dev porsiyonlar
– Konaklama çok değişiyor. Çok bir şey aramıyorum, ucuz olsun yeter derseniz ev kiraları 50 euro civarında. Manzaralı yerler ise 100€’dan başlıyor. Oteller ise tabi ki daha pahalı.
– Araba kiralama günlük 18-20 € limitli sigorta ile. Kapsamlı sigorta için +10€ daha koyun.

Karadağ’da Dil
– Ülkede Sırpça’nın bir lehçesi olan “Karadağca” konuşuluyor ama İtalyan etkisi hem mutfağa, hem de dile girmiş. En basitinden bugün hala selamlaşmak için “ciao” kullanıyorlar.
– Osmanlı Karadağ’ın bir kısmını uzun seneler yönetmiş. Dolayısı ile dillerine Türkçe’den de bolca kelime de geçmiş. Özellikle de sebze meyveler, yiyecek isimleri.
– Herkes İngilizce konuşuyor. Büyükler az biraz, gençler daha iyi.

Telefon Hattı
Telenor’un kontörlü hatlarından alabilirsiniz. Havalimanında çıkıştaki büfede satılıyor ama oradan almayın, aktivasyon problemi oluyor. Mutlaka GSM’in kendi mağazasında işleminizi yapın. Biz Kotor Stari Grad’ın yanında Kamelija isimli bir alışveriş merkezinin içinde Telenor şubesinden yaptık ama Budva’da merkezde de var.

Araç Kiralama
Trafik Problemi Uyarısı
Kotor etrafında yollar tek şerit gidiş-geliş olduğu için trafik acayip sıkışıyor. Temmuz ve Ağustos ayında araba yerine motor kiralamak çok daha pratik olacaktır. Ya da Dobrota’da konaklayıp hem Perast’a, hem de Kotor’a bisikletle gidip gelebilirsiniz ama tabi sıcakta zor olabilir.

Motor Kiralama
Karadağ’da iş yapacak olsam motor kiralama şirketi açarım. Motor kiralayabilirsiniz dedik ama talebi karşılayacak kadar motor yok! 2 gün sıra bekledik. Yani işiniz biraz şansa kalmış. Fiyatları da en ucuz sınıf arabandan 5 Euro falan daha ucuz! Yukarıda bilgilerini verdiğim Travelzoo Travel Agency kiralıyor. Önden yazışmayı deneyebilirsiniz. Bir de kaldığınız ev ya da otel ile yazışabilirsiniz. Onlar da yardımcı olabilir. Motor ehliyetininizin olması şart.

Havalimanı Transferi & Şoförlü Araç
Biz her gidişimizde Miraslav ile çalışıyoruz. Havalimanı transferinin yanı sıra bugün ya da şu kadar gün bizi arabanla gezdir şeklinde de anlaşabilirsiniz.

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.