Pasaport Yenileme için Gerekli Evraklar ve Pasaport Yenileme İşlemleri


Pek çok ülke eğer pasaport sürenizin dolmasına 6 aydan az varsa ülke girişinde sorun çıkabilir, seyahatleriniz öncesinde mutlaka gideceğiniz ülkenin konsolosluğundan kontrol etmenizde fayda var. Eğer pasaportununuzun bitmesine 6 aydan az kaldı ise mutlaka pasaportunuzu yenilemeniz lazım.

GEZGİN TÜYOSU: Ülkemizde her yılbaşında pasaport harçlarına zam yapılıyor maalesef. Bu nedenle eğer pasaport yenilemek gibi bir niyetiniz varsa yıl bitmeden pasaport yenileme işlemlerinizi tamamlayın, zamlı fiyatlardan kaçının.

Pasaport Yenileme Randevusu Alma
Pasaport yenileme işlemi son derece basit bir işlem. Pasaportunuzu yenilemek için öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık işlerinden randevu almanız gerekiyor. Randevu alma işlemini sadece  Nüfus idaresi internet sitesinden yapabiliyorsunuz.

Randevuyu istediğiniz herhangi bir Nüfus Müdürlüğünden alabilirsiniz, yaşadığınız yer olması şartı yok. Size en yakın olan ya da randevu saatleri size en uygun olan bir Nüfus Müdürlüğü’nden randevunuzu alabilirsiniz.

Sadece kendiniz için değil; anne, baba, eş ve çocuklarınıza randevu alabilirsiniz.

GEZGİN TÜYOSU: Yaz tatili, yarıyıl tatili, Kurban veya Ramazan Bayramları öncesi herkes pasaportunun süresinin bitmeye yaklaştığını fark edip yenilemeye gidiyor. Eğer istediğiniz gün ve saate randevu almak, pasaportunuzu hızlıca yenilemek istiyorsanız yoğun tatil dönemleri dışında bir tarihte pasaport başvurusu yapmanızı öneririm.

Nüfus Müdürlüğü’nün internet sitesinden aşağıdaki şekilde tablodan seçim yaparak randevunuzu alabiliyorsunuz. Siteden randevu talebinizi gönderdikten sonra e-posta adresinize bir onay mesajı gelecek, o mesajdaki bağlantıyı kullanarak mutlaka randevunuzu onaylamanız gerekiyor.

Pasaport Yenilemesi için Gerekli Belgeler
Pasaport yenileme için gerekli belgeleri sırasıyla sayacak olursak;

Nüfus Cüzdanı, T.C. Kimlik Kartı veya geçici kimlik belgesinin aslı,
Kaç yıllık pasaport almak istiyorsanız onun ödendiğine dair harç ve defter bedellerinin “tahsil edilmiştir” kaşeli dekontları (neredeyse bütün bankalardan ödeme yapabiliyorsunuz),
Biyometrik olarak çekilmiş 2 adet vesikalık fotoğraf,
Varsa eski pasaport/larınız.
Bunlar dışında; eğer öğrenciyseniz öğrenci belgesi (Harçsız pasaport talep edenler için) ve ergin olmayanlar veya kısıtlılar için muvafakat belgesi isteniyor.

Artık pek çok nüfus dairesinde biyometrik fotoğraf çekilebileceğiniz yerler açılmış. Fotoğrafınız uygun değilse de birkaç dakika içinde hızlıca çektirebiliyorsunuz.

Görüldüğü üzere pasaportunuzu yenilemek için çok fazla belgeye ihtiyaç yok.

Pasaport Yenileme Ücretleri 2020
İşte en sıkıntılı kısım burası 🙁 Dünyanın en pahalı pasaportlarını bizim kullandığımızı biliyor muydunuz? Aşağıdaki tabloda 2020 yılı için geçerli pasaport harç bedeli ve defter bedellerini görebilirsiniz. Rakamların her yıl değiştiğini hatırlatmak isterim.

2020 Yılı Pasaport Harç ve Cüzdan Bedelleri
Pasaport sürenizi minimum 6 ay maksimum 10 yıla kadar seçebiliyorsunuz.

SüreHarç *DefterToplam
6 aya kadar208,30 TL160,00 TL368,30 TL
1 Yıl304,40 TL160,00 TL464,40 TL
2 Yıl497,00 TL160,00 TL657,00 TL
3 Yıl705,90 TL160,00 TL865,90 TL
4-10 Yıl994,80 TL160,00 TL1154,80 TL


Ben genellikle zamlardan etkilenmemek, her defasında yeniden defter bedeli ödememek için 10 yıllık alıyorum. Ancak yeni pasaportlarsa sayfa sayısı çok düşürüldüğü (36 sayfa) için eğer sık seyahat ediyorsanız 10 yıl elinizdeki pasaport yetmeyecektir. Böyle bir durumda, sadece defter bedelini ödeyerek yeni pasaport alabiliyorsunuz.


Pasaport Yenileme Kaç Gün Sürer?

Başvurunuzu yaptıktan sonra yeni pasaportunuzun adresinize ulaşması en geç 1 hafta içinde oluyor. Ancak sakin bir dönemde başvurduysanız 2 iş günü içinde pasaportunuz elinize ulaşıyor. En son eşimin pasaportunu yenilettik, Cuma sabah başvurduk, Pazartesi öğleden önce pasaport adresine ulaşmıştı.


Yaz başı gibi yoğun dönemlerde süreler uzayabilir, dikkat etmekte fayda var?

 

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.