Uçakta En İyi Koltuk Nasıl Seçilir


Uçaklar her geçen gün hayatımızda daha fazla yer alıyor. Tatil, iş, arkadaş, akraba ziyareti derken her gün binlerce insan yollara düşüp gözünü başka bir şehirde açıyor. Bu yolculukları kolaylaştıran, uzakları yakın eden, uzun mesafeleri katlanılabilir hale getiren uçakta doğru koltuk seçimi özellikle sık seyahat edenler için önemli.

Birçok hava yolu şirketinin online koltuk seçimi hakkı tanımasıyla birlikte uçakla yolculukta en iyi koltuğu seçmek, ikramdan ilk yararlanmak, koltuk arası genişliği fazla olan bir yerde oturmak ya da uçaktan en önce inmek gibi avantajları sağlıyor.

Uçakta En İyi Koltuk Seçimi Nasıl Yapılır

1. Ön koltuk her zaman avantaj demek
Uçaklarla ilgili yapılan araştırmalarda uçak tipi ne olursa olsun en iyi uçak koltuğunun 1A numaralı koltuk olduğu sonucuna varılmış. Ülkemizde de daha çok kısa mesafeli uçuşlarda tercih edilen Airbus A320 uçakları 1A numaralı koltuğun kıymetinin en iyi anlaşıldığı uçak tipi. Uçağa girer girmez en ön sağ sırada, pencere kenarını ifade eden 1A, diğer koltuklara göre daha geniş. Bacak uzatmaya imkan tanıyan geniş bir açıklığa da sahip olan bu koltuk, ikram servisinin ilk ilgilendiği misafiri taşıyor. Önde oturan uçaktan ilk inen kişi olarak zaman kazanıyor.

2. Arka sıralarda hangi koltuğu seçmeli?
Pegasus, Onur Air gibi hava yolu şirketlerinde koltuk seçiminin ücretli olması, birçok hava yolu şirketinde ön sıradaki koltuklar için ekstra ücret talep edilmesi nedeniyle ‘Ön koltuğu zaten seçemiyoruz’ dediğinizi duyar gibiyim. Türk Hava Yolları’nda ilk 6 sıra genelikle Business Class’a ayrılıyor, Pegasus ve Anadolu Jet’te ilk sıralar ücretli olduğundan ücret ödemeden bu sıralara oturma şansı kalmıyor. Peki, koltuk seçme imkanı bulduğumuzda arka sıralardan nereyi seçmeliyiz? Boeing 777 tipi uçaklarda seyahat ediyorsak 16. ve 32. sıra en avantajlı koltuk numarası. Bu iki sıra ikramın ilk başladığı ve diğer koltuklara göre daha geniş ve rahat bir alan bulunan nokta. Arka koltuklara ilişkin tahmin yapmak için en önce uçuşa denk gelen uçak tipini öğrenmek daha doğru bir adım.

3. Acil çıkış alır mısınız?
Benim gibi uzun boylu olanlar ve uçaklarda bacaklarını nereye koyacağını şaşıranlar için acil çıkış kapıları hayat kurtarıcı. Acil çıkış kelimesi telaffuz edildiğinde akla kaza ve olumsuz birçok şey gelse de acil çıkış koltukları özellikle bacak mesafesiyle sorun yaşayanlar için en ideal yer. Online check-in sırasında acil çıkış seçimi yapmak mümkün değil. Bunun için online check-in yapmış olsanız bile havalimanı kontuarına başvurup eğer uygunluk varsa koltuğunuzu acil çıkış ile değiştirmeniz gerekiyor. Uçuş esnasında acil çıkışta boşluk varsa host ya da hostesle konuşup koltuk değiştirmek de bir başka seçenek.

4. Koridor boyunca uzanın…
Kapalı yerde kalma korkusu, dar ve sıkışıklık hissinin yarattığı rahatsızlık ya da uzun ayak boyu nedeniyle koltukta otururken bir türlü rahat edemeyenler koridor tarafında oturarak bu sorunları kısmen çözme şansına sahip. Uçak kalkışı ve ikram organizasyonundan sonra koridor kısmında oturarak ayakları koridora uzatmak ve yaratılacak ekstra alanla uçuş boyunca sıkışıklık hissinden uzaklaşmak en yaratıcı çözümlerden.

5. Gündüz-gece farkı
Uçakta seyahat edilen zaman dilimi en iyi koltuk seçimi konusunda tüm kuralları değiştirebiliyor. Yolculuk açık bir havada, gündüz vakti yapılıyor ya da kısa mesafeliyse pencere kenarı manzara izlemek için tercih edilebilir. Yolculuk gece, uzun süreli ya da hava şartları kötü bir dönemde yapılıyorsa koridor daha avantajlı. Koridor sık sık ayağa kalkan, tuvalete giden ya da yerinde oturmakta sıkıntı çekenler için de daha kullanışlı.

6. ‘Bir boş koltuk’ rahatlık için anahtar kelime
İster uzun, ister kısa mesafeli bir uçak yolculuğu olsun yanınızdaki koltuk boşsa daha uçuş başlamadan gülümsemek için bir nedeniniz daha oluyor. Elinizdeki fazlalıkları koymak, gerektiğinde yayılmak, uzanmak, uzun süreli yolculuklarda koltuğu yatak görevi ile kullanmak için ‘bir boş koltuk’ anahtar kelimeniz olsun!


 

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.