Kışın Gezilecek 10 Güzel Ülke Rehberi


1- Svalbar-Norveç
Aurora Işıkları, aslında iyonize parçaların, kutuplardan girdikten sonra, atmosferde etkileşim yaşamaları akabinde oluşuyorlar ve çoğu zaman, İskandinav Ülkeleri’nin tamamında, kış aylarında görünürler.

İşte bu görsel şovu görmek isteyen birisi olarak, listemin ilk sırasında Norveç’in Svalbar şehrinden bahsetmek istiyorum.

Bu görsel şovu görmek pahalı bir etkinlik olsa da, hayatım boyunca bir kez deneyimlemek istediğim şeylerden.

Bu ışıklar, kış mevsiminde Tromso, Svalbar gibi şehirlerden görünüyor. Ama inanılmaz soğuk bir havada görebiliyorsunuz.

Ne kadar mı pahalı ? Valla sanırım günde 70-80 Euro az bile kalır. O kadar pahalı yani. Bu arada daha az para harcamak için, interrail bileti alın derim. Bu arada Norveç, schengen vizesi isteyen bir ülke, uçak biletleri de gidiş geliş 200-300 dolar civarında.

Norveç Otel önerilerim : Svalbar’daki oteller için tıklayınız, Oslo’daki oteller için tıklayınız, Tromso’daki oteller için tıklayınız.
Norveç İçin Kaç Gün Yeter : 4-7 gün yeterli olacaktır.
Norveç’e Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Zaman kalırsa hemen yanıbaşındaki İsveç’in en güzel şehri Stockholm’e uğrayabilirsiniz.
2- Bansko-Bulgaristan
Bansko’yu çoğu turistin kış mevsiminde seçmesinin nedeni ne biliyor musun ? Kayak. İşte Bulgaristan‘da da Bansko adında bir şehir var.

Sofya’dan 150 km uzakta  UNESCO Dünya Mirası olan Pirin Ulusal Parkı sınırlarında yer alıyor.

Sadece kayak değil, Spalar, Casinolar, Barlar da bulunuyor. En cazip yanı ne peki ? İnanılmaz derecede ucuz olması. Zaten bir çok tur firmalarının ilanlarında da “4 gün her şey dahil 700 TL” gibi ilanlar görürsünüz. Eğer kayak yapmayı çok seviyor, şöyle ucuz bir yer arıyorsanız Bansko ilk tercihiniz olsun derim.

Kışın gidilecek ülkelerden olan Bulgaristan’a kadar gitmişken de Sofya’ya da uğramayı ihmal etmeyin. Bulgaristan bizden schengen vizesi istiyor ve gerek otobüsle, gerek araba ile, gerekse de uçakla gidilebiliyor.

Bulgaristan Otel önerilerim : Sofya’daki oteller için tıklayınız, Bansko’daki oteller için tıklayınız
Bulgaristan İçin Kaç Gün Yeter : 2-5 gün yeterli olacaktır.
Bulgaristan’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Zaman kalırsa hemen yanıbaşındaki Yunanistan’ın Atina şehrine de gidebilirsiniz.

3- Los Angeles-ABD
Kışın gezilecek ülkelerden en can alıcılarından birisi : ABD’nin Los Angeles şehri. Nam-ı diğer Melekler şehri. Dünyanın sanat, müzik ve film başkenti. Aynı zamanda deniz-kum-güneş zenginliğine de sahip ABD‘nin en güzel şehirlerinde birisi.

Gelmişken Santa Monika, Venice Beach, Malibu Plajı, Universal Studios, Six Flags, Hollywood, Beverly Hills, Westwood Village, Griffith Observatory (Gözlem Noktası), Çin Mahallesi görülmesi gereken yerlerden. Hatta 2-3’er saat uzaklıktaki San Francisco ve San Diego şehirleri de mutlaka uğranması gereken duraklar.

” Los Angeles’da mutlaka yapılması gerekenler neler ?” derseniz : Hayatımda çocuklar gibi eğlendiğim ve hiç unutamadığım günlerden birisini yaşatan Universal Studios ve Six Flags eğlence parkları.

Öylesine eğlenmiş, o kadar çok mutlu olmuştum ki, eğlence parklarındaki o devasa ride’larda çocuklar gibi çığlık çığlığa kaldığım günleri hala unutamıyorum.

O yüzden Los Angeles, aradığınız hemen hemen her şeyi  size verebilir. Pahalıdır. Baştan söyleyeyim.

Ama sırt çantası ile gezenler için yazdığım öneriler dikkate alınırsa ekonomik bir şekilde halledilebilir.

ABD bizden Amerika vizesi ister. Uçak biletleri 1,500-2,000 TL arasında değişir.

