Araçla Yurt Dışına Çıkmak İçin Gerekli Belgeler


Arabayla yurt dışına çıkmak için gerekli belgeler şunlardır:

  • Uluslararası Ehliyet (çipli (yeni) ehliyetler uluslararası geçerliliğe sahip)
  • Schengen Vizesi (Avrupa ülkeler için)
  • Pasaport
  • Araç Ruhsatı
  • Yeşil Kart Sigortası
  • Seyahat Sağlık Sigortası
  • Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu
  • Evlilik Cüzdanı (bazı ülkeler istemekte)

Arabayla yurt dışına çıkış belgeleri hakkında detaylı bilgiler şu şekilde:

Uluslararası Ehliyet
Arabayla yurt dışına çıkmak isteyenlerin uluslararası sürücü belgesi ya da çipli ehliyete sahip olması gerekir. Bu belge yeşil kart sigortası alımında da gereklidir. Yurt dışına çıkmak için yanınızda mutlaka olması gereken çipli ehliyettir. Çipli ehliyet yerine kullanılabilecek bir diğer seçenek ise uluslararası geçerliliğe sahip ehliyet olacaktır.

Schengen Vizesi
Ülkeler arası anlaşmalara göre vize durumu da kişiler tarafından kontrol edilmelidir. Avrupa birliği ülkelerine gerçekleştirilecek seyahatler için araçta yer alan kişilerin Schengen vizesi sahibi olması gerekir.

Pasaport
Kimlik kartı ile seyahat edilebilen ülkeler vardır. Ancak genellikle ülkeler, giriş yapan araçta bulunan kişilerden pasaport talep eder. 

Araç Ruhsatı
Araç sürücüye ait ise araç ruhsatı sınır geçişlerinde ibraz edilmesi gereken belgelerden biridir. Araç başka birinin ya da şirket üzerine kayıtlıysa yetkili kişiler eşliğinde noterden alınan yurt dışı araç vekaletnamesi ile seyahat gerçekleştirilebilir.

Yeşil Kart Sigortası
Yurt içinde yapılan zorunlu araç sigortası yurt dışı seyahatlerinde geçerli olmadığı için yolculuk sırasında aracın yeşil kart sigortasına sahip olması gerekir. Yeşil kart sigortası, 15 gün ile bir yıl arasında istenilen süre aralığında yaptırılabilir. Yeşil kart sigortası hizmeti üye devletler arasında geçerlidir. Ayrıca mevcut araç sigortası poliçesine yeşil kart sigortası eklettirebilir. 

Uluslararası Seyahat Sigortası
Yurt dışına çıkıldığında herhangi bir sağlık sorun ile karşı karşıya kalınması durumunda sağlık giderlerini karşılayan seyahat sağlık sigortası yaptırılması zorunlu sigortadır. Bir haftadan bir yıla kadar değişik sürelerde alınabilen seyahat sigortası, seyahat edecek tüm kişileri kapsamalı ve vize tarihleri ile uyumlu olmalıdır.

Yurt Dışı Çıkış Harç Pulu
Yurt dışı çıkış harç pulu gidilen ülkenin sınırından alınabilir. 30836 sayılı Resmi Gazete ile yurt dışı çıkış harç ücreti 50 TL olarak belirlenmiştir. Ülkelerin sınırlarından alınabileceği gibi bazı bankalar online olarak yurt dışı çıkış harcı verme konusunda yetkilidir.

Evlilik Cüzdanı
Aracıyla İran’a gitmek isteyen evli kişilerin evlilik cüzdanlarını yanında bulundurmaları faydalıdır.

İsteğe Bağlı Belgeler
Kasko sigortasına yurt dışı teminatı eklemek. Yurt dışında karşı tarafı koruyan yeşil kart sigortası var fakat herhangi bir kaza durumunda araç sahibini koruyan bir sigorta türü yoktur. Bu yüzden Türkiye’de kullanılan kasko sigortasına yurt dışı teminatı eklenebilir. Detaylı bilgiyi sigorta şirketinizden alabilirsiniz.
Noterden araç ruhsatı vekaleti alındıysa bu belgenin yabancı devletler tarafından tanınması için kaymakamlık aracılığıyla apostil ile onaylatılmalıdır. Kısa ve ücretsiz bir işlem olan apostil, yabancı ülkelerde bulunan resmi kurumlara; “Bu evrak gerçektir ve devlet olarak onaylanmıştır.” anlamına gelir.
Araç vekaletinin İngilizce’ye, Yunanca’ya ya da Bulgarca’ya çevrilmesi zorunlu olmayan durumdur. İsteğe bağlı belgeler ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir bu yüzden vekaletnamenin çevirisi zorunlu olmayan belgeler arasında yer alır.

Yeşil Kart Sigortası Nedir?
Yeşil kart sigortası, sisteme üye olan 46 ülke içerisinde geçerli olan uluslararası motorlu taşıt sigortasıdır. Sürücülerin sisteme üye ülkelere yapacakları seyahat sırasında olası bir kazada aracın bulunduğu ülkenin zorunlu trafik sigortası limitlerince korunmasını sağlar. Böylelikle kişiler hataları sonucu zarar görebilecek diğer araçları teminat altına alır.


 

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.