SEYAHATE ÇIKARKEN ALINMASI GEREKEN İLAÇLAR
Seyahate Çıkarken Alınması Gereken İlaçlar
Giriş kısmında da söylemiş olalım ilaç işi şakaya gelmez o yüzden; Seyahate Çıkarken Alınması Gereken İlaçlar listesini siz her ihtimale karşı doktorunuza danışın. Malum ne olur ne olmaz vicdanımız da bu konuda rahat etsin.
Gelelim asıl konuya yani seyahat ilaçları ve seyahat sağlığı. Pek çoğunuzun bildiği gibi; Güneydoğu Asya ülkeleri, Hindistan gibi yerlerde hatırı sayılır sürelerde bulundum. Bu hatırı sürelerden kastım da mesela Güneydoğu Asya seyahatim 5 ay kadar sürdü. Hal böyle olunca yanıma almam gereken ilaçların, yolculuk öncesi hazırlıkların da bir nevi listesini yapmış oldum. Bu vesileyle de paylaşıp aynı zamanda da bilgi alışverişi yapmanın faydalı olacağını düşündüm.
Girişi Seyahate Çıkarken Alınması Gereken İlaçlar gibi değil de; seyahat sağlığı merkezi seçeneği ile yapmayı uygun bulurum hep.
Seyahate Sağlığı Merkezi
Yurtdışına çıkmadan Seyahat Sağlığı Merkezi’ne uğrayıp gerekli olan aşıyı yaptırdıktan ve bilgiyi aldıktan sonra yola koyuluyorum. Bu hem öncesinde hazırlıklı olmamı hem de aşı ile öncesinde bir koruma altına girmiş olduğumu hissettiriyor.
Ücretsiz hizmet alacağınız bu kurumlarda; aşınızı olup, ülkeye dair sağlık bilgilerini de alabiliyorsunuz. Öncesinde randevu almanız önemli tabi. Detaylar için tıklayıp bilgi alabilirsiniz.
Seyahate Çıkmadan İlaç Çantamız ve Liste
Geldik asıl konumuz olan; Seyahate Çıkarken Alınması Gereken İlaçlar kısmına. Bu kısımda da bir uyarıda bulunmakta fayda var; almış olduğunuz ilaçların reçetelerini yanınızda bulundurup, istendiği takdirde hudut polisine göstermelisiniz. Bu şekilde hem kendinizi güvene alır hem de yanlış anlaşılmaya mahal vermemiş olursunuz.
İshal İlaçları
Bu ilaçlar ishal kesici olarak da adlandırılıyor. Ben toz şase kullanıyorum ve reçetede de; “Seyahata bağlı turist ishalinin önlenmesi ve tedavisinde kullanılır.” diye bir ibare mevcut. Yanıma aldıklarım toz halinde ve hayat kurtarıcı oluyor. Tabi bunu; yolculuğa çıkmanız gereken bir durumda olduğunuzu ama ishalden dolayı bunun mümkün olmadığını düşünerek varsayın. Ne demek istediğimi o zaman anlayacaksınız. Uçağınızı kaçırma ya da son bir otobüs düşüncesi seyahatte en korkulan konulardan biri.
İlacın; Güneydoğu Asya yerlilerinin yedikleri bir yemişten bulunduğu söyleniyor. Anlatılana göre bu yemişi yiyen yerlilerin ishalleri kesilir ve sağlıkları düzelirmiş.
Rehidratasyon Sıvısı
İshal oldunuz; hızlı sıvı ve tuz kaybından dolayı da kendinizi çok kötü hissediyorsunuz. Tabi bol bol sıvı almanız gerek ama bu sıvıyı alırken kaybettiğiniz tuzu yanında almak için bu ilaçlardan yanınızda bulundurabilirsiniz.
