Seyahat Etmek Kaça Mal Olur ?


Seyahat etmek. Hayatında hiç, bir kez duyduğun bir yere gitmeye kendini adadın mı ? Nasıl gidileceğini dahi bilmediğin ama sabahtan akşama kadar ofiste bilgisayarının başında saçma sapan raporlarla uğraşırken, fotoğraflara bakıp bakıp sımsıcak bir yaz gününde elinde buz gibi biranla, bembeyaz kumlara basarak, palmiye ağaçlarının gölgesinde dinlenerek, evinden 10,000-20,000 km uzakta kendini hayal ettiğin oldu mu ? Benim oldu da…

İşte benim içimdeki bu seyahat etmek, hayal kurmak, gözlerimi kapayınca kendimi başka diyarlardaymışım da, sanki dünyanın en mutlu insanıymışım gibi hissetmem; bu seyahat aşkının peşine düşerken, öyle ya da böyle, her daim maliyetleri bir şekilde halledip, hayallerimin ve yaşama nedenim olan gezme virüsünün peşinden gitmemi sağladı.

Ben gittikçe, o daha da sardı beni. O gün bugündür, hep gezdim, araştırdım, öğrendim. Şimdi sırf sen de gidesin, hayallerinin peşinden koşasın diye, ne biliyorsam tek tek rota halinde anlatacağım.

Bu yazacaklarım hayal ürünü değil, bizzat yaşanmış ve 6 yıldır bir serüven peşinde koşan 26 yaşında bir kardeşinin yaşadıkları deneyimlerin özetidir. Kendinden bir parça bulup, ucundan tutunup, peşinden gitmen dileğimle…

Seyahat Etmek Pahalı Mıdır ?
Bu işleri iyi güzel anlatıyorum da, uygulayacak olsak cebimizden kaç para çıkar ? Avrupa’ya git, Balkanlar’a git, bilmem nereye git deyip duruyorsun dostum da, sen dolar kaç para euro kaç para biliyor musun ?”  gibi sorularının cevaplarını vermeye, yani uzun lafı kısası, sana plan çıkarmaya…

Seyahatlerinde Hilton’da kalıp, Business Class uçuyorsan, şu andan itibaren anlatacaklarımı okumana gerek yok. Çünkü sana şu anda anlatacaklarım hiç bir şey ifade etmeyecektir.

Ama eğer sen de benim gibi, 100 dolar daha az harcar da nasıl 1 ülke daha görürüm, masraflarımı kısar da nasıl daha çok şehir görürümün peşindeysen, şimdi anlatacaklarımı çok iyi dinle. Çünkü ilk seyahatine veya ömründe ki en ucuz ve en planlı seyahatlerden birisini yapmak üzeresin…

Sana şimdi anlatacağım kısımları her seferinde 3’e böleceğim. Yani, hem konaklamayı ayrı anlatacağım hem ulaşımı hem de yeme-içmeyi. 

Asya’ya ait planlar yaparken de aynı kriterler geçerli olacak. Son olarakta, kaç gün kalmak gerekir, gelmişken nerelere de gitmeli onları anlatacağım. Haydi başlayalım…


1- 300-500 TL’ye Balkanlar turu nasıl mal edilir ?

Balkanlar, bir çoğumuzun en kolay ulaştığı bölgelerin başında gelir. Hem konum olarak 1-2 saat uçuş mesafesindedir, hem de bir çok Balkan ülkesi vizesizdir. Peki hangi Balkan ülkeleri vizesiz ? Vizesiz Balkanlar : Kosova, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk ülkeleri bizden vize istemez.


Bu arada, zaten 300-500 TL’ye gezilecek yer olarak Yunanistan’ı veya Hırvatistan’ı anlatmayacağım. Malum bu günlerde Euro 3 TL’nin üzerinde olduğu için, 300-500 TL’ye gezmek pek mümkün olmayacaktır. Aslında olurda, onu sonra anlatırım.


Önce şunu bil : Belirttiğim diğer Balkan ülkeleri (Vizesiz olanlar), bir çok Avrupa ülkelerine (Fransa, İtalya, Almanya gibi.) nazaran çok daha ucuzdur. Eğer, normal şartlarda, erken rezervasyon veya doğru uçak bileti alma takdiğini kullanırsan, ki bunların hepsini sana zaten eklediğim linklerde anlattım, ucuza uçak bileti bulabilirsin ve bu genelde gidiş-geliş 250-300 TL’dir.


Konaklayacağın yeri de Couchsurfing ile yaparsan (Bu sistem sayesinde konaklamaya 1 TL bile vermezsin , ki bunu da anlattım.) ve yeme içme kısmı içinde günde 50-70 TL ayırırsan, çok rahat gezebilirsin.


Yani kaç para etti dostum ? 350-400 TL değil mi ? Bunu nereden biliyorum ? Çünkü bizzat kendim yaptım. Hatta benden sana bir tavsiye. Bir kere uçak bileti aldın mı, ki en pahalı kalem bu olacak, o bölgeyi komple gez.


