Türkiye’den Araçla Batum ve Gürcistan’a Geçiş


Türk vatandaşlarının en fazla ziyaret ettiği ülkeler arasında yer alan Gürcistan kimlikle geçiş nedeniyle altın günlerini yaşıyor. Özellikle Karadeniz Bölgesi’nde yaşayanların karayoluyla geçiş yaptığı Batum, günübirlik ziyaretçilerin de yoğun ilgisi ile karşılaşıyor.

Karadeniz turlarının rotasında da yer alan Batum’a bireysel ve otobüsle geçişlerin yanı sıra kendi aracıyla geçenlerin sayısı da bir hayli fazla. Akaryakıt, alkol, sigara, yeme-içme ve konaklama ücretlerinin uygun olduğu Gürcistan, birçok Türk vatandaşının yurt dışına seyahatte tercih ettiği ilk ülke.

Gürcistan ve Batum’a Araçla Nasıl Geçilir 
1. Sarp Sınır Kapısı’na gelin
Artvin’in Hopa ilçesinde bulunan Sarp Sınır Kapısı, Gürcistan ve Batum’a geçişlerde en çok kullanılan güzergah. Batum’a gitmek isteyenlerin öncelikle Sarp Sınır Kapısı’na ulaşmaları gerekiyor. Hopa ile Sarp Sınır Kapısı arasında 19 km’lik bir mesafe var. Bu mesafe özel araçla 20 dakika gibi bir sürede aşılıyor. Artvin-Batum 75 km, Trabzon-Batum 206 km, Rize-Batum 127 km.

2. Belgelerinizi hazırlayın 
Araçla sınırdan geçmek isteyenler için iki ayrı kontrol noktası bulunuyor. İlk kontrol Türk tarafında diğer kontrol ise Gürcü tarafında. Araçla sınırı geçebilmek için araç ruhsatı, ehliyet, kimlik ya da pasaport, giriş-çıkış formu, yurt dışı çıkış harç pulu ve zorunlu araç trafik sigortasına ihtiyacınız var.

3. Zorunlu trafik sigortasını yaptırın
1 Mart 2018 tarihinden itibaren Gürcistan’a giriş yapan tüm yabancı ülkede kayıtlı motorlu taşıtların zorunlu trafik sigortası yaptırması gerekiyor.

– Taşıma aracı, azami ağırlığı 3.500kg’ı aşan – 15 gün: 60GEL – 30 gün: 100GEL – 90 gün: 170GEL – 1 yıl: 610GEL
-Römork – 15 gün: 14GEL – 30 gün: 25GEL – 90 gün: 40GEL – 1 yıl: 145GEL
-Binek Otomobil, azami ağırlığı 3.500 kg’ı veya koltuk sayısı (sürücü yeri hariç) 8’i aşmayan: – 15 gün: 30GEL – 30 gün: 50GEL – 90 gün: 90GEL – 1 yıl: 295GEL
-Otobüsler, koltuk sayısı (sürücü yeri hariç) 8’i aşan – 15 gün: 45GEL – 30 gün: 75GEL – 90 gün: 140GEL – 1 yıl: 480GEL

Zorunlu trafik sigortasını önceden herhangi bir sigorta acentesi aracılığıyla yaptırmak mümkün. Sigortayı online yaptırmak için şu adresi kullanabilirsiniz: http://www.tpl.ge/en Ayrıca Sarp Sınır Kapısı’nda faaliyet gösteren sigorta ofislerine başvurarak da sigorta işlemini yaptırabilirsiniz.

4. Belgeleri doldurun
Türkiye ile Gürcistan vatandaşları karşılıklı geçişleri pasaportsuz yalnızca kimlikle yapabiliyor. Kimlikle geçişler için giriş-çıkış formu doldurmak gerekiyor. Giriş-çıkış formu üzerinde ad-soyad, TC kimlik no, doğum tarihi ve cinsiyet satırları var. Bu formu doldurup, yurt dışı çıkış harç pulunuzu 50₺ karşılığında alıp, ruhsat, ehliyet ve kimliğinizle birlikte araç çıkış kuyruğuna girebilirsiniz.

5. Türk polis ve gümrük kontrolü
Araçla sınır geçişinde ilk önce Türk polisi ve Türk gümrük görevlilerinin kontrolü yapılıyor. Bu kısımda önceden hazırlanan ruhsat, giriş çıkış formu-kimlik ya da pasaport, yurt dışı harç pulu teslim edilerek forma ya da pasaporta Türk polisi tarafından çıkış mührü vuruluyor. Aynı anda plaka üzerinden sorgulama yapılarak aracın yurt dışına çıkmasında bir engeli olup olmadığı kontrol ediliyor. Gümrük görevlileri gerek görürse araç içerisinde arama yapabiliyor.

6. Gürcü polis ve gümrük kontrolü
Türk tarafındaki işlemler tamamlandıktan sonra her iki ülkenin arasındaki ortak bölgeden geçip, Gürcistan’a giriş bölümünde araçla kuyruğa giriliyor. Araç ruhsatı, ehliyet, kimlik, giriş-çıkış formu ya da pasaport Gürcü polisine veriliyor. Gürcü gümrük görevlileri gerek görürse araç içerisinde arama yapabiliyor. Giriş-çıkış formu ya da pasaporta giriş mührü vurulduktan sonra resmen Gürcistan sınırlarına giriş yapmış oluyorsunuz.


 

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.