Özellikle Hindistan seyahatinde duyacağınız Delhi Belly yani seyahat ishali neticesinde kaybedilen su ve tuz için bu kesinlikle önerilenler listesinde. Eczanelerde de bulabiliyorsunuz ama olur da şehirden uzakta bir lokasyonda olduğunuzu düşünürsek yanınıza almanızda fayda var. Hindistan’da adına elektrot deniyor. Olur ya rehidratasyon sıvısı yanında bu isim de aklınızda bulunsun.
Ağrı Kesiciler
Ağrı kesici de çantanızda mutlaka olması gereken ilaçlardan. Normalde neyi kullanıyorsunuz bilmiyorum ama etkili bir ağrı kesici, gününüzün güzel geçmesini sağlayabilir.
Mide Bulantı İlaçları
Hayat kurtarıcıdır. Özellikle Asya ülkelerine gidip bir de ufak bir adaya seyahat etmek isterseniz ne demek istediğimi anlarsınız. Sürat tekneleri ya da fena halde sallanan botlarla yapılan yolculuklarda pek çok kişinin yarı baygın halde tekneden indiğini gözlerimle gördüm. Siz de yanınıza mide bulantı ilacı alın derim.
Pişik Kremi
Ben gibi uzun uzun yürüyen birisiyseniz yanınıza pişik kremi ve ayak bakım kremi almalısınız. Gideceğiniz ülkelerin çok daha sıcak ve nemli olduğunu, uzun yürüyüşler sonrasında da bu dert ile baş başa kalacağınızı unutmayın.
Vitaminler
Yazının başında bahsettiğim ve uzun süredir seyahatte olduğum bir gezide; Avustralyalı sırt çantalı gezginin bu sorusuyla düşüncelere dalmıştım. Rotamı öğrenip süreyi de duyunca şöyle demişti; bu seyahatlerde hangi vitaminleri kullanıyorsun. Halbuki ben vitamin kullanmıyordum ve sık sık da hasta olmaya başlamıştım. Doktorunuza danışarak alacağınız vitaminler, yoğun tempo içerisindeki atladığınız beslenme açığını kapatacak ve size enerji vererek daha iyi hissetmenizi sağlayacaktır.
Soğuk Algınlığı İlaçları
Beni dinleyin ve bol klimalı bir ülkeye gidiyorsanız çantanıza bu ilaçlardan koymayı unutmayın. Hani şu toz olanlar var ya; oralet gibi içip sonrasında da uyku yapanlardan. Bana baya iyi geliyor. Size de hangisi iyi geliyorsa ve doktorunuza danışarak böyle bir ilaç yanınıza alabilirsiniz.
Besin Takviyeleri ve Probiyotikler
Seyahate Çıkarken Alınması Gereken İlaçlar listesinde belirtmekte fayda var. Tabi her ne kadar ilaç statüsünde olmasa da seyahat probiyotiklerinin de faydalı olduğunu söyleyebiliriz. Seyahatinizden birkaç gün önce başlayıp seyahat süresi boyunca da kullanarak daha rahat bir tatil geçirebilirsiniz. Travel probiyotik ya da seyahat probiyotiği yazarak pek çok markaya ulaşabilirsiniz.
Bunun yanına alacağınız besin takviyeleri de hem günlük yaşantınızı hem de seyahatinizi mutlu kılacaktır.
Doktorunuzla İrtibatta Olun
Seyahate Çıkarken Alınması Gereken İlaçlar listesi ve hangi şartlarda kullanıldığını az çok söyledik ama bir diğer ve daha etkili yol da doktorunuz. Şöyle ki; çevrenizde irtibatta olabileceğiniz bir doktor varsa; herhangi bir sorun anında kendisine ulaşıp uzaktan destek alabilirsiniz. Evet bu ilaçlar günlük hayatta da kullanılan ilaçlar ama bu bahsettiğim yol hayli etkili oluyor.
Bazen düşündüğünüz şey, aslında var olan şey olmadığı için yanlış ve eksik bir müdahale de daha kötüye götürebilir. Siz her halükarda, özellikle acil bir durumda uzmana danışmayı ihmal etmeyin.
Sağlıklı seyahatlere..
Hiç yorum yok