Los Angeles Otel önerilerim : Los Angeles’daki ekonomik otelleri incelemek için tıklayınız.
Los Angeles İçin Kaç Gün Yeter : 2-5 gün yeterli olacaktır.
Los Angeles’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : San Francisco, Santa Cruz, San Diego da listenizde olsun.

- Phuket Tayland
Sizin de canınız kış mevsiminde yaz tatili mi çekiyor ? Ah Tayland. Vah Tayland. Fırsat olsa yarın sabah uçağa atlar, vize mize derdi de olmayan bu sevimli topraklara bir an önce uçar giderim ! Neden mi bu kadar çok seviyorum ?

Masmavi deniz, kum, güneş, tapınaklar, sokak yemekleri, adalar, maymunlar, filler, kaplanlar… Ayrıca görülmesi gereken çok güzel yerler var ; Koh Phangan, Koh Samui, Bangkok, Pattaya ve Chaing Mai bunlardan sadece bir kaçı. Ama bu sefer Phuket’i anlatacağım. 

Eğer vaktiniz kalırsa, mutlaka ama mutlaka yukarıda saydığım diğer yerlere de geçin derim.

Günde 40-50 dolar tüm Tayland’ı gezerken yeterli olur. Ama, ne yazık ki Tayland, son dönemlerde turistik bir rota oldu. Eski sakinliğini ve ucuzluğunu kaybetmeye başladı.

Yine de, hala gidilir. Gelmişken de, en az 2-3 hafta kalınmalıdır. Uçak biletleri genelde 500 dolar civarındadır.

Tayland Otel önerilerim : Phuket otelleri için tıklayınız, Phi Phi Adası otelleri için tıklayınız. Pattaya otelleri için tıklayınız, Bangkok otelleri için tıklayınız.
Tayland İçin Kaç Gün Yeter : 1 hafta yetmez. En az 2 hafta kalın derim.
Tayland’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Kapı vizesi ile gidebildiğimiz Kamboçya’ya da uğrayın derim.

5- El Nido-Filipinler
Kışın gidilecek sıcak ülkeler rotamın ilk sıralarına aslında Filipinler’i ekliyorum. 3 kez gittiğim bir ülke Filipinler. Bundan 8 sene önce ilk gidişimde daha adı yeni duyuluyordu ama bugün turizm cenneti oldu.

Aslında bana sorarsanız Tayland’tan daha güzel. Ne açıdan ? Daha az kalabalık, daha sakin ve denizi çok daha güzel.

Özellikle El Nido’daki adalar. Hayatımda gördüğüm en güzel yerlerden. Kışın yaz tatili yapılacak ülkeler arasında kesinlikle favorim burası.

El Nido için günde 40-50 dolar idealdir. Çünkü ada turları, ülke şartlarına göre biraz pahalıdır.

Orada her bir detayı anlattım ama inanın bana Filipinler’in tamamını gezin ve en az 2 haftanızı ayırın. Rotanızda Boracay, Bohol Adası, Coron Adası da olsun derim.

Filipinler Otel önerilerim : Boracay otelleri için tıklayınız, El Nido otelleri için tıklayınız. Palawan otelleri için tıklayınız, Coron Adası otelleri için tıklayınız, Manila otelleri için tıklayınız.
Filipinler İçin Kaç Gün Yeter : 1 hafta yetmez. En az 2 hafta kalın derim. Hatta 3 yapın siz onu.
Filipinler’e Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Vizesiz Tayvan ve Hongkong’a da gidebilirsiniz.
6- Varanasi-Hindistan
“Hayatının dönüm noktası olduğu herhangi bir an var mı ? ” ya da “En unutamadığın, hayatına kazınmış an hangisi ? ” diye soranlara cevabım : Varanasi…

Bilmiyorum ne kadar maceraperestsiniz ya da ne kadar farklı bir yer arıyorsunuz. Başka hiç bir yerde göremeyeceğiniz, belki varlığından bile haberdar olmadığınız neresi var bilmiyorum ama bu Hindistan‘daki Varanasi denen yer, insanı ayıltır, şaşırtır, sorgulatır, nefesini keser. Soluksuz bırakır. Uzun uzun dalar gidersin. Dünyanın en mistik şehirlerindendir. Neden mi ?

Hinduizm’e inanların en kutsal şehirlerinden ve dünyanın en eski şehirlerinden birisi olan Varanasi’ de, görmek gereken en önemli etkinliği söyleyeyim size : Ölü yakma merasimleri.

