EKONOMİK SEYAHATİN İPUÇLARI


Birçok insan seyahat etmek, yeni yerler keşfetmek için büyük bütçelere ihtiyaç duyulduğundan yakınıp duruyor. Bazıları ise bunu başarabilen insanların bu işi nasıl yaptıklarını merak ediyor ya da onların maddi sıkıntı çekmediklerini düşünüyorlar. Aslında durum hiç de öyle düşünüldüğü gibi değil. Benimde en çok aldığım soruların başında geliyor. Ne iş yapıyorsunuz. Nasıl bu kadar gezebiliyorsunuz? Aslında bunun birkaç püf noktası var. Üstelik uygulaması da oldukça kolay. Siz istedikten sonra imkansız diye bir şey yoktur. Eğer sizi evinizden dışarı çıkmaktan alıkoyan şey para ise, sizlerle paylaşacağım ekonomik seyahat etmenin ipuçlarına bir göz atın derim.

Ucuza Seyahat Etmenin Sırları:    

1.   Bütçenizi Belirleyin
Her şeyden önce bir gezi için ne kadar bütçe ayırabileceğinizi belirleyin. Biliyorum hepimizi gezmek istiyoruz hatta mümkünse yılda birden fazla olmasını. Bunun en başında tabiki bütçe geliyor. Öncelikle gezilerde minimal yaşamayı benimsemek gerek. Yurtdışına mı gideceksiniz o halde önce biletleri alın. Yavaşca ödeyin. O bittikten sonra konaklama için ayırın. O da mı bitti o halde yeme içme için bütçe ayırın. Püf nokta ayırabileceğiniz bütçe bunu unutmayın. gerisi kolay.

      2.  Gideceğiniz Yeri Bütçenize Göre Seçin 
Artık bütçemizi belirlediğimize göre, şimdi ona uygun lokasyonlara bakma zamanı. Güzel bir araştırma yapın. Hatta gitmek istediğiniz yerlerin bir listesini yapın. Listedeki yerlerin size ne kadar bütçe gerektireceğini hesaplayın. Yurtdışına çıkma fikriniz varsa öncelikle vizesiz ülkelerini seçin. Vizesiz ve ucuz olabilecek ülkelerin başında Balkan ülkeleri geliyor. 

       3.  Seyahatinizi Birkaç Ay Önceden Planlayın
Bu önünüzde, bütçenize ek bir şeyler katmanıza ya da sıfırdan bir bütçe yaratmanıza zaman sağlayacaktır. Mesela seçtiğiniz ülkenin para birimi Euro ise, her ay maaşınızla minimum 50 Euro satın alıp kenara atabilirsiniz. Seyahate çıkacağınız gün gelip çattığında maddi açıdan kendinizi daha rahat hissedersiniz bu sayede. Ayrıca geziniz bittiğinde, “her şey güzeldi de, şimdi ay sonunu nasıl getireceğiz” gibi sendromlara da girmemiş olacaksınız. Böylelikle seyahat sonrası canınızda sıkılmamış olur. ekonomik seyahat

        4.  Uçak Biletinizi Buna Göre Alın
Gitmek istediğiniz ülke eğer kıtalar arası ise, mutlaka biletlerinizi erkenden alın. Mümkünse gitmek istediğiniz tarihi haftaiçi bir güne getirin. Birde yapılan araştırmalara göre en uygun biletler Salı günleri oluyormuş. Gezinizi buna göre planlamaya çalışabilirsiniz. 

Yukarıda yazdıklarımın aksi gibi olacak ama hafta sonu için bir kaçamak planı yapıyorlarsa bunu son dakikaya bile bırakabilirsiniz. Her zaman tutmayabiliyor bunu da söylemeden geçmeyim 🙂

Kampanyaları takip edin. Bütün hava yollarının mail listelerine üye olun. Kimi zaman çılgın kampanyalar yapıyorlar. Mesela bu sene Pegasus tüm biletler yarı fiyatına kampanyası yaptı bir gün. THY sık sık yurt içi ve yurt dışı uçuşlarda promosyon yapıyor. Atlas keza çok güzel kampanyalar yapıyor. Kısa mesafe tatilleri biz genelde bu kampanyalara göre şekillendiriyoruz. Okyanus ötesi uçuşlarda da özellikle Qatar çok güzel kampanyalar yapıyor! Tabiki bazen kampanyalar üzmüyor değiller ama ucuz bilet bulabilmek için ideal yollar.

        5.  Uygun Konaklama Seçeneklerini Kullanın ( Hostel – Couchsurfing )

Klişe olacak biliyorum ama yurt dışında yaşayan arkadaşlarınız varsa seyahat planlarınızı yaparken onların yaşadığı yerleri mutlaka öncelikli olarak değerlendirin. Almanya’da yaşayan kuzenlerimi ziyaret ettiğimde bu seçeceği kullanmıştım. Ayrıca Gürcistan seyahatim sırasında da arkadaşlarımda konaklamıştım. Hem lokal bir sürü insanla tanışma fırsatı buldum hem de lokaller nerelere gidiyor, nerelerde yemek yiyor, nasıl eğleniyor hepsini öğrenmiş oldum. 

Aileden biri veya yakın bir arkadaşınız yurt dışında yaşamıyorsa üzülmeyin çünkü couchsurfing var. Karadağ’da bolca kullanmışlığım var ve bence çok güzel tecrübelerdi. Couchsurfing t Şimdilik size kısaca şunu söyleyebilirim eğer bu sistemi sadece bedava konaklama olarak görmezseniz çok bilgilenir ve eğlenirsiniz. 