Yani Makedonya’ya gittiysen, Arnavutluk’a veya Kosova’ya da otobüsle geçiver. Böylece hem 2 ülkeyi de görmüş olursun hem de maliyetlerini toplam ve günlük bazda düşürürsün.


Şahsen ben, bütün bu Balkanlar’ı 18 günlük bir tur yaparak tek kalemde gezmiştim ve inan bana çokta eğlenmiştim. Toplamda da, bu söylediğim yöntemleri kullanarak 2,000-2,500 TL harcamıştım. (Schengen vizesi, uçak-otobüs ve otel masrafları da dahil.


Peki sana önerebileceğim Vizesiz Balkan ülkelerini kapsayan rotalarım neler ?


Makedonya : Üsküp 2 gün (Ohrid’e de geçebilir ve 1 gün de Ohrid’de kalabilirsin.)

Arnavutluk : Tiran 1 gün (1 gün yeter. Hatta Arnavutluk’ta Flora’ya git. Yazın çok güzel.)

Kosova : Prizren 2 gün (Hatta 1 bile yeter. Vaktin varsa Priştina’ya da otobüsle ulaş.)

Karadağ: Budva-Kotor 2 gün (Başkent Podgorica’ya uçacaksın.)

Bosna Hersek : Saraybosna 2 gün (Vaktin varsa, otobüsle Mostar’a geç. Vizen varsa Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrine de git. Ama Schengen ister ve pahalı bir ülkedir.)

Sırbistan : Belgrad 2 gün

Gördüğün gibi, bu ülkelere seyahat etmek ve hemen yanı başında ki diğer ülkelere geçmek hem vize açısından hem de maliyet açısından bir nebze de olsa daha ekonomiktir.


Ayrıca, hem bize çok yakınlar, hem de genelde bizi seven toplumlardır. Özellikle Bosna Hersek ve Kosova’da Türk olduğumuzu söyleyince, insanlar oldukça yakın davranmış, hatta Türkçe konuştuğumuz zamanlar bile olmuştu. O yüzden, dil sorununuz olsa bile, bir şekilde iletişim kurabilirsin.


2- Interrail yaparak Avrupa (Paris, Roma, Berlin v.s) nasıl ucuza gezilir ?

Balkanlar bitti. Peki Avrupa’da, diğer ülkelere nasıl daha ekonomik ve ucuza seyahat edilir ? Yani Fransa’da, İtalya’da, Norveç’te, Almanya’da, İsveç’te ekonomik seyahat etmek mümkün mü ? Anlatayım.


Doğrusunu söylemek gerekirse, saydığım bütün ülkeler oldukça pahalıdır ve Schengen vizesi ister. Ama elbette, güzel bir plan yaparak ve şu çok sevdiğim Interrail biletini alarak, özgürce bu ülkeleri de gezebilir ve en büyük masraf kalemlerinizden birisi olan ulaşım kısmını hallettikten sonra, geriye kalan konaklama ve yeme-içme masraflarını da anlattığım yöntemleri kullanarak gezerseniz, günde 30-40 Euro yeterli olabilir. Nasıl mı ?


   İnterrail; üye ülkelerin hepsinde geçerli olan ve aldığınız bir tren bileti ile,  Interrail sistemine üye olan bütün ülkelerde (Avrupa’da 30 ülkede geçerli) tren biletinizin geçerli olduğu bir programdır.


Yani 1 tren bileti alırsın ve Fransa’da, İtalya’da, Almanya’da, Norveç’te, İsveç’te v.s gibi ülkelerin hepsinde, bedavaya trenlere binersin. Tabi bedava derken, aldığın o biletin geçerlilik tarihi boyunca bundan yararlanırsın. Zaten sana verdiğim linkte hepsini tek tek anlatmıştım.


Peki en güzel Interrail rotaları nereler ?


İtalya : İtalya’nın her yeri güzel aslında. Ama Roma-Pisa-Floransa-Venedik-Milan benim rotamdı.

Fransa : Monako-Nice-Marsilya-Paris

İspanya : Barcelona-Madrid

Belçika : Brüksel-Brugge

Hollanda : Amsterdam

Danimarka : Kopenhag-Malmö (Malmö aslında İsveç’te. Ama trenle yarım saatte geçebilirsin.)

Norveç : Oslo-Flam-Bergen

Finlandiya : Helsinki

İsveç : Stockholm

Almanya : Hamburg-Berlin-Münih

Polonya : Varşova-Krakow

Avusturya : Viyana-Salzburg

Çek Cumhuriyeti : Prag-Cesky Krumlov

Slovakya : Bratislava

Macaristan : Budapeşte

Slovenya : Bled-Ljubljana

Romanya : Bükreş

Hırvatistan : Dubrovnik-Split-Zagreb

Karadağ : Podgorico-Budva-Kotor

Bulgaristan : Sofya

Yunanistan : Atina ( O çok sevdiğiniz adalara anca feribotlarla gidersiniz. Ben Santorini ve Mikonos’a gitmiştim.)

