DUOMA DI MİLANO: İTALYA'NIN ÜNLÜ MİLANO KATEDRALİ


Milano katedrali veya Duomo di Milano, İtalya’da gezilecek en önemli yapıların başında gelmektedir. Modanın başkenti sayılan ve Avrupa’nın önemli kentlerinden olan İtalya’nın Milano kentinin ikonik simgelerinden biri olan Duomo di Milano muazzam anıtsal yapısı, çatı heykelleri ve cephesinde bulunan heykeller ve sanat eserleri ile dünya mimarlık ve sanat tarihinin başyapıtlarından biri olarak karşımıza çıkmaktadır. Duomo di Milano sadece İtalya’nın değil Avrupa’nın da ikonik mimari yapılarından biridir.

Avrupa’nın Paris ile birlikte moda başkenti sayılan Milano kenti moda merkezleri, dünyaca ünlü butikleri, Michelin restoranları ve lüks yaşam mekânları ile adından sıkça söz ettirmektedir. İtalya yarımadasını Avrupa ile bağlayan stratejik bir noktada bulunan Milano, Roma İmparatorluğunun da bir dönem başkentliğini yapmış ve İtalya tarihini şekillendirmiş önemli bir şehirdir.  

İtalya’nın ikinci büyük kenti olan Milano’da bulunan Duomo di Milano deyim yerindeyse şehrin kalbindedir. Bütün yolların kentin ortasında bir daire biçiminde toplandığını düşünürsek Duomo di Milano da bu dairenin ortasında varsayılabilir. Eğer Vatikan’daki Aziz Petrus Bazilikası‘nı saymazsak (yani Vatikan’ı ayrı bir ülke olarak düşünürsek) Duomo di Milano İtalya’nın en büyük, Aziz Petrus Bazilikası ile birlikte Avrupa’nın ise dördüncü en büyük katedralidir. Milano katedrali dünyada birçok konuda rekorları elinde tutmaktadır.

Duomo Di Milano Veya Milano Katedrali Giriş Bilgileri Ve Ücreti
Duomo di Milano hemen önünde büyük bir kent meydanına sahiptir. Sadece yaya trafiğine açık olan ve Galleria Vittorio Emanuele II çarşısına da komşu olan bu meydanda katedrale giriş için iki adet sıra oluşmaktadır. Bu iki sıra Duomo di Milano’ya girmek için ücret ödemek isteyenlerin sırasıdır. Bunlardan biri katedralin hemen sağ yanında dışarıda, diğeri de tam olarak onun karşısında Duomo di Milano Müzesi’nin önündedir. Tabi ki biletinizi ayrıca internet ortamından da alabilirsiniz. Ancak ufak bir miktar farkla olacaktır bu.

Ayrıca aldığınız bu biletleri üç gün içinde kullanabilirsiniz. Fakat girdiğiniz yere bir kere daha girmemek kaydıyla.


Duomo Di Milano Bilet Seçenekleri
Duomo di Milano veya Milano katedrali gezisi için dört ana başlıkta bilet seçenekleri mevcuttur. Ancak bu seçeneklerin haricinde sadece Duomo Müzesi’ne girmek isterseniz tam 2 Euro, indirimli veya öğrenci bileti ise 1 Euro’dur.

Kültür Turu
Katedral, Aziz Charles Borromeo Kripti, Arkeolojik alan, Duomo müzesi ve San Gottardo Kilisesi bu tur içinde gezilebilmektedir. Fiyatı ise tam bilet 8 Euro, öğrenci veya indirimli bilet ise 4 Euro’dur.

Asansörle Duomo Di Milano Turu
Kültür turundaki gezilecek yerlerle birlikte tek farkı ve artısı katedralin terasına asansörle çıkmanızdır. Kültür turunda çatıya çıkış yoktur, çatıyı gezmek için ayrıca bilet almanız gerekir. Bu turda tam bilet 17 Euro, öğrenci veya indirimli bilet 9 Euro’dur.

Merdivenlerle Duomo Di Milano Turu
Bu tur da asansörle aynı tura sahip özelliktedir. Tek farkı asansör yerine merdivenler kullanılmaktadır. Bu turda tam bilet 13 Euro, öğrenci veya indirimli bilet 7 Euro’dur. Yollardan ekibi olarak biz bu turu önermekteyiz. Katedralin çatısına yürüyerek çıkmak tamamen adrenalin sargılamanıza neden olacak ve çevreye baktıkça ne kadar yüksekte olduğunuzu anlayacaksınız.