Her ülkede olmasa da birçok ülkede çok düşük bütçelerle konaklamak için hostelleri tercih edebilirsiniz. Benim, 4 defa hostel deneyimim oldu ve hepsinden de çok memnun ayrıldım. Hatta bazı hosteller kızların bir arada kalabileceği yatakhaneleri de oluyor. Hem sosyalleşip hem de yeni arkadaşlıklar kurmak için harika yöntem ve üstelik epey ekonomik. Bence bir şans vermeye değer. Hosteller hakkında daha fazla bilgi için: Hostel Nedir?

Sürdürülebilir turizm yöntemi ile bazı çiftliklerde ücretsiz veya çok ucuza konaklayabilirsiniz. Yurtiçinde denedim. Harika bir tecrübeydi. Dünyanın birçok yerinde efsane çiftlikler var, ben ara ara bakıyorum.  Ev sahiplerine çiftlik işlerinde yardım ederek hem eşsiz bir deneyim yaşayıp hem de normalde kalmayı hayal edemeyeceğiniz yerlerde çok uygun fiyatlara kalabilirsiniz.

    6.  Toplu Taşıma Kullanın 
Lüksten feragat edeceğiniz kadar, konforunuzdan da ödün vermeniz gerekiyor. Araba kiralamak her zaman en kolay yol olmuştur. Ancak bu bazı yerlerde masraflı olabiliyor. Özellikle yurtdışında araç kiralamak istiyorsanız şirketler 500 euro kadar depozito almak istiyorlar. Yerel yerlerden bunu vermeden araç kiralayabilirsiniz ancak araçla ilgili bir sıkıntı yaşadığınızda ne yazık ki yolda kalıyorsunuz. Şunu bilin ki, toplu taşıma da işinizi görecektir. Kalacağınız süreye göre oradan kart çıkartabilirsiniz. Nereye nasıl giderim diye korkmanızada gerek yok. En çok kaybolabilirsiniz 🙂 Hatta küçük bir şehirse neden yürüyerek gezmeyi tercih etmeyesiniz ki. Otostopu da tercih edebilirsiniz tabi. 🙂

        7.  Pahalı Kafe ve Restoranlara Gitmeyin
Mümkün olduğunca sokak yiyeceklerini tercih edin ya da kendinize bir sandviç hazırlayın. Elbette ki en azından 1 gün gittiğiniz yerin mutfağını deneyimlemek isteyeceksinizdir. Ama bunu seyahatiniz boyunca alışkanlık haline getirmeyin. Yeme ve içmeye olabildiğince minimum harcama yapın. Çoğu seyahatimde yola çıkmadan en azından bir kaç beni idare edebilecek kadar yiyecek hazırlayıp yola çıkarım. Restoranda yemek yerinede marketten bir şeyler alıp onları tüketirim. Kahvemi bile yanında taşıyanlardanım 

      8.  Paket Şehir Turlarına Göz Atın
Küçük bir hesap yapın. Kendi başınıza gezmeniz mi, yoksa bir paket tur satın almak mı daha karlı? Paket turların içerisine genelde ulaşım ve öğle yemeği de dahil olabiliyor. Müze, vs. gibi girişleri ise cebinizden ödeyeceksiniz her iki durumda da. Eğer yakın yakına bir rakam çıkıyorsa, kendinizi zorlamanıza gerek yok. Paket şehir turu satın alabilirsiniz. Her zaman işe yarayabilirler ama yinede araştırmakta fayda var.

      9.  Hediyelik Eşya Dükkanlarından Uzak Durun 
Bence en doğru karar dükkanlardan uzak durmak olacaktır. Eğerki duramıyorsanız mutlaka pazarlık edin 🙂 Bizde olduğu gibi dünyanın her yerinde pazarlık payı var. Bozuk paralarınızı ayrı bir yere koyun ve bu kadar para kaldı diyerek pazarlığı yapabilirsiniz  ekonomik seyahat

Bit pazarlarına gidin. Bizde güzel ürünler genelde antikacılarda fahiş fiyatlara satılıyor ve bit pazarlarında tek tük işe yarar bir şeyler bulunuyor. Buradakilerle kıyaslamayın, yurt dışındaki pazarlarda efsane eşyalar bulabiliyorsunuz.


Genel Öneriler
Turla seyahat ederek gerçekten çok uygun fiyatlar yakalayabilirsiniz. Evet turla gezmek istemiyoruz ama zaten gezmek zorunda değilsiniz. Uçak ve otel için tur şirketinden faydalanıp kendi planınıza göre gezebilirsiniz.  ucuza seyahat

Vizesiz gidilebilecek onlarca güzel ülkeden birine giderek son derece gereksiz bir masraf kaleminden kurtulabilirsiniz. Üstelik dünya kadar evrak hazırlamak, vize randevusuna gitmek gibi zaman alıcı işlerden de kurtulmuş olursunuz.

Sezon dışı seyahat ederek çok uygun fiyatlarla gezebilirsiniz. Bir kaç defa yapmışlığım var. Hem turist kalabalığından da kurtulmuş oluyorsunuz. Bu sayede hem konaklama hem ulaşım konusunda çok uygun fiyatlar yakalayabilirsiniz.

Son olarak, hava alanında beklerken yiyip içme maliyetleriniz için, mutlaka kullandığınız kredi kartınızın veya GSM operatörünüzün ücretsiz lounge kullanım hizmetlerini kontrol etmenizi öneriyorum. Bu masraf kalemini hafife almayın, beklerken insanın canı bir şeyler yiyip içmek istiyor ve hava alanlarındaki tüm restoranların fiyatları normalin çok üstünde oluyor. ekonomik seyahat

Sizinde eklemek istediğiniz bir şeyler varsa, yorumlarınızı bekliyorum.  ucuza seyahat

Keyifle kalın…


Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.