Aslında bu liste uzar gider. O yüzden, şunu bilmelisin : 30’dan fazla ülkede geçerli olan bu bilet sayesinde, kuş misali istediğin yere uçabilirsin. Hatta bu adamların websitelerine girip, tek tek ülkelere de bakabilirsin. Görmek için tıklayınız.


İnan bana alacağın bir Interrail bileti sayesinde, masraflarını yarı yarıya indirebilirsin. 


3- Interrail yapmadan Avrupa (Paris, Roma, Berlin v.s) nasıl ucuza gezilir ?

Eğer Interrail biletin yoksa ve haftasonu kaçamak yapıp, Fransa, İtalya gibi ülkelere kafa dinlemeye gitmek istersen ; sana verdiğim ucuza uçak bileti bulma sitelerini mutlaka bir kontrol et.. Burada nasıl oluyorda bedavaya uçak bileti bulduğumu tek tek anlatıyorum. Bak bir kez daha söylüyorum. BEDAVA…

Eğer bedavaya bulamazsan, anlattığım yöntemleri kullanarak gidiş-dönüş uçak biletini 300 TL’ye bile mal edebilirsin. Hatta inan bana, Avrupa’da 1 Euro’ya bile uçak bileti bulup uçabilirsin.


Ama bu Türkiye’den çıkışlar için geçerli değil. Bu işleri bir çok kez yapmış ve sana anlattığım yöntemleri kullanarak bunu gerçekleştirmiş birisi olarak, çok kolay bir şekilde bilet bulacağının garantisini verebilirim. Yeter ki iyi oku, sistemi iyi anla ve düzenli fiyatları kontrol et. Bilet işlemlerini hallettiysek eğer, sırada konaklama ve yeme-içme sorunumuz var. Peki onu nasıl halledeceğiz ?


AnasayfaSeyahate ÇıkmadanEn Çok Sorulan SorularSeyahat Etmek Kaça Mal Olur ?

Seyahat Etmek Kaça Mal Olur ?16 KASIM 2016 YORUM YAPILMAMIŞ

Seyahat etmek. Hayatında hiç, bir kez duyduğun bir yere gitmeye kendini adadın mı ? Nasıl gidileceğini dahi bilmediğin ama sabahtan akşama kadar ofiste bilgisayarının başında saçma sapan raporlarla uğraşırken, fotoğraflara bakıp bakıp sımsıcak bir yaz gününde elinde buz gibi biranla, bembeyaz kumlara basarak, palmiye ağaçlarının gölgesinde dinlenerek, evinden 10,000-20,000 km uzakta kendini hayal ettiğin oldu mu ? Benim oldu da…


menü başlığı resimi

instagram logo resimiyoutube logo resimi


Kayangan Gölü-Coron

Kayangan Gölü-Coron : Seyahat etmek dünyanın en güzel duygusudur


İşte benim içimdeki bu seyahat etmek, hayal kurmak, gözlerimi kapayınca kendimi başka diyarlardaymışım da, sanki dünyanın en mutlu insanıymışım gibi hissetmem; bu seyahat aşkının peşine düşerken, öyle ya da böyle, her daim maliyetleri bir şekilde halledip, hayallerimin ve yaşama nedenim olan gezme virüsünün peşinden gitmemi sağladı.


Ben gittikçe, o daha da sardı beni. O gün bugündür, hep gezdim, araştırdım, öğrendim. Şimdi sırf sen de gidesin, hayallerinin peşinden koşasın diye, ne biliyorsam tek tek rota halinde anlatacağım.


Bu yazacaklarım hayal ürünü değil, bizzat yaşanmış ve 6 yıldır bir serüven peşinde koşan 26 yaşında bir kardeşinin yaşadıkları deneyimlerin özetidir. Kendinden bir parça bulup, ucundan tutunup, peşinden gitmen dileğimle…


Pekin-Çin

Pekin-Çin : Seyahat etmek


Sabah akşam “Ucuza gezmenin yolları nedir, yeme-içme nasıl ucuza mal edilir, ekonomik konaklama yolları nelerdir ve ulaşım masrafları nasıl azaltılır ?” gibi onlarca sorunuzun cevabını verdim. Bazılarınız için çok pahalı, bazılarınız için çok ucuz gelmiş olabilir.


Ama her zaman dediğim gibi, bu işler herkesin kendi bütçesine göre değişir ve benim bu zamana kadar gördüğüm 50’den fazla ülkeye ait deneyimlerimin özetidir. Sıra geldi: “Sıradan bir tatil yapacak olsan gerçekten kaça mal olur ?


İçerik Listesi [Gizle]


Seyahat Etmek Pahalı Mıdır ?

1- 300-500 TL’ye Balkanlar turu nasıl mal edilir ?

2- Interrail yaparak Avrupa (Paris, Roma, Berlin v.s) nasıl ucuza gezilir ?

3- Interrail yapmadan Avrupa (Paris, Roma, Berlin v.s) nasıl ucuza gezilir ?

4- Gürcistan, Ukrayna, Kıbrıs Rusya gibi ülkelere nasıl 400-500 TL bütçe yeter ?