Ganj nehri kenarında kurulu olan Ghat yani “Ölü Yakma yerlerine” gidecek ve orada ölü bedenlerin 2 saat kadar kısa bir sürede nasıl küllere dönüştüğünü “Kanlı Canlı” izleyecek, sonrasında o küllerin nasıl Ganj nehrine atılıp, duaların sessizliğini dinleyeceksiniz.

Burası turistik bir yer değil. Burası temiz, medeni veya keyif çatılacak bir yer değil. Burası Varanasi. Dünyada görebileceğiniz en pis ama çok güzel yerlerden birisi. Sebebi ne diye soracak olursanız, hiç bir cevabım yok.

Cevapların tükenip, sadece kendinizle yüzleşeceğiniz bir yer.Hayatın ne kadar kısa olduğunu sorgulatan yer. Öyle işte. Hindistan bizden Hindistan vizesi istiyor. Ama alması çok kolay. Uçak bileti fiyatları da 250-300 dolar civarında.

Kışın tatil yerleri arasında olur mu bilmem ama hayatta bir kez mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında geldiği kesin.

Hindistan Otel önerilerim : Varanasi otelleri için tıklayınız, Jaipur otelleri için tıklayınız, Agra otelleri için tıklayınız, Delhi otelleri için tıklayınız, Mumbai otelleri için tıklayınız.
Hindistan İçin Kaç Gün Yeter : Gideceğiniz şehre göre çok değişir. En az 1 hafta kalmak gerekir. Varanasi için 2 gün yeter.
Hindistan’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Güneyindeki Sri Lanka veya Doğusundaki Nepal’e de gidebilirsiniz.
7- Hongkong
Hadi biraz Hongkong’u gezelim. Muson yağmurları yavaş yavaş kaybolurken, şehri tanımak için önce Hongkong’un en yüksek noktası The Peak’e çıkar veeee Hongkong ile tanışırsınız. The Peak’ten yürüyerek, parkın içerisinde kaybolur, gökdelenlerin gölgesinde sokakları gezersiniz.

Sonra, Victoria limanına gider, yavaş yavaş hava kararırken, bilmem kaç bin tane gökdelenin gece ışıklandırması için süslenip, hazırlanmasına tanık olursunuz.

Yavaş yavaş Avenue of Stars’da yürüyerek, limanın havasını içinize çeker, Hongkongluların nefes almak için kaçıştığı sahil bandında yürürsünüz.

Ertesi gün Lantau adasına gidip, ülkenin Budizm dinine ne kadar düşkün olduğunu, tapınaklara ve halkın dua edişine bakarak resmedersiniz. Enteresandır.

Yediğim en güzel sokak yemeklerinden olan deniz mahsullü noodle ve ızgara çeşitleri ile aşk yaşar, gelmişken de Asya’nın Las Vegas’ı olarak bilinen Macau’ya 1 saat yolculuk ederek geçersiniz.

Ne vize için uğraşırsın, ne de sınırdan geçerken suratsız memurlarla. Ama unutmadan Hongkong pahalı bir ülkedir. Günde 80 dolar ayırmanız lazım.

Gelmişken de en az 3 gün kalmanızı öneririm. Uçak biletlerini, doğru araştırırsanız, 300-400 dolara mal edebilirsiniz.

Hongkong Otel önerilerim : Hongkong’daki en uygun oteller için tıklayınız.
Hongkong İçin Kaç Gün Yeter : 3 gün yeterli olur.
Hongkong’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Hemen yanıbaşındaki Vietnam, Çin veya Güneyindeki Filipinler görülebilir.
8- Sieam Reap-Kamboçya
Dünyada görmeniz gereken 10 önemli yerden birisi Siem Reap. Neden mi ? Anlatayım. Şimdi.

Bu ülke 1970’lerde 2 milyon insanın katledildiği bir ülke. O yüzden yanıbaşındaki Tayland gibi şen şakrak insanlar göremezsiniz burada. Sessizlik, sakinlik ve sükunet hakimdir.

Ama bu ülkede öyle bir yer vardır ki, dünyanın en büyük dini tapınak bölgesi olarak nam salmıştır.

Öyle büyük bir bölge ki 1.000 km karelik bir alanı kapsıyor. Her yıl 2 milyon insan ziyaret etmeye geliyor.

İçerisinde göller, ormanlar, binlerce tapınak bulunuyor. Gezmek için en az 2 gün gerekiyor. Öylesine büyük, öylesine büyüleyici…

Siem Reap’e gelmişken Tayland’a da geçilebiliyor veya başkent Phnom Penh’e de 5-7 saat araç mesafesinde ulaşılabiliyor ve günde 30-40 dolar yeterli olabiliyor.

Bu arada, Kamboçya bizden kapı vizesi istiyor ve 10 dakikada havalimanından alınabiliyor.

