Ligurya Bölgesi’nde Bir Balıkçı Kasabası, Camogli


İtalya’nın kuzey batısındaki Ligurya Bölgesi’ni gezmeyi planlıyorsanız, balıkçı kasabası Camogli’yi de listenize ekleyebilirsiniz. Camogli’nin isminin nerden geldiğine dair birkaç hikaye var. Ben en hoşuma gideni paylaşmak isterim. Balıkçılar denize açıldıklarında eşleri (moglie) geride evlerinde (case) kalırlarmış. O yüzden buraya case dell mogli “eşlerin kasabası” denirmiş. Günümüze kısalarak Camogli olarak gelmiş bu isim.


Dik yamaçtan kasabanın merkezine gelince en dikkat çeken özelliği denize paralel uzanmış, tromplöy tarzıyla (gözü yanıltan illüzyonist resim) rengarenk boyanmış sıra sıra yüksek apartman binaları. Bir zamanlar ana geçim kaynağı balıkçılık olduğu için eve dönen balıkçılar yollarını kolay bulsunlar diye bu şekilde gelişmiş mimarisi. Ayrıca bir binada 6 pencere varsa bunların 2 tanesi tromplöy tarzıyla boyanmış pencereler olabiliyor. Bunun sebebi de uzaktan geçen korsan gemilerinin buranın kalabalık bir kasaba oldugunu sanmaları için.

İlk sıradaki binalar o kadar yüksek ki bir üst sokağa ve ikinci sıra binalara nereseyse hiç güneş gelmiyor. Burada yaşayanlar için evleri ikinci sıradaysa yazları avantaj, kışları dezavantaj gibi gözüküyor.

Bir üst sokağa ya alt caddenin başlangıç veya bitişinden çıkabiliyorsunuz ya da binalar arasındaki dar merdiven geçitlerden çıkabiliyorsunuz. Bu loş geçitlerden hiç çekinmeden geçebilirsiniz, bir anda kendinizi binaların girişleri, avluları içinde buluyorsunuz.

Uzunca güzel bir plajı ve davetkar bir denizi var. Yaz ayında burada olacaksanız, halk plajından veya şezlong, şemsiye isterseniz ücretli plajlardan denize girebilirsiniz.

Santa Maria Assunt Bazilikası ve Dragonara Kalesi’ne uğramayı atlamayın. Kalenin için gezilmiyor fakat burdaki terastan kasabaya farklı bir açıdan bakabilirsiniz. Kalenin tarihi 1130’lara kadar geri gidiyor. Kale, kasabayı Akdeniz’den gelen korsanlara karşı korumak için yapılmış. Kalenin Dragonara isminin Osmanlı korsanı/amirali Turgut Reis ‘ten geldiği söyleniyor. Turgut Reis’in ismi Liguria bölgesinde dragon ve Turgut isminin birleşmesi Dragut olarak biliniyor.


Denize bakan caddede (Via Giuseppe Garibaldi) sıra sıra lokantalar var. Biz Osteria Xodò‘da yedik. Dikkat etmeniz gereken çoğu lokantanın öğleden sonra kapalı olması. (12:30 – 14:30 arası ve 19:00’dan sonra servis veriyorlar.) Dükkanlar da 12:30 ve 16:00 arası kapalı oluyor. Ziyaretinizi bu saatlere göre ayarlayabilir ya da bu saatleri plajda geçirebilirsiniz.

Camogli, Rapallo’ya 20 dakika, Genoa’ya 30 dakika ve Portofino’ya 30 dakika mesafede.







 

Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.