TÜRKİYE'DE GÖRÜLMESİ GEREKEN 20 İNANÇ MERKEZİ


Anadolu yarımadası üzerinde yer alan cennet ülkemiz benzersiz birçok medeniyet ev sahipliği yapmış. Asya ve Avrupa arasındaki coğrafik konumu sayesinde bir çok konuda köprü görevini görmüştür. Binlerce yıl medeniyetlere ev sahipliği yapmış bu topraklar üzerinde kalan izler bugün kültürel mirası oluşturmaktadır. Geçmiş zamanlarda topraklarımızda yaşamış ve bir çok yerde tanrı ve tanrıçalara adanmış tapınaklara rastlamak mümkün. Ülkemiz bu yüzden eşsiz bir inanç merkezi konumunda olmuştur. Bende ülkemiz bir çok kez Edirne’den Kars’a gezmiş biri olarak en etkilendiğim “Türkiye’de görülmesi gereken 20 inanç merkezi” yazımı sizlerle paylaşmak istedim. Her zaman gururla söylediğim bir şey, bu topraklar dünyanın hiçbir yerinde göremeyeceğiniz kadar bereketli ve büyük izlerle doludur.

*Aziz Pierre Kilisesi / Hatay: 
Hrıstiyan kelimesinin ilk olarak Antakya’da zikredilmiş. Aziz Paul ve Aziz Barnabas’ın dini gezilerine Seluciia Peria’dan başladığı bilinmektedir. Hrıstiyanlığın ilk kilisesi olarak bilinen yerse Habib Neccar Dağı yakınlarındaki doğal bir mağaradır. Burası daha sonra eklemelerle kiliseye dönüştürülmüştür. Aziz Perre ise Antakya’ya gelerek Hrıstiyanlığı yaymaya çalışarak misyonerlik görevi üstlenmiştir. Gördüğüm etkileyici dini yapılardan birisi olduğunu söyleyebilirim. Antakya ziyaretinizde mutlaka ziyaret etmenizi öneririm. 


*Ulucami / Diyarbakır: 
Ülkemizde bir çok şehrimizde Ulucami vardır, ama en özelinin Diyarbakır’da olduğunu söyleyebilirim. İçeri girdiğiniz andan itibaren sizi etkileyen ve dini bir ruha bürüyen Ulucami Anadolu’da yer alan en eski yapılarımızdandır.

*Ayasofya / İstanbul: 
Tarihi yarımadada yer alan İstanbul’un sembolü konumunda yer alan Ayasofya her yıl yüzbinlerce ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Mimarisi, ihtişamı ve büyüklüğüyle büyülemektedir. Doğu Roma İmparatorluğunun yaptırdığı en büyük kilise unvanını taşıyan Ayasofya İstanbul’un fethinden sonra camiye çevrilmiştir.

Türkiye’nin İnanç Merkezleri

*Deyrulzafaran Manastırı / Mardin: 
Süryanilerin en önemli yapılarından birisi olan manastır 639 yıl boyunca Süryanilerin dini merkezi olmuştur. Mardin gezilerinin olmazsa olmaz ziyaret yerlerinden birisi olan manastırda incil ve kutsal taş ziyaretçilerin dikkatini çekmektedir.

*Sümela Manastırı / Trabzon: 
Kilise olarak inşa edilen manastır taş işçiliği ve freskler ziyaretçileri kendine hayran bırakmıştır. Fatih Sultan Mehmet hanın Trabzon’u fethinden sonra camiye çevrilen manastır günümüzde müze olarak ziyaretçilerini ağırlamaktadır. Şüphesiz ki Karadeniz’in en özel yerlerinden birisidir.

*Ulucami ve Darüşşifası / Divriği Sivas: 
Mengücekoğulları döneminde yapılan yapı Anadolu erken dönemi eserlerinin en mükemmel yapısı olduğunu söylemeliyim. Caminin devasa kapısı üzerindeki eşszi taş süslemeleri göz kamaştırmaktadır. Unesco dünya mirası listesinde olan bu eseri mutlaka görmenizi isterim.

*Harran / Şanlıurfa: 
Üç semavi dinin (Yahudilik, Hıristiyanlık ve Müslümanlık) atası kabul edilen Hz. İbrahim peygamberin Harran’da doğduğuna inanılmaktadır. İnanç merkezleri arasında önemli bir yere sahip olan Harran’da tarihi ulucami ve hemen yanındaki eski İslam üniversitesi kalıntıları dikkat çekmektedir. Şanlıurfa gezilerinin olmazsa olmaz noktalarından birisi Harran’dır. 

*Meryem Ana Evi / Efes İzmir: 
Efes çevresinde Bülbüldağı eteklerinde Efes harabeleri içinde yer alan Meryem Ana evini her yıl yüzbinlerce yerli ve yabancı turist ziyaret etmektedir. Hristiyanlık inanışına göre Hz. İsa’nın çarmıha gerilişi hadisesinden sonra Hz. Meryem, havari Yuhanna (St. Jean) ile birlikte bu bölgeye gelmiş ve hayatının son yıllarını burada geçirmiş. Ev bu yüzden kutsal hac yerlerinden bir olarak kabul edilir.

