MOSTAR KÖPRÜSÜ HAKKINDA
Bosna Hersek‘in belli başlı sembollerinden olan Mostar Köprüsü hakkında bilinmeyenleri yazıp kısaca anlatacağım bu yazıda. Mostar Köprüsü için yazılan tüm yazıların hem teknik anlamda hem de tarihi anlamda bilmeniz gerekenlerini yazıp seyahatinizde size en kısa yoldan bilgi vermiş olacağım. Mostar köprüsü hakkında bilgiler kısa ve öz olarak okuyup akılda kalıcı bilgiler edinebilirsiniz.
Mostar Köprüsü nerede diye merak edenler için; Mostar Köprüsü Bosna-Hersek’in Mostar şehrinden geçen Neretva nehri üzerindedir. Hırvatlar nehrin batısında, Müslümanlar ise doğusunda yaşamaktadır. Savaş sırasında şehirden ayrılan Sırplar ise bir daha geri dönmemiştir. Mostar şehrine Bosna-Hersek’ten gidiyorsanız eğer otobüsle Mostar’a ulaştığınızda yürüyerek bile Mostar köprüsüne gidebilirsiniz. yol boyunca devam ettiğinizde bitiminde ki yer sizi köprüye çıkaracaktır.
Araba ile geldiyseniz eğer yakınlarda park edip yine yürümenizi tavsiye edeceğim çünkü köprüden araç geçisi kesinlikle yok yada köprüye giden cadde araç trafiği için açık değil. Mostar Köprüsü hakkında bilgiler notunuza nerede ve nasıl gideceğinizi eklemeyi unutmayın.
Mostar Köprüsü Yüksekliği
Neretva Nehri’nden 24 metre yüksekte 30 metre uzunluğunda, 4 metre genişliğinde olan Mostar Köprüsü, dönemine göre gelişmiş bir teknolojiyle inşa edilmiş. Köprü inşaatında 456 kalıp taş kullanılmış. Mostar Köprüsü, cesur sporcular tarafından yıllarca bir atlama platformu olarak kullanılmış ve böylece bir gelenek oluşmuş geleceğe göre; şehrin erkekleri düğünden önce eşlerine cesaretlerini ispatlamak için köprüden nehre atlıyorlarmış. Hala aynı amaç için kullanılıyor mu bilmem ama kendim gidip gördüğüm sıra da turistler için para karşılığı köprüden atlayan bir kişi vardı. Hem de mevsimi önemsemeden kasım ayında suya atlamıştı.
Bu arada Mostar Köprüsü yüksekliği su anlamında kışın daha yüksek yazın daha alçak bir su seviyesinde seyrediyor. Yani atlayış yapmaya kalkarsanız eğer bunu kesinlikle göz önünde bulundurarak gidin derim. 🙂
Mostar Köprüsü Tarihi
Mostar köprüsü hakkında bilgiler tarih anlamında da bir çok açıdan dikkat çekicidir. Orijinal köprü Mimar Sinan’ın öğrencisi Mimar Hayreddin tarafından 1566 yılında inşa edildi ve 9 Kasım 1993’te Boşnak-Hırvat Savaşı sırasında Hırvat güçleri tarafından yıkılıncaya dek 427 yıl kullanıldı. Köprüyü yeniden inşa etmek için bir proje hazırlandı ve 23 Temmuz 2004’te yeni köprü hizmete girdi. Köprü, 2005’te UNESCO tarafından Dünya Mirası ilan edildi. Mostar Köprüsü, yüzyıllar boyunca Bosna’da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolüydü.
Mostar Köprüsü Müslüman ve Hırvat kesimini birbirine bağlıyordu. Savaş sonrasında İngiliz güçleri yıkılan köprünün yerine geçici bir demir köprü yaptı. Mostar civarındaki diğer köprüler de tahrip edildiğinden, nehrin iki yakasını birleştiren tek yapı olarak bu köprü kaldı. Daha sonra köprü yeniden günümüzde inşa edilmek için hazırlanıp tasarlandı. UNESCO ve Dünya Bankası’nın desteğiyle 1997’de köprünün inşasına başladı. Macar ordusundan dalgıçlar gelerek nehir yatağında bulunan köprünün orijinal taşlarını çıkarmak için vinçlerle yadımda bulunsalar da çıkarılan taşlar kullanılamaz halde olduğu için bu taşları yaptıkları zamandaki kapalı taş ocağını günümüzde tekrar açıp aynı taşları aynı yapılan yerde yeniden inşaa edip köprüyü yapmaya devam etmişler.
Köprü inşaatı eskisini ve orjinaline sağdık kalınarak yapıldığı için eski görüntüsü ve yeni yapılmış görüntüsü arasında fark olmaksızın bir çok turist için ilgi odağı olmuş durumdadır. Günümüzde de hala iki yaka arsında Mostar Köprüsü karışısındaki taraf müslümanların yaşadığı köprünün başlangıç ayağında kalan taraf ise şu an da hristiyanların yaşam yeri olarak kullanılıyor. Camii ve kiliseleri birlikte görme şansınız oldukça yüksek yerlerden biridir burası da. 🙂
Mostar Köprüsü Hakkında Bilgiler yazısında merak ettiğiniz veya eklemek istediğiniz her hangi bir şey olursa bu yazı altında bulunan yorum kısmına ekleme yapabilir ve bize iletişim kısmında ulaşabilirsiniz.
Hiç yorum yok