5- Güney Doğu Asya’da günde 30-50 dolara nasıl gezilir ?

Seyahat Etmek Pahalı Mıdır ?

Bu işleri iyi güzel anlatıyorum da, uygulayacak olsak cebimizden kaç para çıkar ? Avrupa’ya git, Balkanlar’a git, bilmem nereye git deyip duruyorsun dostum da, sen dolar kaç para euro kaç para biliyor musun ?”  gibi sorularının cevaplarını vermeye, yani uzun lafı kısası, sana plan çıkarmaya…


Siem Reap-Kamboçya

Siem Reap-Kamboçya : Seyahat etmek keşfetmektir


Seyahatlerinde Hilton’da kalıp, Business Class uçuyorsan, şu andan itibaren anlatacaklarımı okumana gerek yok. Çünkü sana şu anda anlatacaklarım hiç bir şey ifade etmeyecektir.


Ama eğer sen de benim gibi, 100 dolar daha az harcar da nasıl 1 ülke daha görürüm, masraflarımı kısar da nasıl daha çok şehir görürümün peşindeysen, şimdi anlatacaklarımı çok iyi dinle. Çünkü ilk seyahatine veya ömründe ki en ucuz ve en planlı seyahatlerden birisini yapmak üzeresin…


Ucuza uçak bileti bulabilirim diyorsanız, En iyi uçak ve tren bileti siteleri yazıma bakınız.


Sana şimdi anlatacağım kısımları her seferinde 3’e böleceğim. Yani, hem konaklamayı ayrı anlatacağım hem ulaşımı hem de yeme-içmeyi. Ayrıca bu kriterlerin hepsini, hem ülke bazında ayıracağım hem kıta. Böylece Balkanlar’a ait planlarımı ayrı okurken, Avrupa kıtasında yaptığım Interrail’e ait planları ayrı göreceksin.


Asya’ya ait planlar yaparken de aynı kriterler geçerli olacak. Son olarakta, kaç gün kalmak gerekir, gelmişken nerelere de gitmeli onları anlatacağım. Haydi başlayalım…


1- 300-500 TL’ye Balkanlar turu nasıl mal edilir ?

Balkanlar, bir çoğumuzun en kolay ulaştığı bölgelerin başında gelir. Hem konum olarak 1-2 saat uçuş mesafesindedir, hem de bir çok Balkan ülkesi vizesizdir. Peki hangi Balkan ülkeleri vizesiz ? Vizesiz Balkanlar : Kosova, Karadağ, Sırbistan, Bosna Hersek, Makedonya, Arnavutluk ülkeleri bizden vize istemez.


Budva-Karadağ

Budva-Karadağ : Seyahat etmek kendini tanımaktır


Ama Yunanistan, Hırvatistan ve Bulgaristan bizden Schengen vizesi ister. “Schengen vizesi nasıl alınır ?” yazımda zaten uzun uzun anlatmıştım. Bu arada, zaten 300-500 TL’ye gezilecek yer olarak Yunanistan’ı veya Hırvatistan’ı anlatmayacağım. Malum bu günlerde Euro 3 TL’nin üzerinde olduğu için, 300-500 TL’ye gezmek pek mümkün olmayacaktır. Aslında olurda, onu sonra anlatırım.


tiran_ucuz_ulke

Tiran-Arnavutluk : Ekonomik tatil arayanların adresi


Önce şunu bil : Belirttiğim diğer Balkan ülkeleri (Vizesiz olanlar), bir çok Avrupa ülkelerine (Fransa, İtalya, Almanya gibi.) nazaran çok daha ucuzdur. Eğer, normal şartlarda, erken rezervasyon veya doğru uçak bileti alma takdiğini kullanırsan, ki bunların hepsini sana zaten eklediğim linklerde anlattım, ucuza uçak bileti bulabilirsin ve bu genelde gidiş-geliş 250-300 TL’dir.


Konaklayacağın yeri de Couchsurfing ile yaparsan (Bu sistem sayesinde konaklamaya 1 TL bile vermezsin , ki bunu da anlattım.) ve yeme içme kısmı içinde günde 50-70 TL ayırırsan, çok rahat gezebilirsin.


Mikonos _sokakları

Mikonos Sokakları : Seyahat etmek büyüleyicidir


Yani kaç para etti dostum ? 350-400 TL değil mi ? Bunu nereden biliyorum ? Çünkü bizzat kendim yaptım. Hatta benden sana bir tavsiye. Bir kere uçak bileti aldın mı, ki en pahalı kalem bu olacak, o bölgeyi komple gez.


Yani Makedonya’ya gittiysen, Arnavutluk’a veya Kosova’ya da otobüsle geçiver. Böylece hem 2 ülkeyi de görmüş olursun hem de maliyetlerini toplam ve günlük bazda düşürürsün.


Şahsen ben, bütün bu Balkanlar’ı 18 günlük bir tur yaparak tek kalemde gezmiştim ve inan bana çokta eğlenmiştim. Toplamda da, bu söylediğim yöntemleri kullanarak 2,000-2,500 TL harcamıştım. (Schengen vizesi, uçak-otobüs ve otel masrafları da dahil. Yunanistan ve Hırvatistan gibi ülkelere de gitmiştim.) Ucuza uçak bileti arama motorları yazıma bakabilirsiniz.