Selimiye’de Ters Laleyi Görün

*Selimiye cami / Edirne:  
Mimar Sinan’ın ustalık eserim dediği Selimiye cami ülkemizin nadide eserlerinden birisidir. Ülkemizin en özel ve nefis bir mimariye sahip ibadethanelerimizdendir. 

*Aziz Nicolas Kilisesi / Demre Antalya:  
Aziz Nicolas diğer adıyla Noel Baba Patara’da doğmuştur. Lakin Myra (Demre ) Piskoposu olarak hizmet vermiş. Demre’de öldüğüne inanıldığı için bu kilise bu dindeki ziyaretçiler için önem taşımaktadır. Her yılın 6 Aralık tarihinde tüm dünyadan katılan çocuklarla beraber yapılan törende anılmaktadır. 

*Ulucami / Bursa:  
Ülkemizin en önemli ibadet merkezlerimizden birisidir. Ulucami çok ayaklı cami şemasının en klasik anıtsal örneğidir. Bursa’nın simgesi konumunda olan Ulucami’yi mutlaka  görmenizi isterim.

*Rumkale / Gaziantep: 
Aziz Yohanna’nın (Johannes) İncil müsveddelerini yazdığı yerdir. Gap turlarının vazgeçilmezi olan Rumkale görülmesi gereken yerlerden birisidir. 11.yüzyılda Rumkale “Hromgla” adıyla önemli bir konumda olmuş. 

*Hacı Bektaş-ı Veli türbesi / Nevşehir: 
Türk İslam Mutasavvıfı ve ünlü düşünür Hacı Bektaş-ı Veli, Türk dili ve kültürünün yabancı etkilerinden korunmak için çok çalışmış. Onun sevgi ve hoşgörüye dayalı düşünce sistemi kısa sürede geniş kitlelere yayılmış. Kapadokya gezilerinde mutlaka ziyaret edilmesini öneririm.

*Ayasofya / İznik Bursa: 
Ülkemizde 3 yerde bulunan Ayasofya (Aya Sophia) Bizans şehri. Nikea’nın önemli bir dini merkezidir. Dünya tarihi açısından önemli bir yapı olan Ayasofya mabedi, MS. 7.Yüzyılda Romalılar tarafından yapılmıştır. Kilise şu an Orhan cami olarakta bilinmektedir.

*Azize Tekla / Silifke: 
İlk azize olarak bilinen Azize Tekla’nın bazilikası Mersin’in Silifki ilçesindedir. Hz. İsa peygamberin havarilerinden birisi olan Tarsus’lu Paulus’un vaazlarından etkilenerek çok tanrılı inanıştan vazgeçerek Hıristiyan inanışlarına göre ibadet etmiştir. Mersin’de mutlaka görmenizi isteyeceğim yerlerden.

*Akdamar Kilisesi / Van: 
Büyük Van gölünün içerisinde yer alan Akdamar adasında bulunan kilise diğer adıyla Kutsal Haç Kilisesi olarakta bilinir. Kilisenin mimari dokusu ve özellikle dış yüzündeki figürlü duvar işlemeleri ilgi çekicidir. Zengin duvar işlemelerinin içerisinde İncil ve Tavrat’tan alınmış çeşitli sahnelerde bulunur.

*Seyit Battal Gazi türbesi / Eskişehir:  
Bizans’a karşı yapılan savaşlardaki kahramanlıkları ve İslamiyetin Anadolu’ya sağladığı katkılarda tarihimizde önemli bir yere sahiptir. Mutlaka görmenizi isteyeceğim yerlerden. 

*Eshab-ı Kehf cami ve külliyesi / Kahramanmaraş: 
Roma döneminde Hıristiyanlığı kabul ettikleri için putperest Dakyanus’un zulmünden kaçan 7 gencin ve köpekleri kıtmırın birlikte sığındıkları mağaradır. Buradaki 7 arkadaşa ithaf edilen külliye ülkemin en özel inanç merkezlerinden birisidir.

*Mevlana müzesi / Konya:  
Karış karış gezdiğim canım ülkemde en huzur aldığım yerlerin başında gelir Mevlana müzesi. Gelmiş geçmiş en önemli hümanistlerden birisi olan Türk İslam muhasavvıfı mezarı ve değerli hat yazılarını ziyaretgahta görebilirsiniz. Özellikle aralık ayında gerçekleştirilen Şeb-i Arus törenlerine katılmalısınız.

*Ahi Evran cami ve türbesi / Kırşehir: 
Ahilik teşkilatının merkezi olan Ahilik esnaf teşkilatının kurucusu olan büyük bir alim olan Ahi Evran tarihimiz açısından önemli bir zattır. Yolunuz Kırşehir’den geçerse mutlaka görmenizi öneririm.

Bu liste gittikçe uzayabilir lakin benim en çok görüpte etkilendiğim yerler buralarıdır. Umarım en kısa zamanda buraları görebilirsiniz.


Hiç yorum yok

Uçuştan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

İyi bir seyahat, aslında uçak biletinizi almaya karar verdiğiniz andan başlıyor. Doğru havayolu şirketinden, doğru koltuk seçimi ve uçuştaki...

Blogger tarafından desteklenmektedir.