Ayrıca yükseklik korkusu olanlara, kalp ve çeşitli rahatsızlığı olanlara merdiven turunu kesinlikle önermemekteyiz.

Hızlı Geçiş Turu
Bu tur da asansör turu ile aynı şekilde olmakla birlikte ortalama bir saat (yaz mevsiminde iki saat) süren kuyrukta beklememeniz içindir. Hiçbir kuyrukta beklemeden direk olarak gişeden geçiş hakkınız bulunmaktadır. Bu turun tam biletleri 25 Euro, öğrenci veya indirimli biletleri ise 13 Euro’dur.

Milano Katedrali Açılış Saatleri
Milano katedrali veya Duomo di Milano haftanın her günü ziyarete açıktır. Katedral 08:00 ile 19:00 arası, Arkeolojik alan 09:00 ile 19:00 arası, teras veya çatı 09:00 ile 19:00 arası açıktır.

Bunlarla birlikte Duomo di Milano Müzesi ise çarşambaları hariç diğer günler 10:00 ile 18:00 saatleri arasında açıktır.

Okuduğunuz ve gördüğünüz gibi İtalya’nın en büyük ikinci katedralini gezmek için birçok seçenek mevcut. Ancak yaz mevsiminde sırada bekleyecekseniz yanınıza su ve şemsiye almanızda ayrıca yarar bulunmaktadır. Malumunuz üzere son yıllarda havalar daha sıcak olmaya başlamakta.

Milano Katedrali Nasıl Gezilir?
Diyelim ki yukarıdaki bilet çeşitlerinden çatıya merdivenli çıkış seçeneğini katedralin sağ tarafındaki gişelerden aldınız. Öncelikle katedralin diğer tarafına yani sol tarafına geçiyorsunuz ve buradaki gişeye biletinizi okutuyorsunuz. Burada bir güvenlik kontrolünden geçerek çantanız ve üzeriniz aranıyor. Buradaki güvenlik Aziz Petrus Bazilikası ve Vatikan müzelerindeki gibi sıkı bir durumda.

Güvenlik kontrolünden sonra merdivenlerle yukarı uçan payandaların olduğu katlara çıkıyorsunuz. Merdivenler dar ve uzun sürüyor. Milano katedrali merdiven sayısı 463’tür. Gördüğünüz üzere gerçekten yorucu. Uçan payandaların olduğu katta soluklanın, dinlenin ve Milano kentinin fotoğraflarını çekin. Bu katta katedralin ön cephesine doğru yürürseniz Milano kent merkezini kuşbakışı göreceksiniz.

Bundan sonraki merdivenler ise gerçekten ürkütücü, çok dik ve bir yanınız boşluk, Duomo di Milano meydanı sağınızda kalıyor. Yükseklik korkusu eğer varsa burada gerçekten de tavan yapıyor. Fakat sakin olup merdivenlerde ilerlemeye devam edin, çünkü trafik gerçekten yoğun olabilir. Merdivenlerden sonra katedralin çatı terasına çıkıyorsunuz. Burası Milano’ya yukarıdan bakmanız ve fotoğraflar çekmeniz için biçilmiş kaftan. İstediğiniz kadar terasta kalabilirsiniz.

Milano Katedrali Içi
Teras sonrasında terasın diğer yanından katedralin içine merdivenle inebiliyorsunuz. Katedralin içi enfes heykeller ve sanat eserleriyle dolu, burada da uzun kalmanızı öneririz. Özellikle Hz. İsa’nın çarmıha gerilirken kullanılan çivilerden bir tanesinin üzerine düşen kırmızı ışığını görmenizi isteriz. Ayrıca katedralin baldakeni de görülmeye değer.


