Ukrayna Para Birimi


Ukrayna para birimi Grivna, uluslararası piyasalarda UAH kısaltmasıyla ifade ediliyor. Banknot olarak 500, 200, 100, 50, 10, 5, 2, ve 1 Ukrayna Grivnasını piyasada bulmak mümkün. 1 Grivna 100 Kopiykaya eşit. Madeni paralar 50, 25, 10, 5, 2 ve 1 Kopiyka olarak kullanılıyor.

Ukrayna‘da yabancı paralar şehir merkezindeki ana caddelerde yer alan döviz bürolarından ya da banka şubelerinden kolaylıkla bozduruluyor. Havalimanı, tren istasyonu gibi noktalarda da döviz büroları var. ATM’lerden de yerel para çekmek mümkün. Yabancı parayı Grivnaya çevirirken paranın yıpranmamış olması, üzerinde çizik, işaret ya da herhangi bir yazı olmaması şart. Yıpranmış paralar birçok noktada çevrilmiyor ya da daha düşük kurdan bozluyor. Havalimanlarında ise kur daha düşük olarak uygulanıyor.

Ukrayna genelinde restoran, bar ve otellerde kredi kartı kullanımı yaygın. Ancak şehir merkezinden uzaklaştıkça ve merkezden uzak noktalara gittikçe kredi kartı kullanım oranı azalıyor.

Kimlikle gidilebilen ülkeler arasında yer alan Ukrayna’yı ziyaret eden Türk vatandaşları Euro ya da Amerikan Doları götürerek bu paraları Ukrayna’nın para birimi Grivnaya çevirmeyi tercih ediyor. Türk Lirası’nı çevirmek de mümkün ancak zaman zaman düşük kur uygulaması nedeniyle zarar edilebiliyor.

Ukrayna Grivnası kaç para? (2020 verisi)
1 Euro = 29 Grivna
1 Dolar = 26 Grivna
1 Pound = 32 Grivna
1 TL = 4,55 Grivna


Ukrayna’da hayat şartları
Ukrayna’da hayat şartları hemen hemen Türkiye ile aynı. Bazı günlük harcamalar Türkiye’ye göre daha ucuz. Ukrayna’da bir paket sigara 15 Grivna, ekmek 8 Grivna, bir litte süt 15 Grivna, salatalık 35 Grivna, tavuk eti 55 Grivna, 10 tane yumurta 21 Grivna, peynir 55 Grivna, şehir içinde 3 km’lik taksi yolculuğu 44 Grivna, belediye otobüsü bileti 2 Grivna, bale gösterisi loca (4 kişi) 200 Grivna, 1 litre yerel (en kaliteli) votka 106 Grivna, mercimek çorbası 40 Grivna, dürüm döner 50 Grivna.

Türk Lirası’nın her geçen gün değer kaybetmesi nedeniyle birçok temel ürün bile Türkiye ortalamasının üzerine çıkmaya başladı. Bundan birkaç yıl önceye kadar çok ucuz olarak sınıflandırılan birçok ürün şu sıralar ya Türkiye ile aynı ya da Türkiye’den biraz daha pahalı.


Ukrayna, güncel ekonomik veriler göz önünde bulundurulduğunda dünyanın en mutsuz 15 ülkesi arasında. Ülke vatandaşlarının mutsuzluğunun temel sebebi Ukrayna’nın Avrupa Birliği ve Rusya arasında politik bir sıkışma içerisinde bulunması. Avrupa Birliği’nde Schengen Bölgesi’ne vizesiz seyahat etme hakkı bulunan Ukrayna vatandaşları ülkelerinde 150-200 dolar arasında bir maliyetle orta üst sınıf bir yaşam sürebiliyor.

Euro kullanan ülkelerle karşılaştırıldığında Ukrayna, Türk vatandaşları için hala daha uygun fiyatla tatil yapılabilecek yerler arasında.

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.