Ohrid-Makedonya

Ohrid-Makedonya : Seyahat etmek dünyayı anlamaktır


Peki sana önerebileceğim Vizesiz Balkan ülkelerini kapsayan rotalarım neler ?


Makedonya : Üsküp 2 gün (Ohrid’e de geçebilir ve 1 gün de Ohrid’de kalabilirsin.)

Arnavutluk : Tiran 1 gün (1 gün yeter. Hatta Arnavutluk’ta Flora’ya git. Yazın çok güzel.)

Kosova : Prizren 2 gün (Hatta 1 bile yeter. Vaktin varsa Priştina’ya da otobüsle ulaş.)

Karadağ: Budva-Kotor 2 gün (Başkent Podgorica’ya uçacaksın.)

Bosna Hersek : Saraybosna 2 gün (Vaktin varsa, otobüsle Mostar’a geç. Vizen varsa Hırvatistan’ın Dubrovnik şehrine de git. Ama Schengen ister ve pahalı bir ülkedir.)

Sırbistan : Belgrad 2 gün

Gördüğün gibi, bu ülkelere seyahat etmek ve hemen yanı başında ki diğer ülkelere geçmek hem vize açısından hem de maliyet açısından bir nebze de olsa daha ekonomiktir.


Ayrıca, hem bize çok yakınlar, hem de genelde bizi seven toplumlardır. Özellikle Bosna Hersek ve Kosova’da Türk olduğumuzu söyleyince, insanlar oldukça yakın davranmış, hatta Türkçe konuştuğumuz zamanlar bile olmuştu. O yüzden, dil sorununuz olsa bile, bir şekilde iletişim kurabilirsin.


2- Interrail yaparak Avrupa (Paris, Roma, Berlin v.s) nasıl ucuza gezilir ?

Balkanlar bitti. Peki Avrupa’da, diğer ülkelere nasıl daha ekonomik ve ucuza seyahat edilir ? Yani Fransa’da, İtalya’da, Norveç’te, Almanya’da, İsveç’te ekonomik seyahat etmek mümkün mü ? Anlatayım.


Flam-Norveç


Doğrusunu söylemek gerekirse, saydığım bütün ülkeler oldukça pahalıdır ve Schengen vizesi ister. Ama elbette, güzel bir plan yaparak ve şu çok sevdiğim Interrail biletini alarak, özgürce bu ülkeleri de gezebilir ve en büyük masraf kalemlerinizden birisi olan ulaşım kısmını hallettikten sonra, geriye kalan konaklama ve yeme-içme masraflarını da anlattığım yöntemleri kullanarak gezerseniz, günde 30-40 Euro yeterli olabilir. Nasıl mı ?


stockholm_isveç

Stockholm-İsveç : Seyahat etmek


İnterrail; üye ülkelerin hepsinde geçerli olan ve aldığınız bir tren bileti ile,  Interrail sistemine üye olan bütün ülkelerde (Avrupa’da 30 ülkede geçerli) tren biletinizin geçerli olduğu bir programdır.


İnterrail nedir yazımdan detaylara bakınız.


Yani 1 tren bileti alırsın ve Fransa’da, İtalya’da, Almanya’da, Norveç’te, İsveç’te v.s gibi ülkelerin hepsinde, bedavaya trenlere binersin. Tabi bedava derken, aldığın o biletin geçerlilik tarihi boyunca bundan yararlanırsın. Zaten sana verdiğim linkte hepsini tek tek anlatmıştım.


Roma-İtalya (Schengen Vizesi Şart)

Roma-İtalya (Schengen Vizesi Şart) : Seyahat etmek


Peki en güzel Interrail rotaları nereler ?


İtalya : İtalya’nın her yeri güzel aslında. Ama Roma-Pisa-Floransa-Venedik-Milan benim rotamdı.

Fransa : Monako-Nice-Marsilya-Paris

İspanya : Barcelona-Madrid

Belçika : Brüksel-Brugge

Hollanda : Amsterdam

Danimarka : Kopenhag-Malmö (Malmö aslında İsveç’te. Ama trenle yarım saatte geçebilirsin.)

Norveç : Oslo-Flam-Bergen

Finlandiya : Helsinki

İsveç : Stockholm

Almanya : Hamburg-Berlin-Münih

Polonya : Varşova-Krakow

Avusturya : Viyana-Salzburg

Çek Cumhuriyeti : Prag-Cesky Krumlov

Slovakya : Bratislava

Macaristan : Budapeşte

Slovenya : Bled-Ljubljana

Romanya : Bükreş

Hırvatistan : Dubrovnik-Split-Zagreb

Karadağ : Podgorico-Budva-Kotor

Bulgaristan : Sofya

Yunanistan : Atina ( O çok sevdiğiniz adalara anca feribotlarla gidersiniz. Ben Santorini ve Mikonos’a gitmiştim.)

