KIŞIN GEZİLECEK YERLER: TÜRKİYE'DE EN GÜZEL 10 KIŞ ŞEHRİ


1. Kars : Doğu Ekspresi
Tartışmasız Türkiye’nin en meşhur kış rotası Doğu Ekspresi ile Kars’a gitmek. (Aşağıda yine kars önerim olacak ama o önerim uçakla gidecek olanlara. Bu Doğu Ekspresi çok başka bir deneyim. Özellikle yoldaki kar manzaraları.)

Her yıl milyonlarca insanın bilet bulmak için sıraya girdiği ve 25-30 saat sürecek olan trenle Ankara – Kars yolculuğu macerasına çıkmak istemelerinin bir nedeni olmalı !


Kars otel önerilerim : Aslında çok güzel ve uygun oteller var. Tek tek isimlerini vermek yerine Şuraya linkini bırakıyorum. Oradan hepsine bakabilirsiniz.
Kars için kaç gün yeter : En az 3 gün ayırın derim.
Kars’a kadar gelmişken başka nereye gidilir : Mutlaka Sarıkamış’a da uğrayıp kayak yapabilirsiniz. Vaktiniz olursa, Ağrı Doğubeyazıt’a gidip İshak Paşa Sarayı’nı görebilirsiniz.

2. Kapadokya-Nevşehir

Bir şehir her mevsim güzel olur mu ? Kapadokya ise olur ! Dünyada eşi benzeri var mı ? Ben var olduğunu bilmiyorum. Bembeyaz karların altında kalan, 60 milyon yıl önce volkanik dağlardan püsküren lavlardan oluşmuş “Peri Bacalarının” sunduğu eşsiz manzarayı nasıl tarif ederim bilmiyorum.

9 kez gittim, her mevsimdeki güzelliğini gördüm ama hala gider, o büyüleyici şehrin huzuruna ererim.

Ürgüp-Göreme-Avanos bölgelerini gezer, mutlaka ya gün doğumu ya da gün batımı anına denk getirecek şekilde bölgeyi keşfe çıkarım. Hele bir de şöminesi olan bir yer de keyif yapacaksam varya 


Kapadokya İçin Kaç Gün Yeter : 2-4 gün yeterli olacaktır.
Kapadokya’ya Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Ihlara Vadisi, Kayseri

3. Yedigöller – Bolu

Yedigöller. Zaten her mevsim güzel olan bir yer, kar yağdıktan sonra daha da bir güzel olur. İnsanın köşeye oturup Yedigölleri’in güzelliğini resmedesi gelir. İstanbul’a bu kadar yakın olan büyüleyici yerlerin başında gelir. İnsanı aşık eder. Hiç dönmek istemezsin.


Bolu Yedigöller’de gezilecek yerler nereler dersen ; Adı üstünde. 7 tane gölü var. Bu göllerin de, bölgenin de dört bir yanı doğa ile süslüdür.

Sabah ormanlarında yürü, koş, ter at. İçinden geldiğince bağır. Özgürlüğün ve doğanın tadını çıkar.

En az 1 gününü bu nefes kesen yere ayır. Yaşadığına, nefes aldığına şükret. Hatta gelmişken Bolu ve civarını da karış karış gez.

Yedigöller İçin Kaç Gün Yeter : 1-2 gün yeterli olacaktır.
Yedigöller’e Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Abant Gölü de mutlaka görülmeli. Onun

4. Sarıkamış – Kars

Ülkenin en doğusu. En soğuk topraklardan birisi. İyi güzel de Kars’a neden gitmeli ? Anlatayım. Kars’ta en önemli etkinlik 55 km uzaklıkta bulunan kayak merkezi. 2800 metre yükseklikte bulunan tesis, Kars Havalimanından 45 dakika mesafede.

Buranın en büyük özelliği, benzerinin Alpler’de bulunan kristal kar yapısı. Öyle iddialı bir yer yani. Tesiste, 12 kilometreyi bulan 5 farklı pist bulunuyor.


Sarıkamış İçin Kaç Gün Yeter : 1-2 gün yeterli olacaktır. Ama Kars’ı da eklerseniz 4-5 gün.
Sarıkamış’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Çıldır Gölü, Ani harabeleri.

5. Uludağ – Bursa

Kışın Türkiye’de gezilecek yerler listesi yapılır da, Uludağ’sız olur mu ?  Bursa’dan 1 saat uzaklıkta, İstanbul’dan ise 220 km mesafededir. Kalabalıktır. Özellikle hafta sonları.

İnsandan kaçarken, kendinizi kalabalığın ortasında bulursunuz. Ya da bilmiyorum belki ben öyle hissediyorum. Ama hem yakındır hem de nam yaptığı için ayılıp-bayılınır.


Özellikle kayak severlerin uğrak noktasıdır ama dilerseniz sırf kafa dinleyip, biraz şu kalabalık büyük şehirlerden kaçmak için iyidir.

Aynı zamanda bir çok etkinlik ve eğlence odaklı konserler de Uludağ’da kutlanır. Özellikle şahsi aracınızla gidecekseniz, mutlaka kar lastiğinizin olmasına dikkat etmeden plan yapmayın derim.

