Yurt Dışında Pasaport Kaybetmek
Seyahat sever birine yurt dışında başına gelebilecek en kötü olay ne olabilir diye sorsam pasaport kaybetmeyi ilk sıraya koyar herhalde. Uluslararası geçişlerde seyahat eden kişinin kimliğinin tespit edildiği, olmazsa olmaz belge pasaport, vize ihtiyacı bulunan ülkelere ait vizeleri de barındıran hayati bir evrak.
Yurt dışında seyahat sırasında pasaportun kaybolması ya da çalınması halinde ne yapmanız gerektiğini biliyor musunuz? Fazlasıyla sinir bozucu bir durum olan ve seyahat motivasyonunu yok eden bu olayla karşılaştığınızda sakin olup, mümkün olan en kısa sürede başvuru adımlarını takip etmeniz gerekiyor.
Yurt Dışında Pasaport Kaybolduğunda Ne Yapılır?
1. Polise gidip tutanak tutturun
Yurt dışı seyahati sırasında pasaportunuzu kaybettiğinizde ya da çaldırdığınızda yapmanız gereken ilk şey bulunduğunuz konuma en yakındaki polis merkezine gidip tutanak tutturmak. Pasaportunuzun çalındığından eminseniz polis merkezindeki işiniz daha kolay. Olayın yaşandığı yere en yakın konumdaki polis merkezine ulaşıp başınızdan geçenleri anlatın ve tutanak tutulmasını sağlayın.
Pasaportunuzu çaldırmayıp yalnızca kaybettiyseniz polis merkezindeki görevlilerin tutanak tutmama hakları var. Yanınızda yerel halktan biriyle başvurmanız ve ısrarcı olmanız halinde tutanak tutulmasını sağlayabilirsiniz.
2. Tutanağın ‘aslı gibidir’ mühürlü kopyalarını alın
Polis merkezinde kayıp pasaporta ilişkin tutulan tutanağın en az 2-3 kopyasını daha edinmeniz sonraki işlemler sırasında elinizi güçlendirir. Bu yüzden karakoldan çıkmadan önce düzenlenen tutanağın birkaç fotokopisinin çekilmesini ve bu fotokopilerin mühür ve ıslak imza ile ‘aslı gibidir’ yapılmasını talep edin.
3. Türkiye Cumhuriyeti temsilciliklerine başvurun
Yurt dışında pasaportunu kaybeden ya da çaldıran Türk vatandaşlarının olayın yaşandığı bölgeden sorumlu Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği ya da konsolosluklarına başvurması gerekiyor. Bulunduğunuz şehirde Türk temsilciliği olmayabilir. Bu yüzden Konsolosluk.gov.tr web sitesine girerek bulunduğunuz konuma en yakın Türk temsilciliğine bakabilirsiniz.
Konsoloslukların birçoğu hafta içi 09.00-15.00 saatleri arasında hizmet veriyor. Bulunduğunuz ülkenin resmi tatilleri ile Türkiye’deki resmi tatiller ve bayram dönemlerinde konsoloslukların kapalı olduğunu unutmayın. Konsolosluklarda birçok hizmet aynı anda verildiğinden yoğunluk yaşanabiliyor. İşinizi sorunsuz halledebilmek için erken saatlerde konsoloslukta olmaya özen gösterin.
4. Vesikalık fotoğraf ve sizi tanıtan belgeleri hazırlayın
Pasaportun kaybı nedeniyle yapılan başvurularda pasaportunu kaybeden kişiye geçici pasaport düzenleniyor. Rengi nedeniyle pembe pasaport ya da kırmızı pasaport olarak da anılan geçici pasaportun çıkarılması için 2 adet vesikalık fotoğraf ile kimliğinizi belli eden herhangi fotoğraflı bir belgeye ihtiyaç duyuluyor. Pasaportunuzla birlikte tüm kimlik kartlarınız ve evraklarınız çalındıysa yapılacak bir şey yok. Her şartta en az 2 fotoğrafla başvuru yapmak durumundasınız.
Konsolosluk görevlileri var ise kayıp pasaport nedeniyle tutulan tutanağı talep edip birkaç soru soruyor. Kaybettiğiniz pasaportun numarasını biliyor olmanız da işlemlerin hızı açısından büyük avantaj. Görevliler sürece ikna olduktan sonra pasaportunuz 15 dakika içinde basılıyor ve teslim ediliyor. Geçici pasaportun teslimiyle birlikte kayıp pasaport sistemden iptal ediliyor. Sonradan pasaportunuzu bulsanız bile iptal işlemi nedeniyle eski pasaportunuzu kullanmanız mümkün değil. Geçici pasaportunuzu teslim alır almaz kimlik bilgilerinin olduğu sayfanın da en az 2 fotokopisini almanız şart. Sonraki vize başvurularında süreci anlatmak için fotokopi işe yarıyor.
5. Geçici pasaport ile seyahat etmek
Türkiye Cumhuriyeti temsilcilikleri tarafından pasaportunu kaybeden ya da çaldıran kişilere özel olarak hazırlanan geçici pasaport 30 gün kullanım süresine sahip ve bu pasaportla yalnızca bir kez seyahat edip Türkiye’ye gitme hakkınız var.
30 gün içinde pasaportun düzenlendiği ülkeden Türkiye’ye seyahat etmeniz gerekiyor. Bu süreyi aşmanız durumunda bulunduğunuz ülkede yaşa dışı olarak ikamet ediyor olarak algılanıyorsunuz. Geçici pasaportla havalimanı pasaport kontrolünden geçtikten sonra Türkiye’ye olan seyahatiniz başlıyor.
6. Geçici pasaportla Türkiye’ye giriş
Geçici pasaportla yurt dışından Türkiye’ye giriş yapan Türk vatandaşları pasaport bankosunda herkesin girdiği sıra yerine özel bir bölüme alınıyor. Pasaport polisine geçici pasaportu teslim edip, teslim tutanağına imza atmanız gerekiyor. Geçici pasaportu teslim ettiğiniz için artık pasaportunuz yok. Yeni bir pasaport çıkarana kadar yurt dışı seyahatlerine ara vermek durumundasınız.
7. Pasaport başvurusu yapın
Kayıp ya da çalıntı pasaport nedeniyle yeniden pasaport başvurusu yaparken eski pasaportunuzun kalan süresi yeni pasaportunuza ilave ediliyor. Bu eklenen süre için harç ödemenize gerek yok ancak defter bedeli ödemek gerekiyor. Kayıp pasaport yeşil ya da gri ise direkt defter bedeli ödeyerek pasaportunuzu yenileyebilirsiniz. Pasaport işlemleri için sıfırdan pasaport çıkarıyormuş gibi randevu alıp süreci yönetebilirsiniz.
8. Vizenizi iptal ettirin
Kayıp ya da çalıntı pasaportla ilgili en can sıkıcı bölüm sanıyorum bu adım. Kaybolan pasaportunuzda geçerliliği olan bir Schengen vizesi varsa o vizeyi iptal ettirmeden yeni Schengen vizesine başvuru şansınız yok. Yurt dışında tutulan kayıp pasaport tutanağı, geçici pasaport fotokopisi ve durumu açıklayan şahsi bir dilekçe ile vizenizin iptal edilmesi için hangi ülkeden aktif vizeniz varsa o ülkenin temsilciliğine başvurmanız gerekiyor.
Tüm bu adımları tamamlayıp yeni pasaportunuza kavuştuktan sonra yeni seyahatler için yeni vize başvurusuna hazırsınız.
Hiç yorum yok