Aslında bu liste uzar gider. O yüzden, şunu bilmelisin : 30’dan fazla ülkede geçerli olan bu bilet sayesinde, kuş misali istediğin yere uçabilirsin. Hatta bu adamların websitelerine girip, tek tek ülkelere de bakabilirsin. Görmek için tıklayınız.


İnan bana alacağın bir Interrail bileti sayesinde, masraflarını yarı yarıya indirebilirsin. Hatta senin için yazdığım “Seyahat öncesinde ekonomik gezmenin yolları“ve “Seyahatte ekonomik gezmenin yolları” yazılarımı iyice okuduktan sonra, ne demek istediğimi daha iyi anlayacaksın…


3- Interrail yapmadan Avrupa (Paris, Roma, Berlin v.s) nasıl ucuza gezilir ?

Eğer Interrail biletin yoksa ve haftasonu kaçamak yapıp, Fransa, İtalya gibi ülkelere kafa dinlemeye gitmek istersen ; sana verdiğim ucuza uçak bileti bulma sitelerini mutlaka bir kontrol et. Hatta bununla birlikte “Ucuza uçak bileti bulmak için 10 ipucu.” yazımı da bir oku. Burada nasıl oluyorda bedavaya uçak bileti bulduğumu tek tek anlatıyorum. Bak bir kez daha söylüyorum. BEDAVA…


Kopenhag-Danimarka

Kopenhag-Danimarka : Seyahat etmek


Eğer bedavaya bulamazsan, anlattığım yöntemleri kullanarak gidiş-dönüş uçak biletini 300 TL’ye bile mal edebilirsin. Hatta inan bana, Avrupa’da 1 Euro’ya bile uçak bileti bulup uçabilirsin.


Ama bu Türkiye’den çıkışlar için geçerli değil. Bu işleri bir çok kez yapmış ve sana anlattığım yöntemleri kullanarak bunu gerçekleştirmiş birisi olarak, çok kolay bir şekilde bilet bulacağının garantisini verebilirim. Yeter ki iyi oku, sistemi iyi anla ve düzenli fiyatları kontrol et. Bilet işlemlerini hallettiysek eğer, sırada konaklama ve yeme-içme sorunumuz var. Peki onu nasıl halledeceğiz ?


Genelde bir çok Avrupa ülkesinde, sırt çantası ile gezen bizler için günde 30 Euro yeterli olur. Yani kalkıpta 3 öğün en iyi restoranda yemek yersen bu iş olmaz. 


Tabi, dediğim gibi para sorunun yoksa, hiç bu kriterlere takılma bile. Ama sürekli o şehirleri görüp, sokaklarında kaybolmayı hayal edip bir türlü gitmeyi başaramamışsan, al işte sana yöntemleri anlatıyorum. Bunları yaparsan oldukça ucuza mal edebilirsin. 

Yani; uçağa 300 TL versen, yemek için günde 20 Euro harcasan (O da yaklaşık 60 TL civarında.) ve konaklamanı da Hostel yani yurtlarda yaparak günde 20 Euro harcasan, 500 TL civarında harcayarak, 2 gün boyunca Paris, Roma veya Berlin’i gezebilirsin

Diyorum sana. Sandığın kadar pahalı değil bu işler. Sadece biraz fedakarlık yapmak lazım. Tabiki bir şehiri görmek demek, sadece bulunmak demek değildir. Müzelerini görmek lazım. Geceleri eğlenmek lazım. O ayrı.


Ama ben sana, en kötü senaryoyu anlatıyorum. Bir git bakalım. Zamanla öğrenirsin ve bir dahaki gidişinde yapamadıklarını yaparsın. Hatta benden sana tavsiye, bir kez gidince kalabildiğin kadar uzun kal.


Zaten en pahalı kalem uçak bileti olacak. Diğer masraflarını bir şekilde dengeler ve Interrail bileti alarak gezersen, oldukça uygun bir rakama Avrupa’yı karış karış gezebilirsin.

Peki Avrupa’da, vize isteyen ve haftasonu veya 2-3 günlük kaçamak yapmak için nerelere gitmeli ?


Slovenya : Ljubljana-Bled

Romanya : Bükreş

İtalya : Roma-Venedik-Floransa

Fransa : Paris-Nice

İspanya : Barcelona

Hollanda : Amsterdam

Almanya : Berlin

Polonya : Krakow-Varşova

Estonya: Tallin

Letonya : Riga

Litvanya : Vilnius

Çek Cumhuriyet : Prag

Macaristan : Budapeşte

Avusturya : Viyana

Slovakya : Bratislava


Bu şehirler benim gittiğim şehirler. Bunu arttırmak veya azaltmak, benim gitmediğim ama senin hayalini kurduğun şehirlere de gitmek senin elinde. Ben sadece sana kendimden örnekler veriyorum.


4- Gürcistan, Ukrayna, Kıbrıs Rusya gibi ülkelere nasıl 400-500 TL bütçe yeter ?