Katedralin içini gezdikten sonra katedralin altına, bir nevi bodrumuna inen merdivenlere rastlayacaksınız. Katedralin altında bulunan ve daha önceki dönemlere ait Santa Tecla Katedrali ve Santa Maria Maggiore bazilikasının kalıntılarını içeren bu Arkeolojik Alan’a giriş, aldığınız kombine biletlere dahil olacaktır. Burası normalden birkaç derece daha sıcak, bunu da eklemeliyiz. Arkeolojik Alan meydanın altına doğru ilerlemekte ve tarih ile arkeoloji meraklılarını cezbetmekte. Bu şekilde bir arkeolojik alan da Roma’daki Trevi çeşmesinin altında bulunmakta, bunu da İtalya’daki Roma şehirlerinin katmanlarını anlatan yararlı bilgiler olarak belirtelim.

Katedralden çıktıktan sonra Duomo Müzesi’ne uğramayı da ayrıca unutmayın. Duomo Müzesi’nde hem katedralde kullanılan özgün eşyaları, katedral cephesindeki ‘gargoyle’ları, Hristiyanlıkla ilgili detaylı bilgileri ve katedralin detaylı maketlerini bulacaksınız. Eğer aynı gün içinde enerjiniz kalmazsa unutmayın biletleriniz üç günlük.

Duomo Di Milano Veya Milano Katedrali Nasıl Yapıldı Ve Tarihçesi
Milano katedralinin yapımına 1386’da başlanmış, yapımı 519 yılda tamamlanmıştır. Ancak günümüzde de yapılan onarımlar ve restorasyonları da hesaba katınca İtalyanlar, katedralin hala bitmediğini çünkü buranın tüm dünyaya ait olduğunu savunmaktadır. Archbishop Antonio da Saluzza ve Lord Gian Galeazzo Visconti tarafından yapımına başlanan katedral için Visconti, ‘Fabbrica del Duomo’ adıyla bir üretim merkezi inşa ettirmiştir. Romanesk mimari tarz ile başlanan katedral,  Fransız Gotik tarzın yerel bir varyasyonu olarak bitiriliyor, böylece dünyada Gotik tarz ile yapılmış son büyük katedral ünvanını elde ediyor.

Som Altından Heykel
Katedralin tepesinde 108.5 metre yüksekliğindeki som altından Madonnina heykeli birçok defa helikopter ile çalınmaya çalışılsa da henüz çalan kimse çıkmamıştır. Ayrıca katedralin en yüksek konumunda bulunan bu heykel II. Dünya Savaşı yıllarında hedef olmaması ve göze batmaması için bezle korunmuş ve olduğu yerde saklanmıştır. Madonnina heykelinin (küçük Madonna heykeli) yüksekliği dört metredir. 1774 yılında yerleştirilen heykel Milano kentinin sembolü olmuştur.

Efsaneye göre bu heykel, Milano’yu yukardan gözetip koruyan Madonnina, Milano’daki insan yapımı en yüksek obje olmalıdır. 1958 yılında Pirelli 127 metre yüksekliğinde ünlü Pirelli gökdelenini yaptırınca, binanın üstüne Madonnina heykelinin kopyasını yerleştirmiştir ve böylece Madonnina heykeli yine Milano’daki en yüksek nesne olmuştur.

Katedralin dış cephesinde 135 adet canavar heykeli (gargoyle) bulunmaktadır. Eğer 100.000 Euro’nuz varsa ve katedrale bu parayı bağışta bulunursanız bu heykellerden birinin adına sizin adınız verilecektir (kampanya 2012 yılında başlasa da son durum hakkında bir bilgi yoktur)

Milano Katedrali Hacmi Ve Ölçüleri
Milano katedrali veya Duomo di Milano 11.700 metrekarelik bir alana yayılmış durumda olan tam bir devdir. 440.000 metreküp büyüklüğünde ve aynı anda 40.000 kişi ibadet edebilmektedir. Uzunluğu 158.6 metre, genişliği 92 metredir. En yüksek noktası ise 108.5 metre olup nef genişliği 16.75 metredir. Katedralin planı Latin haçı biçimindedir.

Şehirdeki saatleri düzenlemek için kullanılabilen katedral içinde bir güneş saati bulunmaktadır. Bu güneş saati ana girişin yanında yerdedir. Kış ve yaz gündönümlerinde yani 21 Aralık ve 21 Haziran’da kesin bir belirlilikle saat 21:00’de en doğru zamanı göstermektedir.

