Doğada, Yürüyüşte Köpekle Karşılaşma


 Çok sık olmasa da, doğa yürüyüşünde zaman zaman  köpekler ile karşılaşmak kaçınılmaz. Bu da genelde yerleşim yerlerine yakın bölgelerde meydana geliyor. Özellikle de köylere yakın bölgelerde… Yerleşim yerlerinden uzak, ıssız yerlerde ise köpeklerle karşılaşmak pek sık görülen bir şey değil…


Peki “köpekle karşılaşınca ne oluyor?” derseniz, tek bildiğim bana bu güne kadar hiç bir şey olmadı… Onun ötesinde bu konuda bir bilgim yok… Genelde bir havlamadır ortalığı kasıp kavuruyor ve sizde de bir adrenalin patlaması meydana geliyor. Ama neticede saldıran olmuyor ve geçip gidiyorsunuz.  En gerildiğim an; Likya Yolu’nda, Üzüm Koyundan Boğazcık’a çıkarken, dev gibi 3 Sivas Kangal’ın bağrış çağrış etrafımı sarmalarıydı.  Köpeklerin devasa boyutları nedeniyle gerçekten çok korktum. Yanımdaki köpek kovucuyu kullandım. İkisi kaçtı gitti. Birisi de sesini kesip öyle kala kaldı. Ben de yürüdüm gittim…


Bir müddet önce tesadüfen Youtube’ta “Köpek ile Karşılaşmalara Hazırlanma” diye bir video ile karşılaştım. “Aaaa böyle bir şey mi var?” dedim ve araştırmaya başladım. Ohoo yazılmış kitaplar, PDF dökümanları, videolar vb. yüzlerce kaynak var. Ama Türkçe kaynak neredeyse hiç yok. Aslında üzücü bir durum… Çünkü biliyorum ki bizde de bu konuda yetenekli, donanımlı pek çok uzman var. Ancak yazan yok. Sadece bu alanda değil, genelde her alanda yazan, çok çok az… Çünkü bir yazma kültürümüz yok…


Ben de oturup internetteki pek çok yabancı kaynaktan bir derleme yaptım. Umarın köpek eğiticilerimiz de işe dahil olur ve doğa yürüyüşçülerinin işine yarayacak Türkçe bir kaynak ortaya çıkar.


1. KÖPEK İLE KARŞILAŞMALARDA ASLA YAPILMAMASI GEREKENLER

Doğa yürüyüşünde köpek ile karşılaşmalarda ne yapacağınıza geçmeden önce, asla yapmamanız gereken şeylere bir göz atalım.


   a. Asla köpekten koşarak kaçmayınız.


   b. Asla köpeğe arkanızı dönmeyiniz.


   c. Asla bazı köpeklerin dost canlısı olduğunu düşünmeyin.


   d. Asla köpek sahiplerine güvenmeyin. (Size yapılacak bir saldırıyı durdurabilecekleri konusunda)


   e. Asla tehdit altında iken köpekle göz göze gelmeyin.


   f. Asla köpeğe meydan okumayın, üzerine doğru yürümeyin.


 2. KÖPEKLERİN BEDEN DİLİ

Karşılaştığınız bir köpeğin beden dilinden anlayın ve ona uygun tepki verin.


a. Dost Beden Dili:


Tüm vücudu rahat ve kıpır kıpırdır.

Ağzı rahatça açılıp kapanır.

Oyun oynama davranışları gösterir. (zıplama gibi)

Doğrudan size bakarak üzerinize gelir.

 


 b. Potansiyel Tehdit Beden Dili:


Ağız kapalı ve gergindir.

Etrafınızda daireler çizerek, sizi takibe alır.

Doğrudan göz temasından kaçınır.

Havlayıp havlamaması bir kriter değildir. Bazı türler hiç uyarı vermeden saldırabilir.

 


c. Tehlikeli Beden Dili:


Tüm vücudu sert ve öfkelidir.  (savaşan duruş)

Direkt göz teması kurar.

Dişlerini gösterir.

Kuyruk sallayıp sallamaması size doğru bir bilgi vermez.  (kuyruk sallama köpeğin mutlu olduğunu gösterir. Ancak sizi ısırmaktan mutlu olacaksa da kuyruk sallar.)

Hızla ve doğrudan size yaklaşır ve sonra dönerek uzaklaşır.

 


d. Korkmuş Köpek Beden Dili: Korkmuş bir köpeğin davranışları öngörülemez, kaçabilir de, saldırabilir de.


Başı başka yana çevrilidir ama gözleri sizi izler.

Belli bir mesafede etrafınızda daireler çizerken bir geriye bir ileri bakar.

Kuyruğunu bacak arasına kıstırır.

 


3. KÖPEKLE KARŞILAŞMALARDA DAVRANIŞ

Köpek beden dili ve asla yapılmaması gerekenler ışığında, bir köpekle karşılaştığımızda neler yapacağımıza bakalım.


a. Eğer köpek dostça ya da korkmuş bir beden dili sergiliyorsa yolunuza devam edin. Dostça davranış sergiliyor olsalar da köpekleri sevmeyin, okşamayın…


b. Köpekler bölgecidir ve bölgelerini savunurlar. Eğer bir ağıl, bahçe gibi yerde köpekle karşılaşırsanız, sizi bölgesinden uzaklaştırmak isteyecektir. Bu gerçek değil, defansif bir saldırıdır. Bölgelerini terk ettiğinizde sorun kendiliğinden çözülecektir…


c. Köpeklerden asla koşarak kaçmayınız ve arkanızı dönmeyiniz.


d. Doğrudan köpeğin gözlerine bakmayın, ancak köpeğin tüm davranışlarını gözleyin.


e. Güçlü ve sert bir ses tonuyla ona “DUR, OTUR” gibi komutlar verin.


f. Derin nefesler alın ve sakin kalın.


g. Köpek hep arkanızdan saldırmak isteyecek ve daireler çizerek arkanıza doğru  yönelecektir. Bu nedenle, varsa bir kaya ya da ağaca sırtınızı verin ve köpek ilgisini kaybedene kadar bekleyin.


h. Eğer köpek tüm bunlara rağmen doğrudan size yaklaşmaya devam ederse, yavaş adımlarla geri geri yürüyerek köpekle aranızda bir mesafe bırakın.


ı. Yanınızda varsa, kazak, hırka, mont vb. bir şeyi, güç bakımından zayıf olan kolunuza iyice sarın.


j. Köpek yaklaşmaya devam ederse, şapka, gömlek, kazak vb. köpeğin ilgisini çekebilecek bir şeyi elinize alıp ona doğru sallayın ve ilgisini dağıtmaya çalışın. Eğer salladığınız nesneyi ısırırsa, onu yana doğru atın.


k. O fırlattığınız şeyle meşgulken, ona vurmaya hazırlanın ve kendinizi koruyacak sopa, taş vb. ne buluyorsanız yerden alın.


l. Size saldırdığınızda sardığınız zayıf olan kolunuzu önünüze alın. O kolunuza saldıracaktır. Boşta olan kuvvetli kolunuzla sizde ona “Allah yarattı” demeyip vurun. (Boğaz ve çenesine)


 


Biz de hayvan sever insanlarız ve hayvanlara sebepsiz, zevk için zarar verenlerden nefret ediyoruz. Fakat size saldıran bir (veya daha çok) köpek söz konusuysa, söz konusu olan hayatınızı, sağlığınızı korumaksa, son maddede yazılanları yapmaktan çekinmeniz, bir an tereddüt etmeniz, ölümcül sonuçlar doğurabilir.

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.