Hep uzak yerlerden bahsedecek değilim ya ! Önce bir yakınları bitirelim. Şimdi. Bu saydığım ülkelerin bir çok şehrine, gidiş geliş 300 TL’ye uçak bileti bulabilirsin. Hatta Gürcistan’a 220 TL’ye uçabilirsin. (Atlas Global uçuyor.) Ukrayna’nın Lviv şehrine 300-400 TL’ye uçabilir ve günde 50 dolar çok gelebilir.


Kıbrıs’a zaten 200 TL’ye bile bilet bulunduğunu pek muhtemel sen de biliyorsundur. Rusya’ya ise erken rezervasyon ile 300-350 TL’ye uçma şansın var. Yani ortalama 300-350 TL’ye uçak bileti alabildiğini varsayıyorum.


Tekrar söylüyorum : Ukrayna’da günde 50 dolar har-ca-ya-mazsın. Özellikle Lviv şehrine daha 6 ay önce gitmiş birisi olarak bunu söylüyorum.


Ama özellikle Mayıs veya Haziran ayında gidersen ucuza mal edersin. Ancak, Kiev için aynısını söyleyemeyeceğim. Kiev her daim diğer şehirlere nazaran biraz daha pahalıdır. Çünkü her daim ilgi yoğundur. Hele bizim millet nedense çok sever !


Rusya ise, özellikle Moskova ve Saint Petersburg şehirleri ile nam yapmıştır. 300-350 TL’ye aldığın bir uçak biletinin üzerine, günde 40 dolar yeterli olabilir. Tabi bu saydığım şartlar sırt çantası ile gezen arkadaşlar için geçerli. Yani toplamda 500 TL gibi bir rakama Rusya’da da 2 gün gezebilirsin.


Rusya’da özellikle Haziran ayında, Saint Petersburg şehrine gidip, beyaz geceleri yaşamanı öneririm. Akşam 10 olur ama sanırsın akşamüzeri saat 5-6. Bu duyguyu yaşamalısın. Dilersen, Saint Petersburg’dan Moskova’ya trenle geçebilirsin. Biletler 30-50 dolar arasında.


Gürcistan’a ise bizler kimlik ile girebiliyoruz. Uçak biletlerinin de 220 TL civarında olduğunu duyan bizler için biçilmiş kaftan doğrusu. Hatta ben daha henüz başkent Tiflis’den döndüm ve ne kadar ucuz bir ülke olduğunu gidip, görüp, yaşayan birisi olarak anlatıyorum.


Günlük ayırdığım bütçe ise 40 dolar idi ve hemen hemen de herşeyi yaptım. Bu ara da eğer gidersen de en az 2 gün kal derim.


Yavru vatan Kıbrıs’a ise, 200 TL’ye aldığın uçak biletinin üzerine, günde harcayacağın 50-100 TL toplamda 500 TL dahi harcamadan dönmeni sağlayabilir. Özellikle kalabalık şehirlerden bunalıp, hafta sonu biraz ada havası almak ve rahatlamak için hem yakın, hem vizesiz hem de ucuz desdinasyonlardan birisidir.


Gördüğün gibi, saydığım bu ülkelerin hepsine, yazın Bodrum veya Çeşme’de 1-2 günde harcadığın rakamlar ödeyerek gidebilirsin. Şimdi sana bunları anlatırken, belki de uydurduğumu düşünüyorsundur.


Valla ben de bazen nasıl bu kadar ucuz oluyor anlamıyorum. Ama inan bana oluyor işte. Sana da tek tek linkleri verdim. Daha ne yapabilirim bilmiyorum !


5- Güney Doğu Asya’da günde 30-50 dolara nasıl gezilir ?

Seyahat etmek konusunda en sevdiğim yerler. En çok hayalini kurup, bıkmadan, usanmadan yine yüzlerce kez giderim dediğim yerler. Aşık olduğum, nefesimin kesildiği, rüyadan hiç uyanmak istemediğim ve her dönüşümde, günlerce büyüsünden kurtulamadığım yerler.


Aslında sadece Güney Doğu Asya ülkeleri değil, tüm Asya ülkelerine olan hayranlığımı nasıl anlatsam bilmiyorum. O yüzden sen de göresin, bir an önce bu güzellikleri tadasın diye, neler hissettiğimi bizzat yaşayıp, ne demek istediğimi anlayasın diye başlıyorum anlatmaya…


Şimdi. Senin de bu ülkeleri görmen için ne biliyorsam anlatacağım. Tek pahalı olan şey, uçak biletidir. Tabi sana şu anda Güney Kore’ye, Japonya’ya, Singapur’a veya Hongkong’a dair planlar yapmayacağım. Şu anda daha ucuz ülkelerden ilerleyeceğiz. Mesela ; Hindistan, Tayland, Kamboçya, Endonezya, Filipinler gibi.


