ULUSLARARASI GEÇERLİLİĞİ OLAN EHLİYET NASIL ALINIR?
Blogun en çok okunan yazılarından biri ”Yurtdışına Arabayla Çıkış”olunca uluslararası geçerliliği olan yeni ehliyetleri yazmak da farz oldu diyebilirim. Ben ehliyetimi tam da 2016 Ağustos ayında Yunanistan’a kendi aracımızla gideceğimiz zaman yenilemiştim ve sınırdan geçerken ehliyet konusunda da diğer belgeler konusunda da bir sıkıntı yaşamadım.
Normal şartlarda ehliyeti olan herkes 2020 yılına kadar kullanabilecek fakat şu anki duruma göre 2020’den sonra zorunlu bir şekilde yenilenmesi gerekecek. Eğer siz de yurtdışına araçla çıkıyor ve uluslararası geçerliliği olan yeni ehliyet almak istiyorsanız bir kaç basit adımı izlemeniz yeterli olacak. Ben bu yazıda var olan ehliyetinizi nasıl yenileyebileceğinizi yazdım, sıfırdan ehliyet alacak olanların izlemesi gereken yol içinburayabakması yeterli.
* Yalnız karıştırmayın uluslararası ehliyet diye yazılanlar aslında uluslarası geçerliliği olan sürücü belgesi, adı beynelmilel şoför ehliyetnamesi olarak geçiyor. Artık randevuyla emniyetten alacağınız yeni ehliyetlerin kendiliğinden uluslararası olarak geçerliliği var ama adı uluslararası ehliyet değil.
Süreç nasıl işliyor?
Ehliyetinizi yeniletmek için öncelikleburadanrandevunuzu oluşturmanız gerekiyor. (İstediğiniz şehirden randevu alarak yenileme işlemi yapabilirsiniz)
Randevuyu aldıktan sonra size bir referans numarası çıkacak ekranda; ister fotoğrafını çekin ister bir kağıda yazın ama kaybetmeyin. Randevunuzu sorgulamak ya da tarih değiştirmek isterseniz bu koda ihtiyacınız olacak.
Randevuya gitmeden önce tüm belgelerinizin tam olduğuna dikkat edin ama özellikle yatırılması gereken 15₺’yi yatırmadan gitmeyin, elden alma durumları yok.
Ehliyet yenilemek için gerekli olan belgeler neler?
Eski ehliyet
Nüfus cüzdanı ( Pasaport veya avukat kimliği de geçerli)
Sürücü sağlık raporu ( Fotoğraflı )
Kan grubunu belirtir belge veya yazılı beyan ( Bunu sağlık raporu alırken yazmıyorsa belgeye ekletebilirsiniz)
Vergi dairesine ya dageçerli bankalardan birineyatırılmış 15₺’nin makbuzu ( Yalnız bu 15₺, 13 + 2 lira olarak yatırıldığından 2₺’yi her bankaya ödeyemiyorsunuz bu yüzden vergi dairesine tek kalemde hepsini ödemek daha kolay oluyor)
2 adet biyometrik fotoğraf (Ehliyet için özel çektirdiğinizi söyleyin, çünkü pasaport vizesi için alınan biyometrik fotoğraf boyutlarında değil )
Başvuru sonrası;
Başvuru ortalama 5-10 dakika sürüyor.
Merak etmeyin ehliyetinizi başvuru sırasında teslim ettiğinizde size yeni ehliyetiniz gelene kadar geçerli bir belge düzenleyip, veriyorlar. Fakat o belgeyle yurtdışında araç kullanmanızın mümkün olacağını düşünmüyorum.
Sürücü belgeniz yaklaşık 15 gün içinde, teslim almak istediğiniz adrese, Ptt tarafından ücretsiz olarak teslim ediliyor. (Eğer sizin dışınızda bir yakınınız teslim alacaksa müracaat sırasında belirtmeniz gerek)
Yeni ehliyetiniz geldikten sonra yurtdışında araba kiralarken de, kendi aracınızla yurtdışına çıkarken de sizin için daha kolaylık olacaktır. Doğrusu araba kiralarken çoğu Avrupa ülkesi eski tip ehliyetleri hala kabul ediyor fakat içlerinde etmeyenler de olabiliyor.
Hiç yorum yok