Gürcistan Şehirleri

 


Karadeniz’in doğusunda, Kafkaslarda yer alan Gürcistan, Türk vatandaşlarının kimlikle seyahat edebildiği, yurt dışında en çok ziyaret edilen destinasyonlardan. Karadeniz kıyısındaki turizm merkezi Batum ve ülkenin başkenti Tiflis başta olmak üzere, Gürcistan’ın doğa harikası bölgeleri keşfedilmeyi bekliyor.

Gürcistan’ın başkenti ve en büyük şehri Tiflis. Gürcistan 2 özerk bölge ve 9 idari bölgeye ayrılıyor, bu bölgelerde 69 eyalet bulunuyor. Gürcistan’ın en önemli şehirleri başkent Tiflis ile birlikte Batum, Kutaisi, Gori ve Rustavi.

Gürcistan’ın özerk bölgeleri: Abhazya Özerk Cumhuriyeti ve Acara Özerk Cumhuriyeti. Başkenti Sohum olan Abhazya Özerk Cumhuriyeti, 1994’te Gürcistan’dan bağımsızlığını ilan etmesine rağmen uluslararası arenada Rusya ve birkaç devlet dışında tanınmıyor. Başkenti Batum olan Acara Özerk Cumhuriyeti ise Türkiye sınırında yer alan, Gürcistan’ın parçası.

Gürcistan’ın idari bölgeleri: Guria, İmereti, Kaheti, Mtsheta-Mtianeti, Raca-Leçhumi ve Kvemo Svaneti, Samegrelo-Zemo Svaneti, Samtshe-Cavaheti, Kvemo Kartli ve Şida Kartli.


Gürcistan Şehirleri
1. Tiflis


Gürcistan’ın başkenti Tiflis, Kura Nehri’nin iki yakasında kurulu. Kafkas coğrafyasının en eski yerleşim yerlerinden biri olan Tiflis’te zengin tarihi geçmişi kentin dört bir yanında görmek mümkün. Uzun yıllar Sovyetlerin hakimiyetinde kalan Tiflis’in modern mimarisi Sovyet esintileri taşıyor. 1.5 milyona yakın bir nüfusa sahip olan kent, Türklerin Batum ile birlikte en çok ziyaret ettiği Gürcistan şehri.

2. Batum


Karadeniz’in doğusunda yer alan Batum, Gürcistan’ın en önemli turizm ve liman kenti. Türk vatandaşlarının Gürcistan’a kimlikle seyahat etme uygulamasının başlamasıyla birlikte Hopa’dan yarım saatte ulaşılabilen Batum’a ilgi arttı. Doğu Karadeniz turlarının birçoğu Batum’u da programına ekledi.

Bir sahil kenti olan Batum, yerli halk için yazlık ve tatil merkezi olarak görülüyor. Hareketli gece hayatı, modern mimari ve çok çeşitli yemek seçenekleri Batum’un popüler olmasında başlıca sebepler. Bisiklet yollarının varlığı ve kent merkezinin düz ayak oluşu hem bisikletle hem de yürüyerek kenti keşfetmeye olanak sağlıyor.

3. Kutaisi


Gürcistan’ın en eski şehirlerinden biri olan Kutaisi, bir dönem ülkeye başkentlik yapan bir yer. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan, Kral III. Bagrat yönetiminde inşa edilen 11 asırlık yapı Bagrati Katedrali şehrin sembolü. Bagrati Katedrali’nin yanında, 1106’da Kral David IV tarafından inşa edilen Gelati Manastırı yer alıyor. Kutaisi, ülkenin başlıca kültür ve eğitim merkezlerinden.

4. Gori


Tiflis’in 85 km kuzeybatısında yer alan Gori, Gürcü dilinde ‘tepe’ veya ‘yığın’ anlamına geliyor. Gori, Gürcistan’ın batı ve doğu kısımlarını birbirine bağlayan ülkenin ana karayolu üzerinde bulunuyor. Şehir, Sovyet Lideri Joseph Stalin’in doğum yeri olmasıyla da ünlü. Gori’de Stalin’in bir dönem yaşadığı ve müzeye dönüştürülen evi ziyaret edebilir, çocukluk yıllarına tanık olabilir hatta özel tren vagonunu görebilirsiniz.