Hindistan : Uçak bileti 800-1000 TL’dir. Günde 30 dolar büyük paradır. Rotanız : Mumbai-Goa-Jaipur-Agra-Delhi-Varanasi olabilir. Ülkede trenle gezmek çok kolaydır. Cebinizdeki 1 dolar dahi bu ülkede kıymetlidir. Çünkü bu ülkede insanlar günde 1-2 dolara çalışırlar. Çok pistir. Rezillik derece de pistir. Ama farklıdır. Enteresandır. Çarpar adamı. Hayatı, yaşamı sorgulatır. Varlığını, yaşama sebebini…


Her şeyden öte bu ülkeden ayrılınca ikilemde kalır insan. O ikilem ne biliyor musun ? Ya aşık olursun, ya nefret edersin. Ben aşık olanlardandım. Acaba sen ne hissedeceksin !


Tayland : Uçak biletleri 1.500-2.000 TL arasındadır. Günde 50 dolar yeter. Chiang Mai-Bangkok-Pattaya-Phuket rotası güzeldir. Bu arada, çok turistiktir. Restoranlarda yemek yememek gerekir. Sokak mutfağı çok lezzetlidir.


Zaten dünyanın en iyi 10 mutfağından birisi olarak kabul edilir. Doğal güzellikleri tarifsizdir. Envai çeşit hayvanı (Kaplan, maymun, fil v.s) insanlarla beraber yaşar.


Gece hayatı enteresandır. İnsanları sevimlidir. Masaj ucuzdur. Tapınaklar büyüleyicidir. Gelmişken kalındığı kadar uzun kalınmalıdır. Hemen yanıbaşında bulunan Kamboçya ve Malezya’ya da gidilmelidir.


Kamboçya : Uçak biletleri 1.500-2.000 TL arasındadır. Günde 40 dolar yeter. Tek para vereceğin yer, meşhur Angkor Wat olacaktır. Dünyanın en büyük tapınak bölgesidir kendileri. Gün doğumu ve gün batımı anına tanıklık etmeden dönünmemelidir.


Hatta gelmişken fil turu da yapılmalıdır. Taksi falan demiyorum bak. Fil diyorum. Gitmişten bu turu yapmadan sakın dönme. En az 2 gün de kal.


Endonezya : Uçak biletleri 1.500-2.000 TL arasındadır. Bali-Gili Adaları-Yogyakarta rotan olsun. Başkent Jakarta’ya gitme. Günde 30 dolar bile yeter. Gelmişken kalabildiğin kadar kal. 10,000’den fazla adası olan bir ülkeden bahsediyorum sonuçta.


Bali’nin Ubud köyünde 3-4 dolara 1 saat masaj yaptır. Motor kirala ve adaları baştan sona gez. Gili adalarında resiflere dal. Akşamları küçük bir Amsterdam’ı yaşa. Gidince anlarsın…


Filipinler : Uçak biletleri 1.200-2.000 TL arasında değişir. Benim gibi iyi araştırırsan ki zaten ne biliyorsam uçaklarla ilgili bütün yazdığım sayfalarda tek tek anlattım, 1.200 TL’ye bilet alabilirsin. Manila-Coron-Palawan adası rotan olsun. Dilersen, Boracay ve Cebu’ya da gidebilirsin. 7,000 ‘den fazla adası bulunan bu muazzam ülke, keşfedilmeden önce mutlaka git. Daha turizm tam anlamıyla başlamadı.


Şimdilik bu kadar. Valla tek solukta yazdım hepsini. Nasıl özlemişsem, nasıl etkisinde kalmışsam artık…


Gördüğün gibi, yeri geldiğinde 300-500 TL’ye bir çok ülkeyi gezebilir, alacağın bir uçakla Asya’nın bir çok ülkesine gidip, günde 30-50 dolara krallar gibi yaşayabilirsin. Bunların hepsi, bizzat tarafımdan denenmiş olup, senin de gayet yapabileceğin işlerdir.


Tek yapman gereken, bu anlattığım yöntemleri benimseyip, araştırıp ve takip edip planlar yapmana bağlıdır. Zaten ben sana gittiğim bütün ülkeleri ve şehirleri tek tek kaça mal oluyorsa, nasıl gezilecekse, gezerken nelere dikkat edilecekse anlatıyor olacağım. Şu an sadece ön hazırlık olsun, farkında ol diye önden bilgilendirmek istedim.


Aslında inan bana bu dediğim rakamların altında bile seyahat edebilirsin. Otostop ile dünyayı gezip, çadır kurup, bisikletle gezen bir sürün gezgin gördüm. Ama ben bu konularda uzman birisi değilim. Seni yanlış bilgilendirmek istemem.


Benim tek bildiğim, gittiğim ülkelerde yaşadıklarımdan yola çıkarak, kendi hikayelerimi ve maceralarımı sana anlatmak. Umarım gideceğin yerler konusunda biraz da olsa kolay bilgiler anlatabilmişimdir. Araştırmaya, hayal kurmaya, bu işlerin ne kadar kolay olduğunu görmeye, öğrenmeye, seyahat etmek için nefes almaya devam et. Her şey senin merakına ve isteğine bağlı. Sen yeter ki hayal et. İste… Düş peşine…


https://www.birhayalinpesinde.com/seyahat-etmek-kaca-mal-olur


 

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.