Yanınızda fotoğraf, otel ve uçak rezervasyonlarınızı bulundurmayı unutmayın. Türkiye’den Kamboçya’ya uçak biletleri genellikle 450-500 dolar arasında değişiyor.

Kamboçya Otel önerilerim : Siem Reap’deki en uygun oteller için tıklayınız, Phnom Penh’deki ekonomik oteller için tıklayınız.
Kamboçya İçin Kaç Gün Yeter : Ben 6-7 gün kalmak gerekir.
Kamboçya’ya Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Hemen yanıbaşındaki Vietnam ve vizesiz Tayland’a mutlaka uğramak gerekir. Zaman kalırsa da, mutlaka Laos listenizde olsun.
9- Budapeşte-Macaristan
Budapeşte, Orta Avrupa’nın en güzel ülkelerinden birisi. Hem gece hem de gündüz görülmesi gereken şehri, meşhur Tuna nehri 2’ye bölüyor. Özellikle geceleri efsane bir şehir manzarası oluyor.

Bu arada Macaristan da bizden schengen vizesi istiyor. Uçak biletleri de, genelde 150-250 Euro arasında değişiyor.
Budapeşte’nin geceleri demişken, şehirde gece hayatı sabahlara kadar sürüyor, genç nüfusu ve üniversiteleri ile tam bir Budapeşte Gece Hayatı eğlencesi vaat ediyor.

Budapeşte gezilecek yerler açısından da inanılmaz zengin bir şehir. Buda ve Peşte olarak 2’ye ayrılmış şehirde, kaplıcaları mutlaka görmek gerekir.

Bununla beraber, şehrin en önemli tepelerinden Gallert Tepesi’nden Budapeşte manzarası da inanılmaz keyifli olur. E gelmişken, gülaş çorbası da içilmelidir. Aslında bildiğiniz patates ve etli bir çorba.

Budapeşte, diğer çoğu Avrupa şehrine nazaran biraz daha uygun bir şehirdi. Ama yine de, günde 40 Euro gibi bir harcamanız olur.

Otel önerilerim : Budapeşte’deki en uygun oteller için tıklayınız
Macaristan İçin : 3 gün yeterli olacaktır.
Macaristan’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Kuzeyde Slovakya, Batıda ise Avusturya listenizde olsun.
10- Prag-Çek Cumhuriyeti
Kışın Prag soğuk olur. Ama güzel olan ne biliyor musunuz ? Hani hep o filmlerde izlediğiniz eski ve tarihi bir şehirde, kar taneleri sokaklara düşerken, siz hemen cadde başındaki bir restorandan sokağı izleyerek hayallere dalarsınız ya ! İşte Prag size bunu vaad eder.

Yüz kuleli şehir olarak bilinen Prag’da, Astronomik Saat Kulesi’nden tutun da, katedrallere, tiyatrolara kadar görülecek onlarca yer vardır.

Tiyatro konusunda Black Light Theather olarak bilinen harika bir gölge tiyatrosu var. Bence bu tiyatro mutlaka görülmeli.

Gezilecek yerler olarak ise;

Vltava Nehri
Prag Kalesi
Dans Eden Ev en önemli yerler.

Bu arada Prag için normalde 40 Euro günlük olarak yetebilir ama bu şehirde yapacak çok şey olduğu için biraz daha fazla harcamanız gayet normaldir. Bu arada Prag otelleri için tıklayınız.

Çek Cumhuriyeti Otel önerilerim : Prag otel önerilerim için tıklayınız.
Çek Cumhuriyeti İçin Kaç Gün Yeter : Prag, Karlovy Vary ve Cesky Krumlov için 5-7 gün ayırmalısınız.
Çek Cumhuriyeti’ne Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Hemen yanıbaşındaki ülke olan Avusturya ve Polonya’ya da uğramanızı öneririm.
Kışın gezilmeyecek ülkeler
Bu arada aslında Kışın gezilecek ülkeler açısından size bir kaç yerden daha bahsedebilirim. Ama ben onun yerine, size Kışın gitmemeniz gereken ülkeleri söylemek istiyorum :

Sakın Endonezya Bali’ye, sırf güneyde diye gitmeyin. Şu anda Bali sürekli yağmurlu olabiliyor.

Gidecekseniz ; Güney Afrika, Tanzanya, Şeyseller, Yeni Zellanda, Papua Yeni Gine, Avustralya, tüm Orta Amerika ve Güney Amerika ülkeleri Kış mevsiminde gidilecek en güzel dönemdir.

Aslında bu uyarıları ben değil, bir çok seyahat firması ve derneği söylüyor. Sadece fikir ve uyarı açısından değinmek istedim.


 

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.