Kayak merkezi önerilerime gelmeden önce, biraz kışa “Hoşgeldin” demek istiyorum. Hoşgeldin kabusum. Üşümemin, donmamın sebebi. Buz gibi soğuk İstanbul kış ayazında, sabahın köründe işe giderken, hayatımı sorgulatan “Şu an mis gibi evde oturup. Battaniyenin altına girip, elimde seyahat dergim, masamda kahvem olsa ne güzel olurdu be !” diye hayallere daldıran mevsim. İsyan ettiren. Zor gelen mevsim.
1-Erzurum-Palandöken
Uzunluğu ise 12 km’dir. İster şehir merkezinde konaklayıp günü birlik gelebilir, ister de Palandöken’de bulunan otellerde konaklayabilirsin. Bir de gelmişken cağ kebabı yemeden dönmemeni öneririm.
2-Kayseri-Erciyes
3 bin 916 metre yüksekliği ile Orta Anadolu’nun en yükseği. Dağın kuzey yamacında yer alan Tekir yaylası, Erciyes Kayak Merkezi‘nin bulunduğu yer. Kayseri’den 20-25 km uzaklıkta. Sönmüş bir volkanik dağ olan Erciyes, Mart ayı sonuna kadar hizmet veriyor.
Kayseri havalimanından kolaylıkla ulaşabilirsin. Bölgede konukevleri veya oteller hizmet veriyor ve gelmişken mutlaka 60 km uzaklıktaki Kapadokya’yı da gör derim. Kapadokya kışın başka güzeldir.
3-Isparta-Davraz
Isparta şehir merkezine 26 km mesafesede bulunan Davraz, Göller Yöresi‘nde yer alıyor. Tesis saatte 4.000 kişiyi ağırlayabiliyor ve 2.100 metre yüksekliğe çıkarabiliyor.
Toplam pist uzuluğu 5 km ve bir çok kayak merkezine göre daha hesaplı bir rota. Özellikle Ege bölgesi civarında isen, mutlaka, kayak yapmasan bile görmeni tavsiye ederim.
4-Bursa-Uludağ
Ülkemizin en popüler ve en kazık yeri olur kendileri. Bursa‘dan 1 saat uzaklıkta, İstanbul’dan ise 220 km mesafededir. Kalabalıktır. İnsandan kaçarken, kendinizi kalabalığın ortasında bulursunuz. Ama hem yakındır hem de nam yaptığı için ayılıp-bayılınır.
En uzun pist 2 km’dir. 25 otel hizmet verir. Saatte 850 kişi kapasiteli, 30’dan fazla pisti bulunur. Aynı zamanda bir çok etkinlik ve eğlence odaklı konserlerden dolayı tam bir cazibe merkezidir. Özellikle kış ortasında bir çok etkinlik ve kış partileri düzenlenir.
5-Kastamonu-Ilgaz
Kastamonu-Çankırı arasında bulunan Ilgaz kayak tesisleri, Aralık-Nisan ayları arasında hizmet veriyor. Kayak merkezi 2.850 metre yükseklikte, köknar ve çam ağaçlarının arasında, Ilgaz Milli Parkı içerisinde yer alıyor.
Kayak pistlerinin ortalama uzunluğu 2.000 metre. Gece de kayak yapılabiliyor. Fiyatlar çok uygun.
6-Bolu-Kartalkaya
İstanbul’a 275 , Ankara’ya 220, Bolu’ya 40 km mesafede yer alan Kartalkaya, 2375 metre yükseklikte bulunan kayak merkezi ile Köroğlu Milli Parkının kalbinde bulunuyor. Uludağ‘a alternatif olarak göz önünde bulundurabileceğin sakin bir rota.
En uygun dönem Aralık ortası ile Mart ortası. 1250 yatak kapasiteli oteller hizmet veriyor. Saatte Tesis, 5000 kişiye yakın kapasitesi ile emrine amade. Pistlerin en uzunu 4.000 metre.
7-Kocaeli-Kartepe
Tam mangalda sucuk yapmalık bir yer. Yanında da şöyle sıcak bir çay. Tepeye çıkarken, güneşli bir güne denk gelir de, dağın yamacında kalan şehrin bulutların altında kayboluşuna denk gelirsen, keyfine diyecek yoktur. Yol boyunca her yer kafa dinlemeye müsait.Kayak değil de, nedense ilk aklıma gelen şey bu olmuştu.
O yüzden, sende “Bir yerlere kaçayım ama kayak yapmasam da olur!” diyorsan, Kartepe çok güzel bir kaçış rotası olacaktır. Eğer kayakta yapacağım diyorsan, tesislerin olduğu kayak merkezine de çıkabilirsin. Saatte 4650 kişi kapasiteli ve 12 pisti olan Kartepe’de 1 adet de otel bulunuyor.
8-Antalya-Saklıkent
Antalya il merkezinden 45 km uzaklıkta bulunan Saklıkent, 2.750 metre yükseklikte bulunuyor. Tesise şehir merkezinden 1 satte ulaşabiliyorsunuz. Buranın en enteresan yanı ne biliyor musun ? Antalya’da t shirt ile gezerken, 1 saat sonra kayak yaparken kendini bulabilirsin.
Malum ben Fethiye’liyim. Bizim oralara yakın olduğu için arasıra gitmişliğim vardır. Fethiye’de kar yağmadığı için biz de, hem Antalya’yı gezer, hem de Saklıkent’e gelip, kar hasretimizi giderirdik.
Eğer, bu kayak merkezine gelmeyi düşünürsen , Antalya’da kal derim. Git-gel yaparak kolayca ulaşabilirsin. Ya da 1 tesis var onda da konaklayabilirsin ama sadece 1 tane olduğu için yer bulmak sıkıntı olabiliyor.
9-Kars-Sarıkamış
Kars‘a 55 km uzaklıkta bulunan kayak merkezi, 2800 metre yükseklikte bulunuyor. Kars Havalimanından 45 dakika mesafede. Buranın en büyük özelliği, benzerinin Alplerde bulunan kristal kar yapısı olduğu söyleniyor.12 kilometreyi bulan 5 farklı pist bulunuyor.
2800 rakımlı olan bölge sarıçam ağaçları ile kaplı. Bu sene, belki kayak için değil ama sırf oraları görmek uğruna yaz aylarında gitmeyi planlayanlardanım. Belki sen kayak için gidersin diye yazayım dedim.
10-Gümüşhane-Zigana
Karadeniz. Yeri bende başkadır. Havası, dağları, ormanları, suyu, toprağı… İşte bu coğrafyanın en güzel kayak merkezlerinden birisi de Zigana’da. Gümüşhane’ye 40, Trabzon’a 60 km uzaklıkta. Aralık-Nisan döneminde bolca kar bulabileceğiniz Zigana kayak merkezinde, 661 metre uzunluğunda, 843 kişi kapasiteli tesis bulunuyor. Eğer Karadeniz bölgesine kış aylarında yolunuz düşerse, bir uğrayın derim.
Bu saydıklarıma ilaveten; Erzincan-Bolkar, Bingöl-Yolaçtı ve Ağrı-Bubi Dağı’nı da ekleyebilirsin.
Hiç yorum yok