Milano Katedrali Duomo Di Milano Heykelleri
Milano katedralinde toplamda 3400 heykel, 135 canavar heykeli (gargoyle), 700 figür bulunmaktadır. Toplamda 4235 adet heykelle bir rekora imza atılmıştır. Bu heykeller üst üste yerleştirildiğinde yükseklikleri 5300 metre olacaktır.

Terastaki ya da çatıdaki heykellerden biri Napolyon heykelidir. Napolyon şehri ele geçirdikten sonra katedralin bir an önce bitirilmesini ister ve bunun için de kaynak bulur. Bulunan kaynak sonucunda yedi yıl içinde katedralin bir cephesi tamamlanır ve törenle açılır. Bunun anısına katedralin bazı yerlerine Napolyon’un heykelleri dikilir.

Amerikalı yazar ve gazeteci Mark Twain’in, 1867 yılında katedrali ziyaret ettiği ve 1869 yılında çıkarttığı Yurtdışındaki Masumlar ya da Yeni Hac Yolculuğu isimli kitabının 18. bölümünü burada yazdığı rivayet edilir.

Dünyanın Beşinci Büyük Katedrali
Milano katedrali dünyanın beşinci büyük katedralidir. Sırasıyla bu katedraller; Vatikan Aziz Petrus Bazilikası, Brezilya Aparecida Meryem Ana bazilikası, New York İlahi Aziz John katedrali, Sevilla katedrali ve Milano katedralidir. Katolik kiliseleri arasında dünyada üçüncü sıradadır.

Milano Katedrali Çanları Veya Çan Kuleleri
Birçok kilise ve katedralin çan kuleleri olmasına rağmen Duomo di Milano’nun çan kuleleri yoktur. Ancak çanları vardır. Fakat bu çanlar çalındıkları anda titreşimleri binaya zarar verebilir korkusuyla yılda sadece birkaç kere çalınmaktadır. Ayrıca buranın kilise değil de katedral olmasının sebebi Milano başpiskoposuna ev sahipliği yapmasıdır.

Hz. İsa’nın Çarmıha Gerilirken Kullanılan Çivi
Milano katedrali apsisinin üzerinde kırmızı bir ampulle işaretlenmiş bir yer vardır. İşaretlenen bu yerde Hz. İsa’nın çarmıha gerildiğinde kullanılan çivilerden birisinin olduğu rivayet edilmektedir. Her yıl 14 Eylül tarihinde Milano başpiskoposu bu çiviyi almak için tören yapmaktadır. Ayrıca alınan bu çivi 14 Eylül tarihinden ilk denk gelen pazartesiye kadar katedralin sunağında sergilenmektedir.

Milano Kanalları Ve Milano Katedrali Duomo Di Milano
Katedralin yapımında kullanılan beyaz pembemsi mermerlerin 90 km uzaktan Milano kentine getirilmesi için şehir genelinde değişiklikler yapılmış ve Milano kanalları açılmıştır. Bu kanallar Maggiore gölünden itibaren başlamış ve kentin görüntüsünü tamamen değiştirmiştir. Bu kanallar günümüzde dahi kullanılmaktadır. Milano gezisi yapmayı düşündüğünüz takdirde bu kanalları kesinlikle es geçmemelisiniz.
Milano Katedrali Duomo Di Milano Arkeolojik Alanı Ve Tarihçesi
Aslında Duomo di Milano veya Milano katedrali yapılmadan önce burada 1000 yıldır ayakta olan iki katedral vardır. Bunlardan ilki 350 yıllarında yapılan Santa Tecla katedrali ve ikincisi ise yine aynı yıllarda yapılan Santa Maria Maggiore bazilikasıdır. Santa Tecla katedrali bölgedeki ilk Katolik katedralidir.  

1386 yılında döneminin Milano başpiskoposu Antonio da Saluzza, bu iki kilise yerine yeni bir katedral inşa edeceğini bildirir. Yeni katedralin amacı da eski zalim hükümdarlar yerine gelen Milano lordu Gian Galeazzo Visconti’yi kutlamaktır. Yeni katedral tuğladan inşa edilecektir. Ancak yapının büyüklüğü sebebiyle tuğla yerine mermer tercih edilir. Böylece katedral hem tanrının şerefine büyük olacak hem de insanları kentin gücüne hayran bırakacaktır. Böylece yeni kilise Santa Maria Nascente’ye ithaf edilir ve inşaat 1387 yılında başlar.