5. Mtskheta


Mtsheta, Gürcistan’ın en ünlü şehirlerinden birisi. Ülkenin eski başkentlerinden biri olan şehir, Tiflis’e 25 km uzaklıkta. 3 bin yıl önce kurulan Mtsheta’da mutlaka görülmesi gereken yer muhteşem Svetitskhoveli Katedrali. Orta çağın bu mimari şaheseri UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor.

6. Stepantsminda


Tiflis’e 157 km mesafede, deniz seviyesinden 1.740 metre yüksekte bulunan Stepantsminda, geçmişte bölgede yaşayan Stephan adlı keşiş tarafından kuruldu. Büyük Kafkasya’da yer alan ve şehre giden tek yol muhteşem manzaralar sunuyor. Şehrin popüler olmasının nedeni Kazbegi Dağı’nın yanı başındaki Gergeti Trinity Kilisesi.

7. Telavi


Telavi’nin tarihi geçmişi Tunç Çağı’na kadar uzanıyor. Khheti bölgesinin merkezinde yer alan kent, mimari ve tasarım meraklıları için büyüleyici bir yer. Kaheti Krallığı, Rus Çarları, Romalılar ve Gürcü hükümdarlarının mimari izlerini taşıyan şehrin en ünlü cazibe merkezleri arasında eski kale duvarları (Dzveli Galavani), lordun kalesi (Batonis Tsikhe) ve 900 yıllık bir çınar ağacı var.

8. Siğnaği


Arkeolojik hazinesi, güzel şehir merkezi ve Alazani Vadisi’nin nefes kesen manzarası ile Siğnaği, Gürcistan’ın doğusunda, Kaheti bölgesinde yer alıyor. Siğnaği’ye sadece 2 kilometre mesafede bulunan Bodbe Manastırı, Hristiyanlığı Gürcistan’a getiren Aziz Nino’nun kalıntılarına ev sahipliği yapan tanınmış bir dini mekân.

9. Borjomi

Borjomi, tatil köyleri ve maden suyu ile ünlü. Sovyetler Dönemi’nde bölgenin en önemli termal tedavi merkezlerinden biri olan Borjomi’de maden suyu akşamdan kalma Gürcülerin kendine gelmesi için de kullanılıyor.

Borjomi’de Borjomi-Kharagauli Milli Parkı, Romanov Yazlık Sarayı ya da yemyeşil orman manzaralarıyla Kukushka gezilecek yerler arasında. Kukushka’ya giden yolda, Tsagveri’yi Tsemi’ye bağlayan noktada Gustav Eiffel’in muhteşem eseri köprü bulunuyor. 1902’de Rus kraliyet ailesinin bir parçası olan Romanov, köprünün Fransa’da inşa edilmesini emretmiş ve köprü inşa edildikten sonra bölgeye getirilmiş.

10. Zugdidi


Tiflis’e 318 kilometre mesafede bulunan Zugdidi, Samegrelo bölgesinin merkezindeki şehir. Zugdidi, Rus İmparatorluğu’nun prensliği kaldırdığı 1867 yılına kadar Mingrelia Prensliği’nin başkenti idi. Şehir, Mingrelian kraliyet ailesine ev sahipliği yapıyordu ve Dadiani ise saraydı.

Dadiani Saray Müzesi’ndeki en önemli eserlerden biri, Napolyon’un ölüm maskesi ve İsa’nın annesi olan Meryem’in kutsal cüppesi. Zugdidi’de Botanik Bahçesi’ni, Kraliçe’nin sarayı ve şehir bulvarını da ziyaret edebilirsiniz. Mimari yapılarının yanı sıra, Samegrelo bölgesi eşsiz mutfağıyla ünlü.

11. Mestia


Mestia, Svaneti bölgesinin idari merkezi. Gürcistan’ın en uzak bölgelerinden biri olan Svaneti, orta çağ savunma kulelerini, geleneklerini ve kültürel hazinesini korumayı başaran bir yer. Macera severler ve yürüyüşçüler için Mestia mükemmel bir şehir. Svaneti, ülkedeki en güzel göl ve yürüyüş rotalarına sahip.


Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.