Havalimanında Beklemeden Hızlı Geçmenin İpuçları


Havalimanları seyahat kültürünün yaygınlaşmasıyla birlikte hayatımızda eskisinden çok daha fazla yer almaya başladı. Uzakları yakın eden uçak yolculuklarının ilk ve son adımının atıldığı havalimanları özellikle hafta sonu, resmi tatil, bayram ve özel günlerde bir hayli kalabalık. Ucuz uçak bileti bulmanın kolaylaşması ve uçakla seyahat eden kişi sayısının artması da havalimanlarındaki yoğunluğu etkiliyor.

Yurt içi uçuşlarda en az 1 saat, yurt dışı uçuşlarda ise uçuşa en az 2-3 saat kala havalimanında olmak gerekiyor. Ev/otel ile havalimanı arasındaki mesafe, son dakikaya bırakılan hazırlıklar, valiz toplama telaşı, trafik ve beklenmedik sürprizler havalimanına yetişme sırasında stresli bir süreç yaşatıyor. Uçak kaçırma paniği ile ne yapacağınızı şaşırmak ve kontrolü kaybederek yolculuk öncesinde sinirlerinizin bozulmasını istemiyorsanız bu yazı tam size göre.

Havalimanından Hızlı Geçmenin Yolları 
Türkiye’de iş ve dış hatlarda en yoğun yolcu trafiği İstanbul Atatürk, İstanbul Sabiha Gökçen, Ankara Esenboğa, İzmir Adnan Menderes ve Milas-Bodrum havalimanlarında yaşanıyor.

1. Bir saat daha erken yola çıkın
Büyük şehirlerde havalimanına ulaşım zaman zaman çileye dönüşüyor. Özel araçla havalimanına gitmek isterken yoğun trafik, olası trafik kazası, olumsuz hava koşulları gibi aksilikler nedeniyle ulaşım süresi tahmin edilenden daha uzun olabiliyor. Havalimanına ulaşma sürenize +1 saat koyarak olası aksiliklerle mücadele alanınızı genişletebilirsiniz. İstanbul Atatürk ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarına ulaşımda metro ve banliyö hattını kullanarak trafiğe takılmaktan kurtulabilirsiniz.

2. İlk kapıyı doğru seçin
Terör ve diğer endişeler sebebiyle havalimanlarındaki güvenlik önlemleri artırıldı. Bir dönem tek kapıya kadar düşürülen güvenlik kontrolleri son gelişmelerle yine iki kapıda uygulanmaya başlandı. Havalimanına ilk girişte ve check-in işlemi yaptıktan sonra arındırılmış bölgeye girişte iki kez güvenlik kontrolü yapılıyor. Her iki kontrolde de bilgisayar çıkarılıyor, kemer ve metal eşyalar x-ray cihazına konuluyor. Bu noktadaki önerim ilk kapıyla ilgili. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde havalimanına ilk giriş bölümünde uzun kuyruklar oluyor. Bu kuyruklarla mücadele için alternatif kapı seçeneklerine göz atın. Atatürk Havalimanı’nda giden yolcu yerine gelen yolcu kapısı, İzmir Adnan Menderes Havalimanı’nda ise A kapısı her zaman daha az yolcu girişinin olduğu bölümler. Anadolujet Uçak Bileti alanların aktarma merkezi Ankara Esenboğa Havalimanı ise İzmir ve İstanbul’a göre kalabalığın kapılara daha düzenli olarak dağıldığı bir havalimanı. Havalimanına adım atar atmaz kalabalık analizi yapıp giriş yapacağınız kapıyı çeşitlendirmeniz mümkün. Bu ilk adım sizi en az 15-20 dakika avantajlı hale getirecek.

3. Online check-in hayat kurtarır
Birçok hava yolu şirketi online check-in yapmaya izin veriyor. Hava yolu şirketi ve gidilecek destinasyona bağlı olarak uçuş saatine 72 saat kala başlayıp son 3 saate kadar devam eden online check-in ile uzayıp giden kuyruklara girmekten kurtulmak mümkün. Havalimanındaki check-in bankolarında online check-in yaptıran yolcular için ayrı sıra var. Valiziniz varsa bu ayrıcalıklı sıraya girerek valizinizi teslim edip ikinci güvenlik kontrolüne hızlı bir şekilde geçiş yapabilirsiniz. Önceden online check-in yapmayı unutanlar için havalimanındaki kiosklar da kurtarıcı. Uçuş ve kimlik bilgilerini girerek boarding kartınızı alabileceğiniz bu cihazlar ile valiziniz yoksa direkt güvenlik kontrolüne geçebiliyorsunuz.

4. CEPTETEB ile hızlı geçiş
CEPTETEB’in tüm müşterileri TAV Passport Hızlı Geçiş hizmetinden ücretsiz yararlanabiliyor. CEPTETEB’in bu özelliği kullandırması için belirlediği herhangi bir alt sınır da yok. Müşteri olmak yeterli. Sıra beklemeden ayrıcalıklı bir hizmet alınan bu alternatif ile İstanbul Atatürk, Ankara Esenboğa ve İzmir Adnan Menderes havalimanlarında toplamda 5 noktadan geçiş yapılabiliyor. Aile boyu öncelik özelliği ile CEPTETEB’lilerin aile fertleri (2 yetişkin ve 18 yaş altı çocuklar) de hızlı geçiş hakkından yararlanabiliyor. CEPTETEB Mobil Uygulama’da üretilen TAV QR kodu hızlı geçiş alanındaki cihaza okutulduğunda geçiş işlemi tamamlanıyor. ‘TAV Hızlı Geçiş özelliği ile TAV havalimanlarında güvenlik ve pasaport kontrolünde sıra beklemeden geçersin’ mottosuyla duyurulan bu kampanya sıkıntı, stres ve koşturmacanın önüne geçiyor.

Günümüzün en stresli koşuşturmalarından birine dönüşen uçak kaçırma ihtimalini azaltmak yine bizim elimizde. Bazı basit önerileri uygulayıp, denenmiş yöntemleri kullanarak havalimanında geçirilen sürenin tadını çıkarmak mümkün.


 

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.