Uludağ İçin Kaç Gün Yeter : 2-3 gün yeterli olacaktır.
Uludağ’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Cumalıkazık, Suuçtu Şelalesi, Tirilye

6. Kartepe – Kocaeli

En sevdiğim yerlerden birisi. Ne uzak ne de öyle çılgın bir kalabalık olur. Arabaya atlanıp, şöyle Türkiye’de hafta sonu gezilecek ve kaçamak yapılacak yerdir.

Yol boyunca ormanların içerisinde kaybolup, özellikle karlı kış günlerinde nefes almak için uğrak noktalarımdandır. Yol boyunca her yer dinlenmek için idealdir. Özellikle kar yağdıktan sonra muhteşem havası olur.


Ayrıca kayak pisti de bulunur. Eğer kayak yapacağım diyorsanız, tesislerin olduğu kayak merkezine de çıkabilirsiniz. Saatte 4.650 kişi kapasiteli ve 12 pisti olan Kartepe’de 1 adet de otel bulunuyor.

Kartepe Otel önerilerim :  The Greenpark Kartepe
Kartepe İçin Kaç Gün Yeter : 1-2 gün yeterli olacaktır.
Kartepe’ye Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Maşukiye, Kocaeli Merkez

7. Palandöken – Erzurum

Biliyorum. Hele kışları çok ama çok soğuk olur. -30 dereceden daha soğuk olan bir yer kış mevsiminde gitmek için ne kadar mantıklı ? Bence çok. Neden ?

Çünkü şehir merkezine 10 dakika uzaklıkta bulunan Palandöken kayak merkezi kış mevsiminde görülmesi gereken güzel bölgelerimizden.


Bu topraklar 6 ay karla kaplıdır. 3.185 metre yükseklikte bulunur. İster şehir merkezinde konaklayıp günü birlik gelebilir, isterseniz Palandöken’de bulunan otellerde konaklayabilirsiniz. Bir de gelmişken cağ kebabı yemeden dönmemenizi öneririm.

Palandöken Otel önerilerim : Polat Erzurum Resort, Palan Ski Convention
Palandöken İçin Kaç Gün Yeter : 2-3 gün yeterli olacaktır.
Palandöken’e Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Erzurum şehir merkezi

8. Abant – Bolu

Bolu-Abant gölü. Sadece Kış mevsiminde değil dört mevsim görülmesi gereken huzur verici yerlerden. Up uzun çam ağaçlarının sarmaladığı Abant gölü, sunduğu manzaranın tarifi öyle kolay değildi.


Yağan kar tanelerinin kar postal gibi manzarayı gözlerinizin önüne serdiği o huzurlu yeri nasıl anlatırım bilmiyorum !

Tek söyleyeceğim, gün içerisinde dingin doğanın içinde kaybolup, biraz nefes alıp, bu güzelliği yaşamak için mutlaka bu kış gitmeniz.

Özellikle 1-2 gün kaçamak yapmak için İstanbul’dan 3-4 saat mesafede. Hele bir de fotoğraf çekmeyi seviyorsan Abant‘ı listenin ilk başlarına yazmanı öneririm. Bolu Abant Gölü gezilecek yerler yazımdan tüm önerilerimi okumadan plan yapma derim.

Abant Otel önerilerim : Büyük Abant Hotel, Abant Köşk Hotel
Abant İçin Kaç Gün Yeter : 2-3 gün yeterli olacaktır.
Abant’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Yedigöller Milli Parkı, Bolu Kent Merkezi

9. Sapanca – Sakarya

Günübirlik gidilecek en güzel yerlerin başında geliyor. “Yok biz konaklayacağız.” diyorsanız, pansiyon da bulunuyor 5 yıldızlı otellerde.

Doğanın, masmavi gölün, upuzun ağaçların gölgesinde, karlı bir kış günü Sapanca, insanın nefes almasını kolaylaştıran bir yer.


Önce sabah erkenden uyanılır ve güne meşhur kahvaltıcılar ile başlanır. Sonrasında gölün etrafındaki ormanlık bölgelerden hızlıca ormana dalınır ve ucu bucağı olmayan araziler keşfedilir.

Akşama doğru göl kenarına inilir, sıcacık bir bardak çay içilir. Gelmişken de bölgeye has ıslama köfte yenmeden dönülmemelidir.

Sapanca Otel önerilerim : NG Sapanca Wellness, Villa Kırkpınar Sapanca
Sapanca İçin Kaç Gün Yeter : 1-2 gün yeterli olacaktır.
Sapanca’ya Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Maşukiye, Derbent, Sapanca Gölü

10. Ilgaz – Çankırı

Birazda Karadeniz bölgesinden bahsedelim. Karadeniz‘in en güzel kayak tesislerinden birisine sahip olan Ilgaz Kayak tesisleri, Kastamonu – Çankırı arasında yer alıyor.


Aralık-Nisan ayları arasında hizmet veren tesis, 2.850 metre yükseklikte, köknar ve çam ağaçlarının arasında, Ilgaz Milli Parkı içerisinde yer alıyor. Kayak severler rahat etsinler diye,  gece de kayak yapılabiliyor. Fiyatlar çok uygun.

Ilgaz Otel önerilerim : Ferko Ilgaz
Ilgaz İçin Kaç Gün Yeter : 1-2 gün yeterli olacaktır.
Ilgaz’a Kadar Gelmişken Başka Nerelere Gidilir : Devrez Vadisi, Ilgaz Dağı Milli Parkı



Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.