KABİN BAGAJINDA TAŞINABİLECEKLER


Lowcost havayollarının hayatımıza girmesi ve kabin bagajı dışındaki eşyalarımız için fazladan ücret ödememizin gerekmesiyle birlikte bir çok kişi sadece kabin bagajına sığarak seyahat etmeye başladı. Ben oldum olası az eşya severdim fakat sık seyahat etmeye başlayıp, döviz kurlarının git gide yükselmesi daha da ekonomi yapmaya yöneltti. Son 2 yıldır seyahatler için yanımıza yiyecek bir şeyler de almaya başladım ve bunları da hep kabin bagajı kuralları uygunluğuna göre seçmem gerekti.


Özellikle son 1 yıldır sık sık Airbnb‘den mutfağını kullanabileceğimiz evler seçerek, yanımızda götürebildiğimiz yiyeceklerle; seyahatlerdeki yemek bütçesini fazlasıyla düşürmüş olduk. Evet insan gittiği yerlerde bazen dışarıda meşhur bir şeyi varsa yemek istiyor ama kimsenin de böyle bir mecburiyeti yok. Bu mecburiyeti hissetmeyenlerden olduğum için de yanıma aldıklarım bana ne kadar az harcatıyorsa o kadar mutlu oluyorum, çünkü bir sonraki seyahatim için her şey daha kolay oluyor.

Yine Instagram’da kabin bagajına yiyecek olarak neler aldığım konusunda konuşurken, Instagram’da benim gibi seyahat edip kabin bagajlarına yiyecek olarak ne aldıklarını sordum ve gelen cevaplar sonucunda kalıcı bir yazı yazmanın çok daha yararlı olacağını düşündüm. Cevap veren herkese tekrardan teşekkür ederim.

Kabin Bagajı Kuralları
Yanınıza alabileceğiniz sıvılar;

Kabin bagajı aldığınızda dikkat etmeniz gereken ilk kural; sıvılar! Çünkü kabin bagajında taşımak için sıvı kısıtlaması prosedürüne dünyanın hemen hemen her havaalanında dikkat ediyorlar.

Ana kural şu; 1 litrelik ağzı kilitli poşet (buzdolabı poşeti gibi) ve içine her biri en fazla 100ml olacak şekilde, toplamda 1 litreyi geçmeyecek sıvı alabilirsiniz. Her bir el bagajında sadece 1 poşet taşınabilir. (Poşet kuralına İstanbul havaalanlarında katı bir şekilde uygulanmıyor fakat Barselona, Amsterdam gibi havaalanlarında poşetlerin de ayrı bir şekilde çantadan çıkarılması istenmişti) Tek bir şişe 100ml’i geçiyorsa onu almayın. Şişe 200ml ya da daha büyük ama içindeki sıvı 100ml’den daha azsa onu da almayın.

Kısıtlamaya dahil yani 100ml’i geçmeyecek şekilde alabileceğiniz sıvılar şöyle;

Su, şurup, içki dahil her türlü sıvı
Kremler, losyonlar, yağlar (Kozmetik yağlar dahil), parfümler, maskara dahil
her türlü makyaj malzemesi (Katı halde olan rujlar hariç)
Tıraş köpükleri, deodorantlar
Diş macunu dahil her türlü macun kıvamındaki maddeler
Reçel, bal, yoğurt, pekmez ve salça gibi tam katı halinde olmayan
yiyecekler
Kontak lens sıvıları
Şampuanlar… vb.
*İlaçlar, bebek sütü&yemekleri gibi özel ihtiyaçları, içeriği gösterilebilir ve uygunluğu kanıtlanabilir şekilde yanınıza alabiliyorsunuz. Tabii bunun için önceden uçacağınız havayolunun müşteri hizmetlerini arayarak, ne yapmanız gerektiğini öğrenmenizi tavsiye ederim.

Yanınıza alabileceğiniz yiyecekler;

Bunun basit kuralı şu; markette buzdolabında durmayan ve sıvı olmayan hemen hemen her şeyi kabin bagajınızda taşıyabilirsiniz. Tabii gelen mesajlara göre çoğumuz buzdolabından aldığımız şeyleri de taşıyoruz(peynir, salam, sucuk gibi) ve kısa süreli uçuşlarda zaten sıkıntı olmuyor. Listeye bakın da neler neler alabiliyormuşuz görün, ben bazılarına bunu da mı alıyoruz dedim 🙂

Paket ekmek, vakumlu lavaş, kuruyemişler, kuru meyveler, grissini
Çabuk çorba, tarhana
Kek, börek, poğaça gibi hamur işleri, kısır, sarma
Konserveler (ton balığı, barbunya)
Makarna, noodle, yulaf, kahvaltılık gevrekler
Vakumlu peynir, vakumlu zeytin, vakumlu sucuk (Vakumsuz paketli peynirlerde olabiliyor)
Salam, domates(ezilmesin), salatalık, muz, üçgen peynir
Poşet çay, kahve, Türk kahvesi (makinesini de alan olmuş)
Bisküviler, protein barlar ve enerji verecek diğer kuru gıdalar
Yiyecek listesi uzar da gider, benim ilk etapta bir araya topladıklarım bunlar. Eğer yazdığım kategorilerin içine girmeyen ve kabin bagajınıza alarak tecrübe ettiğiniz şeyler varsa lütfen yorum olarak yazın ki, belki bir başkasının kararsızlığını gidermiş olursunuz.

*Yazdığım yiyeceklerin hepsi tecrübe edilip, kabin bagajına alınabilmiş şeyler fakat unutmayalım ki her zaman kurallar değişebilir, güvenlik görevlileri insiyatif alabilir. Benim bugüne dek çantamdan çıkartılan bir şeyim olmadı ama böyle bir yazı yazmışken bu uyarıyı yazmadan geçemedim.

Yanınıza alabileceğiniz elektronik eşyalar;

Evde sık sık kullandığınız ama yanınıza alıp almamakta kararsız kaldığınız basit gündelik elektronik eşyalar da oluyor eminim.

Saç kurutma makinesi, saç düzleştiricisi, saç maşası, seyahat ütüsü, elektirikli tıraş makinesi, laptop, kamera, tablet gibi eşyaları yanınıza alabilirsiniz.
Uçakta yanınıza/kabin bagajınıza alamayacağınız eşyalar;

Bir de ne yaparsanız yapın yolcu emniyeti ve sağlığı açısından yanınıza alamayacaklarınız var;

Silah ve ateşli silahlar, delici ve kesici aletler, patlayıcı maddeler, olta, matkap ve benzeri iş aletleri…
Son olarak yanınıza alabilecekleriniz hiç de az olmadığı için uçtuğunuz havayolunun kabin bagajı kurallarını kontrol etmeyi unutmayın. Özellikle kilo sınırlamasına dikkat edin ve sınırı geçmemeye çalışın. Kabin bagajınızda her duruma karşı sağlam bir poşet ya da bez çanta bulundurursanız da kilo aşımları için kol çantası olarak değerlendirebilirsiniz. Çünkü bazen online check-in yapıp, bagajınızın tartılmayacağını düşünseniz bile uçak kapısında görevliler ellerinde el tartısı ile bekleyebiliyor. Son dakika sıkıntısı yaşamamak için tedbiri elden bırakmayın 🙂

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.