YURTDIŞINDA BANKA VE KREDİ KARTI KULLANIMI


Yurt dışında Bankamatik Kartı Kullanımı

Yurt dışında bankamatik kartınız ile alışveriş yapabileceğiniz gibi ATM’lerden para da çekebilirsiniz. Çalıştığınız bankanın dünya çapında şubeleri varsa, bankamatiklerini bularak komisyon ödemeden para çekimi yapabiliriniz. Bankanıza ait bankamatik yoksa, Kartınızın üzerinde bulunan logoların ( visa, master card vb) olduğu bankamatikleri tercih edebilirsiniz. Para çekmek istediğiniz de işlemi tamamlardan sizden ne kadar komisyon kesileceği bilgisini verecektir. Bazı bankaların anlaşmaları gereği komisyonsuz çekim yapabilirsiniz ancak bahsettiğim gibi bunu çekim sırasında anlamanız mümkün olacaktır. Genelde komisyonlar 1 ile 5 USD arasında değişkenlik göstermektedir. Komisyon ödememek adına ya da en düşük miktarı ödemek için AVM ya da çok fazla ATM’in olduğu bir yerde tek tek deneyerek size en uygun olanı tercih edebilirsiniz. Sık seyahat ediyorsanız eğer 2 USD bir şeyde değilmiş diye düşünmeyin toplamda epey fazla edebilir.


Çalıştığınız bankadaki statünüze göre bazen yurtdışı çekim ücreti alınmamaktadır. Normal bir banka müşterisi iseniz 10-15 TL arasında ayrıca çekim ücreti ödersiniz.

Son detay olarakta, para çekmek istediğinizde direk TL hesabınızdan çekim yapmış olursunuz. Hangi ülke iseniz o ülkenin para biriminde size ödemeyi yapar. Bazı bankalarda TL hesabınızda bakiye yoksa USD ya da Euro hesabınızdan çekim yapma imkanınız olabilir. Bunu öğrenmek için mutlaka bankanızla iletişime geçmelisiniz.

Gittiğiniz ülke USD ya da Euro kullanmıyorsa çekim yaparken önce USD ye sonrada o ülkenin para birimine çevrilir. Bu durumda zarar etmiş olursunuz. Tavsiyem bankamatik kartınıza USD ya da Euro hesabınızı tanımlatın.

Alışveriş yapmak için bankamatik kartınızı kullanabilirsiniz. Yukarıda belirttiğim gibi kur çevrimi yapılarak hesabınızdan düşecektir.

Gideceğiniz ülke az gelişmiş bir ülke ise bağlantı hatası ve benzeri şeyler yaşayabilirsiniz. Bunun için mutlaka 2. bir kart taşımanızda fayda var.

Yurtdışında Kredi Kartı Kullanımı


Açıkcası fazla nakit taşımamak adına kredi kartımı yurtdışında daha çok kullanıyorum. Genelde uçak biletimi ve otel ödemesini kartımla yapıyorum. Aslında cebimdeki dengelemek adına hem nakit hem kartı tercih ediyorum.

Başınıza hoş olmayan şeylerin gelmemesi için kredi kartını kullanırken dikkatli olmanızı öneririm.

Yanınıza mutlaka alternatif olması açısından fazladan ödeme seçeceği bulundurun.-

Hesap ödemesi yaparken, kartınızı başkasına vermeyin. 
Mutlaka gözünüzün önünde yapılmasını isteyin.

Ödeme yaparken size yerel para birimi yoksa USD mi olsun diye sorulursa, USD’yi tercih edin. Yoksa 2 kur işlemine tabi olacağı için zararlı çıkarsınız. 

Kredi kartınızın ekstresinin nasıl geleceğini önceden belirleyin. 
TL olarak gelmesini isterseniz, yurtdışı harcamalarınız ekstrenizde TL olarak görünecektir. Alışveriş yaptığız yerin gün sonu yaptığında Merkez Bankası kuruna göre işlem gerçekleştirilir. 

Kredi kartından herhangi bir komisyon alınmadığından bu ödeme aracını tercih edebilirsiniz.

https://elifinatlasi.com/yurt-disinda-banka-ve-kredi-karti-kullanimi/


Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.