Modanın o yıllarda da başkenti olduğu Milano kentine yarışır biçimde olması için katedral o yıllarda Romanesk biçimde başlar, ancak dönemin tarzı Gotik tarzıdır. Paris’te bulunan Notre Dame katedrali bile henüz yeni bitirilmiştir. Milano katedralinin tasarımı Gotik tarz ile bitirilir. Visconti, ‘Fabbrica del Duomo’ isminde bir vakıf kurar ve Avrupa’daki zanaatkarları, inşaatçıları Milano’ya çeker. Bu vakıf mimarlar tarafından yönetilir ve 300 kadar çalışanı vardır. 

Bunun bir sonucu olarak Milano katedralinin her yanında Fransız Gotik tarzının izleri görülebilir. Ayrıca Milano katedrali yapımında yine birçok farklı ülkeden mimar ve mühendis görev almıştır. 1388 yılında inşaatın çevre duvarlarını başlatan ilk başmühendis Simone d’Orsenigo ve 1389 – 1390 yılları arasında ilk baş mimar Fransız Nicolas de Bonaventure bunlardan sadece bazılarıdır.

Milano Katedrali Duomo Di Milano Mimari Yapısı
Başlangıçta birbirine bitişik üç bina olarak tasarlanan katedral, koridorların bölme duvarlarının desteklendiği payandalar ile ayrılması üzerine, kare biçimindeki yan şapeller biçiminde tasarlanmıştır. Sonra ise bu kare yan şapellerin olmamasına karar verilmiş ve koridor sayısı beşe çıkartılmıştır.

1391 yılında ise katedraldeki dört adet olan merkezi ayakların birbirine olan uzaklığın artırılması konuşulmuş ve kütlenin geniş alana yayacağı yük için endişeler artmıştır (Bu olayın bir benzeri Ayasofya için de zamanında geçerlidir). Dönemin matematikçi ve geometricisi olan Gabriele Stornaloco’dan (aynı zamanda kozmograf ve astronom) yardım istenir ve tüm sorun çözülür.

İki yan koridorlu olan katedral pencereli olarak ek bir kat boşluğuna da sahiptir. Katedral planı Latin haçı biçiminde olup katedral nefinin genişliği koridorların genişliğinin iki katıdır.

Rönesans zamanında, 1600’lü yıllarda katedralin alt kısımları tamamlanıyor. 1645 yılından sonrasında ise Gotik tarzı iyice hissedilir bir duruma geliyor.

Yüzyıllar içinde çeşitli sorunların ve yapım tekniklerinin görüldüğü ve uygulandığı Milano katedrali için en önemli yıllardan biri de 1774 yılıdır. Heykeltıraş Giuseppe Perego, Madonnina heykelini katedralin en yüksek noktasına yerleştirmiştir.

Arada geçen 400 yıllık zaman diliminde katedralin cepheleri, sütunları yapılmış ve tasarımdan dolayı değişikliğe de gidilmiştir. Katedralin yapım esnasında 90 km kadar mesafede olan mermer ocağından pembemsi beyaz mermerler açılan su kanalları aracılığıyla getirilmiş ve bu kanallar kentin çehresini de değiştirmiştir.

1829 – 1858 yılları arasında vitray pencereler yenileri ile değiştirilmiştir.

1943 yılında II. Dünya Savaşı yılları zamanında katedral hasar almış aynı zamanda da katedralin restorasyonu yapılmıştır. Günümüzde de çeşitli şekilde restorasyonları yapılan katedralin yapımının bitiş tarihi ise 6 Ocak 1965’tir.

Milano Katedrali Duomo Di Milano Şehrin En Canlı Ve Işıltılı Noktası
Milano Katedrali’nin Milano şehrinin kalbi olduğunu söylemiştik. Çevresinde bulunan Avrupa’nın en büyük operası La Scala, en elegan alışveriş merkezi olan Vittorio Emanuele çarşısı ve yüzlerce ışıltılı mekan, Duomo’nun heybetli kütlesi yanında sönük kalmaktadır. Gündüz ve gecesi ayrı güzel olan Duomo’yu birçok kez gezip ayrılmak istemeyeceksiniz!


Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.